Косово с териториални претенции към Македония

Джавит Халити припомня, че Скопие е било център на Косовския вилает
Обновена: 22 фев 2012 14:58 | 22 фев 2012 11:54, Елка Василева
554
Косово с териториални претенции към Македония

Заместник-председателят на парламента на Косово Джавит Халити отправи открити заплахи, че албанците „естествено“ ще поискат своята част от Македония, ако техните интереси в Косово бъдат ощетени при преговорите със Сърбия.

За една седмица на два пъти в колонки в излизащия на албански език в Македония вестник „Лайм“ Халити заяви териториални претенции на Косово към Македония. Македонските власти обаче смятат, че не е нужно да се реагира по никакъв начин пред властите в Прищина, защото ставало дума за „изолирани инциденти и изяви на отделни лица“, посочва македонският вестник „Дневник“.

В „Лайм“ Халити пише, че „промяна на границите на Косово, дори и ако има взаимна размяна на територии между Косово и Сърбия, ще отвори кутията на Пандора и преди всичко ще постави легитимното и историческо искане на Косово във връзка с историческия субект на бившия вилает с главен град Скопие“.

Още по темата

Джавит Халили твърди, че ако преценят, албанците могат да предизвикат нов конфликт на Балканите.

„Можем да допринесем за стабилността /ако продължим да се отнасяме, както досега/, но се знае, че албанците държат в ръка детонаторите за взривяване на конфликт на Балканите. Ще ви посоча само един исторически факт: главният център на Косовския вилает беше Скопие. През август 1912 г. знамето на независимостта на Албания беше издигнато в Скопие“, пише Халити. Той предупреждава за рисковете в региона, ако спрямо албанците бъде извършена неправда в процеса на преговорите, които се водят между Косово и Сърбия.

В другата си колонка заместник-председателят на парламента на Косово открито предупреди, че ако от Косово бъде отнет град Косовска Митровица, то компенсация ще се търси не само в Прешевската долина /областта в Южна Сърбия около Прешево, Буяновац и Медведжа, където албанците са мнозинство/, но и в Македония.

Освен че е заместник-председател на парламента на Косово, Халити е и висш функционер на партията на премиера на новата страна Хашим Тачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
399
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
както албанците прочистиха Косово от сърби , така трпбва да се прочисти всички други области от албанци , България добре че поне 5,6 пъти е прогонвала турците като Възродителния Процес е до момента последния , но ще има и друго прогонване , икономическо , като им се спре тютюна , ще ми ядат ку.а , вместо да отиде да работи в София за 600 лева и квартира 300 лева , ще си отиде в Турция , където им е мястото
398
8
 
26
 
! Отговори
Ангел Катушев преди 12 години
Че то си е факт. В "Македония" живеят само потомствени българи и албанци. Чат-пат се мяркат и турци и гърци. Редно е да си я поделим с Албания! :)
397
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма нужда от коментари по тази стаия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Мненито под 448 е МНОГО МНОГО ПРАВИЛНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
396
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз ви приканвам да спрете с коментарите, защото такива статии са само сондаж на мнение и колкото по-малко изразявате ИСТИНСКОТО си мнение, толкова по -добре за България.
395
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още преди 20 години, много далече извън Балканите са взети редица решения. И едното е било за областта Македония и бъдещето й, което е включвало подялбата й между Албания и България с граница по река Вардар. Но... ние пак сме пре.баните, защото шиптърите провеждат политиката"со *** ще ви победимо", а потомците на българите се отричат от кръвта си след продължителен терор и промиване на мозъците от сръбските власти. Схванахте ли картинката?
394
3
 
14
 
! Отговори
maroder преди 12 години
делиме Македония и ви кормиме ***
393
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
90% от етничките не се възприемат /няма и да го направят/ като българи а поне 30% най-малко са *** от "всеюгословенски" произход,СТИГА СТЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЛИ!БЮРМ не е Македония от преди 100 години,осъзнайте го,че ми е обидно да ги наричате братя
392
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ги взимат :) та да им дойде акъл у главата на тия сърбомани, да чекат Сашето Великиот да стане и да им помогне
391
2
 
10
 
! Отговори
Янко преди 12 години
Каквото и да викнеш в тази каца, ехото стговара "Руси-и-я". Ехото или резонансът от кухи кратуни? Избрах си No328. Нещастно създание, пишеш Турция с ГЛАВНО буква. Правилно. Пишеш Русия с МАЛКА буква! Грешно! Срамно, позорно! Да бяха разрешени ТУК псувните и на такива като мен, знаеш ли как бих те олял? И запомни, нищо не сме си платили! Нито със съкровищата на поп Мартин, нито на Вълчан войвода. Смъртта на 110000 души не се изплаща! Само неблагодарниците се глумят с благодетелите си! Такъв си!!
390
2
 
0
 
! Отговори
gesha преди 12 години
do patriot 435 ALEXSANDAR MAKEDONSKI SHTE STANE BULGARIN XAXAXAXAXXAAXXAA
389
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и да Скопие Е било част от Косовския санджак
388
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Арнаутите да е...ат майката на србашките *** у F.I.R.O.M! Албанците няма да обявяват българи за техни,нито ще правят антибългарски истерични филми,нито ще водят свирепа антибългарска политика,ЗАЩОТО ОТ ЮЖНА АЛБАНИЯ ПРЕЗ 1/3 F.I.R.O.M до северно Косово АЛБАНЕЦ ЗНАЧИ АЛБАНЕЦ!!! Всички "православнофили" си гледайте работата!Православните ви "братя" направиха 10 пъти по-големи жестокости за 50 години отколкото мюсюлманите за 500!Имам убит прадядо от гърци,но в случая с БЮРМ съм ЗА гърците и алб-те
387
8
 
5
 
! Отговори
gesha преди 12 години
mi aide zapochvaite da vi e...a maikata shiptarska che da se vidi nai nakraq koi koi e na e..nite balkani kakto nqmame armiq sas shamari shte vi biem shiptari dolni turgovci na organi gadni EVALA NA SURBITE KOITO JIVEQT VUV KOSOVO NE SE PREDAVAT PICHOVETE.TE SA NASHI BRATQ NE E..NITE GERMANCI ILI FRANCUZI ,NISTO CHE SME SE BILI I SUS TQH. ZAPLASHVA GADNIQ SHIPTAR VSICHKO SI IMA GRANICI ALOOO NA TEZI IZGLADNQLI SLAVQNSKI NARODI MALKO IM TREBE DA TI ZAPALQT KATUNA SHIPTAREEEEEEEEEEEEEE DEKA SIIII
386
1
 
0
 
! Отговори
до 434 преди 12 години
Едва ли, имат прекалено много проблеми с кюрдите и едно подобно действие от тяхна страна ще им създаде мнгократно повече проблеми отколкото ако си трайкат :)
385
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не могат Славянино , ако не знаеш ние сме унитарна държава докато СФРЮгославия беше федрация от 6 републики и две автономни области Войводина и Косово и Метохия , на сърбите им остана само Войводина но там имат мнозинство а унгарците са малцинство. Милошевич направи поразията не винаги се ражда далновиден политик като Тито макар че беше комунист
384
4
 
2
 
! Отговори
Patriot преди 12 години
A kakvo 6te stane ako Bulgaria i Makedonci se obedinim...???
383
14
 
12
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Скоро и анадолците ще обявят съвсем официално своите териториални претенции към България, само че ние спим ли спим своя дълбок сън!
382
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 427 не отричам и дума за сравнение не може да става иначе ми харсва ориенталската екзотика . Администрацията им е такава да , на митницита на Халкалъ в европейската част на Истамбул дневно се събират до 2000 !!!!! тира и без рушвет може да ти векува транспорта.Там ме научиха че рушвет се взима а бакшиш се дава .
381
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те албанците няма да бързат , до 50 години цяла Македония ще е тяхна и няма да я делят с никой. Македония ще е третата албанска държава на Балканите.
380
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За нас е важно, какво става на 100-200км от София