Косово с териториални претенции към Македония

Джавит Халити припомня, че Скопие е било център на Косовския вилает
Обновена: 22 фев 2012 14:58 | 22 фев 2012 11:54, Елка Василева
554
Косово с териториални претенции към Македония

Заместник-председателят на парламента на Косово Джавит Халити отправи открити заплахи, че албанците „естествено“ ще поискат своята част от Македония, ако техните интереси в Косово бъдат ощетени при преговорите със Сърбия.

За една седмица на два пъти в колонки в излизащия на албански език в Македония вестник „Лайм“ Халити заяви териториални претенции на Косово към Македония. Македонските власти обаче смятат, че не е нужно да се реагира по никакъв начин пред властите в Прищина, защото ставало дума за „изолирани инциденти и изяви на отделни лица“, посочва македонският вестник „Дневник“.

В „Лайм“ Халити пише, че „промяна на границите на Косово, дори и ако има взаимна размяна на територии между Косово и Сърбия, ще отвори кутията на Пандора и преди всичко ще постави легитимното и историческо искане на Косово във връзка с историческия субект на бившия вилает с главен град Скопие“.

Още по темата

Джавит Халили твърди, че ако преценят, албанците могат да предизвикат нов конфликт на Балканите.

„Можем да допринесем за стабилността /ако продължим да се отнасяме, както досега/, но се знае, че албанците държат в ръка детонаторите за взривяване на конфликт на Балканите. Ще ви посоча само един исторически факт: главният център на Косовския вилает беше Скопие. През август 1912 г. знамето на независимостта на Албания беше издигнато в Скопие“, пише Халити. Той предупреждава за рисковете в региона, ако спрямо албанците бъде извършена неправда в процеса на преговорите, които се водят между Косово и Сърбия.

В другата си колонка заместник-председателят на парламента на Косово открито предупреди, че ако от Косово бъде отнет град Косовска Митровица, то компенсация ще се търси не само в Прешевската долина /областта в Южна Сърбия около Прешево, Буяновац и Медведжа, където албанците са мнозинство/, но и в Македония.

Освен че е заместник-председател на парламента на Косово, Халити е и висш функционер на партията на премиера на новата страна Хашим Тачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


554
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
4
 
23
 
! Отговори
допълвам 363 преди 12 години
Единствената държава която не ни нападна във ГРЪБ , Единственият ни съсед във които ,медии,телевизии,учени/недоучени ,политици и наи различни *** не изливат душевната си помия по БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД , никога ТУРЧИН НЯМА ДА ОСТАВИ БЪЛГАРИН НА ПЪТЯ , Проблема във България че повечето хора като чуят турци и ги индетифицират със доан и ДС на ДПС което е голяма заблуда и измама
338
1
 
5
 
! Отговори
до македонче преди 12 години
абе бегай с твойте грандове кой ти ходи на футболни мачове ве *** македонско .
337
3
 
12
 
! Отговори
Селянина преди 12 години
В географската област Македония живеят Българи и албанци, тези, които се назовават македонци са с промити мозъци и в бъдеще , като окупираме тази област , няма да им дадем българско гражданство, да вървят да си търсят Александър Македонски Ха-Ха-Ха, вашта кожа, ше сте против нас а ? Малко ви остана, скоро България и Албания ше ви завземат !!!
336
6
 
1
 
! Отговори
Македонче преди 12 години
Или поне некой от бугарските така наречени "грандове" да ни се падне в евро турнирите.... Уефски или Цецка... нема проГлеми..... че ги чупиме.... Айдеее Вардарооо.... Скопиееее.... !!!!
335
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 368 намерис каво да се хвалиш с Кремиковци , който си беше една язва или по точно соц.икономическа безмислица , колкото до Арсенал да руснаците ни позволиха да произвеждаме по техни технологии и славните ни ДС търговци на оръжие, го продаваха изгодно в повечето случай на ембаргови държави , като чиста държавна контрабанда подкрепяйки крайно съмнителни режими , нали трябваше да се изнася революция през епохата на студената война
334
0
 
2
 
! Отговори
до 366 преди 12 години
така е ама те си мислят ,че сме голяма работа и те пак да се радват ,че стана щастлива случайност руснаците да дойдат . и после без бой на пуснаха на запада но руснаците си дават сметка ,че ще научат повече от българия която гледа на запад както едно врем сме ги учили на писменост и религия . а българеитя трябва да се възползваме ,че имаме такъв силен саюзник като русия . по този начин можем спокойно да си водим политика
333
2
 
9
 
! Отговори
ГОРАН ПАНДЕВ преди 12 години
А язе сум шумадиjски свинар от Крагуjевац
332
18
 
3
 
! Отговори
ГОРАН ПАНДЕВ преди 12 години
АЛБАНИЯ Е ***...А НИЕ ВУЛГАРИТЕ СМЕ ТАТАРИ ОТ РЕКА ВОЛГА
331
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки си е гонил интересите,никой не ни е освободил заради хубавите ни очи
330
9
 
0
 
! Отговори
Македонче преди 12 години
Требе да се паднеме в една квалификационна група за некое големо първенство по футбол че да додеме и да превземеме Софията за нула време па че ви и биеме ! И на трибуните.... и на терена.... :) На последното гоУемо спортно събитие кой взе бронзови медали че нещо не знам?!? Да ми напомните а?!? Бугаре?!? А именно Европейското по баскетбол в Литва ?!?!.... Като си изгонихте от национала най добрия а именно Димитрица Бербатовски требе да си го земем... и без това е наше момче! :) :) :)
329
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имаше едно предаване по бнт, и там желю желев обясни как всъщност ние първи признаваме независимостта на макетата и как убеждава мисля че беше сюлейман демирел(по спомен, не съм сигурен), турция също да признае независимостта на макетата и всичко това затвърждава като убеждава и борис елцин, русия да признае независимостта с което се гарантира суверенитета на македония. това е ход който възпира от сръбска военна намеса в македония. не мисля че сега турция ще застане зад албания.
328
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност има неофициялна договорка за подялбата на Македония между българи и албанци още от времето на косовската война, затова и правителството на Костов подкрепи шиптарите. Плана е *** и елементарен................ иницииране на референдум към 2015 г. за присъединяване на Македония към България и ЕС албанците гласуват "за" на този референдум, а след това Косова полуава от Бг някои райони на македония населенеи предимно с албанци :)
327
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 366 кой ти говори за такива измишльотини , става дума за реални междудържавни отношения след края на ПСВ , а това че не знаеш си е твой проблем
326
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
коя държава имаше собствена атомна електроцентрала и завод за оръжия арсенал и завод кремиковци та ние бяхме велика сила турция копуваше ток от нас арабите оръжия никой не смееше да оспори българите и пак заради русия
325
2
 
25
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Албанците ще поискат Македония.Не се съмнявайте, "македонци", че сърбите ще ви продадат за собствените си интереси и няма да направят нищо за Македония.Целта им беше обезбългаряване на областта и го постигнаха на 90%.
324
3
 
10
 
! Отговори
до BG pi4 преди 12 години
ти се радвай ,че се още русия има интерес от българия иначе пак ще сме си под турско единствено русия е гаранция българия да има някакъв сувернитет. минаха годините когато хан крум се биеше с ромейте и ги побеждаваше . сега сме слаби и такива ще бадем . вече света не се варти около балканите и азия
323
2
 
23
 
! Отговори
българин преди 12 години
Защо албанците са нагли-защото са 7000000 младо и силно население.А ние Б-я,С-я и М-я-общо 15000000 жени,старци,деца и активно население.Следователно-при внимателен анализ,та са по-силни от всички нас.И затова се гънем и не смеем да ударим по масата.Но така е-докато албанката ражда 8-10 деца,нашите стари моми вършеят из заведенията,и се правят че градят кариера.Това е простата но жестока истина.Тежко бъдеще за нашия християнски свят.Тежко ни.
322
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Четох в някои коментари тук се споменава, че Македония и Турция щели да си поделят България. Така пишело в македонски форуми. Това са глупости първо защото Турция е мюсюлманска страна и естествено ще подкрепи албанците а не макетата. Американците също не желаят силна славянска държава на Балканите защото не искат Русия да има влияние тук.Единственият народ който е съседен на Турция който турците не мразят сме ние. От самото създаване на турската република не сме имали проблеми ако изключим изселването на българските турци което от една страна е добре дошло за Турция в която живеят много етноси.Друг факт е, че в турските учебници по история българите са определяни като тюркски народ който е бил славянизиран и приел християнството като религия както и унгарците. За турските ученици унгарците и българите са тюрки. Разбира се това не е вярно защото българското население е коренното което живее на Балканите но там (в Турция) така ги учат.За турците българите са нещо като азерите само дето изповядват друга религия. Самата дума *** е турска според тях и произлиза от "бугламак".Тюркската Карта може да се окаже много печеливша за нас ако знаем как да я използваме.
321
0
 
4
 
! Отговори
Светослав от Варна преди 12 години
ДО347 Пич виждаш ли пак грешиш Аз съм кръстен на дядо ми Ламби ама за смесения брак позна бащами бъларин майками македонка ама те са Българи такче си прави извода-айде бъди жив и здрав
320
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 360, прав си не трябва да забравяме румънската и унгарската помощ!