Косово с териториални претенции към Македония

Джавит Халити припомня, че Скопие е било център на Косовския вилает
Обновена: 22 фев 2012 14:58 | 22 фев 2012 11:54, Елка Василева
554
Косово с териториални претенции към Македония

Заместник-председателят на парламента на Косово Джавит Халити отправи открити заплахи, че албанците „естествено“ ще поискат своята част от Македония, ако техните интереси в Косово бъдат ощетени при преговорите със Сърбия.

За една седмица на два пъти в колонки в излизащия на албански език в Македония вестник „Лайм“ Халити заяви териториални претенции на Косово към Македония. Македонските власти обаче смятат, че не е нужно да се реагира по никакъв начин пред властите в Прищина, защото ставало дума за „изолирани инциденти и изяви на отделни лица“, посочва македонският вестник „Дневник“.

В „Лайм“ Халити пише, че „промяна на границите на Косово, дори и ако има взаимна размяна на територии между Косово и Сърбия, ще отвори кутията на Пандора и преди всичко ще постави легитимното и историческо искане на Косово във връзка с историческия субект на бившия вилает с главен град Скопие“.

Още по темата

Джавит Халили твърди, че ако преценят, албанците могат да предизвикат нов конфликт на Балканите.

„Можем да допринесем за стабилността /ако продължим да се отнасяме, както досега/, но се знае, че албанците държат в ръка детонаторите за взривяване на конфликт на Балканите. Ще ви посоча само един исторически факт: главният център на Косовския вилает беше Скопие. През август 1912 г. знамето на независимостта на Албания беше издигнато в Скопие“, пише Халити. Той предупреждава за рисковете в региона, ако спрямо албанците бъде извършена неправда в процеса на преговорите, които се водят между Косово и Сърбия.

В другата си колонка заместник-председателят на парламента на Косово открито предупреди, че ако от Косово бъде отнет град Косовска Митровица, то компенсация ще се търси не само в Прешевската долина /областта в Южна Сърбия около Прешево, Буяновац и Медведжа, където албанците са мнозинство/, но и в Македония.

Освен че е заместник-председател на парламента на Косово, Халити е и висш функционер на партията на премиера на новата страна Хашим Тачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо винаги забравяте румънците , които също са се били във войната , прадядо ми е дошъл с тези воиски и е освободил София а брат му е загинал край Плевен . Иначе целите на русия са си едно на ум , жертвите и героите са друго , на тях поклон , но интересите са си интереси.
318
5
 
0
 
! Отговори
до иво преди 12 години
тия помаци последно кви са българи или турци и защо са си зазидали прозорците на север към българия казаха ли ти ?
317
15
 
5
 
! Отговори
до реалист преди 12 години
кви загуби кво бойно поле ако небяха руснаците нямаше да има никво бойно поле и никва българска армия сега бегай в лево аз съм бил в казарма и знам ,че срещу 500 000 армия може да противодейства минимум 400 000 по малко е загуба по добре да не излизаме на бойното поле обречени сме вий сте побъркани ако си мислите ,че 200 човека чета на христо ботев могат да победят каквото и да е и знамето ни е ушито дори в русия самарско дето се гордеете ,че не сте губили знаме . смешници
316
0
 
31
 
! Отговори
Кура Ми Янко преди 12 години
Възрастните "македонци" са консервативни изтрещели сърбомани и напълно промити мозъци , които са закърмени с омраза към Българите. Имах една колежка от моя курс , чийто родители я изгониха от къщата си , казаха и , че повече не е тяхна дъщеря и да не се връща никога в Македония , защото....се беше омъжила за българин. Естествено , тя избра България - живее тук вече 4 години , има дете и казва , че не и липсва родината.Така , че омразата им към нас е НЕИЗКОРЕНИМА и трудно ще се променят
315
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 351, През целия 19 век Финландия се ползва със значителна автономия - разполага със собствен парламент и правителство и руските власти рядко се намесват във вътрешния живот на Великото княжество. тоест не е било много недоброволно.
314
2
 
11
 
! Отговори
Бачо преди 12 години
Недай си Боже нашата армиа да ни пази от косовари или от който и да било.....наи слабиат военен е 120 кила!!!Виждали ли сте ги????За какво ги даржим!???Само да ни спират от парите за техните заплати ли????
313
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 346, че кой от съседните ни държави има модерно оръжие ако изключим турция?да не говорим за албания, косово и македония.
312
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
финландците като част от руската империя не са дошли доброволно
311
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 347 Грешка беше до 339 а не до 229
310
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не е ли достатъчно това за тях та им е нужен и суверенитетът ни
309
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
светославе от варна, всъщност не е много ясно колко ние сме славяни! казвам че финландците са ни братя защото без да имаме общо като народ, без да са православни християни без да имаме каквито и да е общи традиции тук се бият и загиват множество финландски войски и в замяна не получават нищо освен благодарността ни. А русия с нейните интереси поставя на карта съществуването на наща държава изтегляйки си офицерте 1885г. Те са християни благодарение на нас, те имат писменост благодарение на нас,
308
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 229 вярно ти си кръстен на киеския княз Светослав , който 971 година превзема и опжарява Преслав същото прави и с Пловдив и така отслабва българската държава , че след него цяла източна България е превзета от Византия , горе долу същото прави и с Волжко камска България иначе те разбирам естествено е да ги хвалиш дали не си от смесен брак
307
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 341. Забравяш едно нещо - няма съвременно оръжие, няма пари, нихилизмът е на почит.
306
0
 
2
 
! Отговори
BG pi4 преди 12 години
Abe kakvo se xvanaxte za Rusija nere Jambol nere Istanbul kakvo ob6to imat te sega Kosovo si izka teritorija ot BRYM,sedete i gledaite seir sega (makedoncite)ste obarnat tavata ste se prislam4at kam nas no uvi ste gi klecame na tavata .
305
2
 
2
 
! Отговори
до 332 преди 12 години
аве ти много сладко говориш под турско каква свобода имаше като и женати не беше твоя нито децатати а на някой турски бей да е.а и патриота ти затова ли левски ходише в сърбия и румъния да се обучава нали сме голяма работа .
304
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 283... Разбрахме, *** си.
303
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до иво, всъщност не си прав, българия има близо 40хил. армия и всички над 25год. са минали наборна служба, така че при евентуална мобилизация в момента българия ще събере много хилядна боеспособна армия.
302
1
 
1
 
! Отговори
Rus преди 12 години
334 ,mnogo si typ 334
301
6
 
9
 
! Отговори
Светослав от Варна преди 12 години
ДО 283 Ей *** ти история учил ли си?то по твойта логика може и германците да са ни братя ха-ха пълен *** си момче или момиченце,Русия е братска и се радвай ***.Братска защото сме славяни,християни,традицията ни е еднаква,говора също е *** кажи пак че несме братски народ,Руся е помагала на България а обртното???дори сме помагали на Германия срщу тях направо ме е срам
300
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 331 добре че не са го направили тогава мекотело , и Петър Велики и Екатерина са се опитвали , но добре че не са успяли , защото сега щяхме със сигурност да сме съюзна Република и да те питам тогава ако сега дръзнеше да се освободиш какво щеше да пишеш по форумите да не говориме какво щеше да правиш по улиците срещу руските танкове.