Всеки пети грък отива на село, хваща се със земеделие

В началото бе картофът – започнали изкупуване директно от производителите
Обновена: 2 май 2012 16:34 | 2 май 2012 16:34, Елка Василева
104
Всеки пети грък отива на село, хваща се със земеделие
Гърци купуват картофи направо от производителя. Снимка: Reuters

Понеже вече не очакват нищо от политиците си, гърците търсят всякакви начини да се справят сами със ситуацията. Поемат по пътища, за които до вчера не са и помисляли. И намират не само препитание, но и надежда, пише Дойче веле.

Както сочат проучванията, 68 процента от гърците вече обмислят да се разделят с градския живот и да заминат на село, където да се захванат със земеделие. Всеки пети признава, че е предприел стъпки в тази посока. Дали става дума за бягство? Може би. Но става дума и за пробуждане. Гърците се отърсват от двегодишния шок, разделят се със света на привидния блясък и лесните пари.

В началото бе картофът

Хората вече поемат нещата в свои ръце, излизат с нови идеи, казва 54-годишният Елиас Цолакидис, доскорошен спортен деятел, заел се напоследък с изкупуването на... картофи. В началото на годината никой не се интересувал от гръцките картофи - египетските били по 10-12 цента за килограм или половината от сумата, нужна на гръцките фермери за покриване на разходите им. Крайната цена в магазина обаче била 80 цента. Което дава повод на Цолакидис да основе в град Катерини гражданска инициатива, която изкупува картофите директно от производителите. Крайната цена става 25 цента, още в първия ден са продадени цели 24 тона!

"Политиците ни за нищо не стават!"

Въпросната гражданска инициатива се насочва след това и към брашното, ориза и зехтина. Групата няма президент и бюджет, крепи се основно на доброволчески труд и на базата данни, с които разполага. Моделът постепенно се възприема от общини в цялата страна. Групата на Цолакидис продава пет литра зехтин за 13 евро - два пъти по-евтино, отколкото в магазина.

"Цолакидис е герой", казва един минувач, очевидно въодушевен от възможността да пести. Цолакидис от своя страна изтъква, че щом промяната не може да се очаква отгоре, тя трябва да настъпи отдолу. "Политиците ни за нищо не стават, тяхната политика ни задушава. Следователно - трябва ние да се променим и да направим нещо", казва инициаторът на картофената революция.

В търсене на изгубените ценности

Във Волос са стигнали още по-далеч - създали са си собствена валута, наречена ТЕМ /съкращение за локална алтернативна валута/. С ТЕМ може да се плати и за подстрижката, и за нощувката в хотел, и за пълнените чушки в закусвалнята на Дионисос Хастукис.

"Не е ли това смисълът на цивилизацията - да си зададем въпроса какво мога да предложа аз на съседа и какво той на мен?", пита Хастукис, който е и шеф на обекта, и главен готвач. Отношението му към еврото е по-скоро негативно - защото тази валута поставя наравно страни, които никога няма да бъдат равни.

ТЕМ се изкарва чрез предлагане на услуги /уроци по китара или йога/, чрез продажба или извършване на социално полезна работа. На съботния пазар, например, се плаща само с ТЕМ. Същата валута върви и в сервиза на Йоргос Закис, който отново с ТЕМ купува на децата си плодове и маслини. Закис е член на инициативата от самото й начало и е много доволен - сдобива се с нови клиенти, а и получава възможността да помогне на хората, които нямат нищо.

"Кризата принуди хората да станат по-солидарни. И те вече не търсят нови кредити в банките, а по-скоро изгубените ценности", казва инициаторът на въвеждането на ТЕМ Янис Григориу. По неговите думи еврото се получава чрез отпечатването на банкноти, а ТЕМ - чрез извършването на полезна за обществото работа.

Така става възможно да размениш преподаването на английски срещу пълнени чушки, отчаяние срещу надежда. Засега членовете на мрежата са 800, но Григориу се надява до края на годината да надхвърлят 3 000. Междувременно в Гърция има още 300 подобни инициативи, всичко е организирано през интернет. Намеренията са за разширяване на мащабите и размяна на стоки между отделните региони.

"Вече сме други, променихме се"

На остров Евбея пък са се заели да създадат еко селище по идея на Панайотис Кантас. И той, и съпругата му са работили доскоро като програмисти в Атина. "Изведнъж открихме, че има и още една, съвсем различна вселена - такава, от която има смисъл", разказва Панайотис. Така той и съпругата му взимат решението да се отправят към острова. Най-напред им се подигравали, но постепенно отношението се променило - интересът към еко селището расте постоянно. А и хората, които искат да живеят извън града, стават все повече.

"Кризата всъщност помогна на гърците, ние се променихме", казват две учителки, заели се с отглеждането на охлюви. Курсовете по производство на сирене и вино не смогват да поемат всички желаещи. Над 1,5 милиона души планират да загърбят града и да се установят на село. Както казва министърът на земеделието Костас Скандалидис: "Градовете винаги са привличали младите хора с шансовете, които предоставят, с обещанията за по-добро бъдеще. Това време обаче отмина - не можеш да си намериш работа, всичко поскъпва, а в Атина направо не се живее".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
7
 
! Отговори
Гърците преди 12 години
може, но нашите Софиянци и гражданя се отнасят презрително към производството на картофи и яденето на свинска мас, не съм сигурен,но вероятно тайно си хапват пържоли.Предпочитат да стоят пред компа и да дращят гладни, нещастни и зли, но не и работещи подобни неща.Другари, у вас никой няма да дойде и да ви донесе да ядете. От 100 работещи в Б-я, 80 хранят пенсионери.
53
3
 
6
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
В един филм герой казва : "В Гърция има всичко!!" Ничто страшно всеки хора искат да купуват храна по евтино. В Русия също във всеки град има такива опашки, дори и поголеми и продават и месо и захар,а през край на лято чушки, крастовици и домати и т.н. Разбирасе в магазин е всичко по скъпо.
52
0
 
2
 
! Отговори
левчев преди 12 години
До 58......Далече си от истината, светлини години далече!
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В кое село да отида, ама да знам, че като си легна вечер на сутринта ще се събудя жива и здрава и някой няма да ме е обрал, пребил, изнасилил или убил? Училището за детето, мед. и спешна помощ в случай на нужда и др. такива глезотии въобще не коментирам.
50
1
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
Много ми е интересно колко бързо ще се оправят с тия милиарди кредити, дето ги натеглиха от ЕС. Ще се оправят бързо само ако ЕС им опрости дълговете или поне лихвите. Ама става за много пара, та доста ме съмнява. Тия, които са за хвалба не са гърците, а Германия и Франция, които са истинските двигатели на ЕС - това са страните с най-голям ръст и най-богатите държави, които дават най-голям дял от европарите. Останалите само цуцат. Без тях ЕС е за никъде.
49
1
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 12 години
Ши са оправят я заради такива като тебе дето за някое евро ще им лижат *** после ще ги хвалят колко били велики!
48
2
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 12 години
Левчев, видяхме как са си фалшифицирали данните за финансовото състояние от началото на 10-те досега. Данните за износа, които си поместил тук много ме съмнява. Гърция има някакво селско стопанство, почти нямат индустрия, единият туризъм им е поминъка. Така че не е ясно какво са изнесли за 22.5 милиарда.
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Политиците ни за нищо не стават!", не можели да разчитат на политиците си. Да разчитат на политиците си за какво? Политиците да продължават да им пълнят гушите, докато мързелуват и не вършат нищо, както беше през последните 30 години? Сега немотията ще ги накара да си размърдат задниците и те ще ореват света. А политиците им са за бой, но по друга причина - позволиха им да не работят доста дълго време и ги разглезиха.
46
4
 
15
 
! Отговори
Томас преди 12 години
кога софиянци ще отидат да работят земята на село?
45
5
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
30Никога не съм точил лиги да ставам чиновник. Аз чиновник няма да ставам - не съм си намразил живота толкова - искам движение, свобода - не да се заробя на някое бюро.
44
3
 
6
 
! Отговори
левчев преди 12 години
А за гръцкият износ за 2011 година защо не пише нашата свещена преса? Значителното нарастване (20,9%) на износа на Балканите (3325.4 млн. евро от 2751.2 млн. евро), което се дължи основно на 17% увеличение на износа за България (1239.2 милиона EUR от 1059.6 млн. евро миналата година).............вестник "Катимерини"
43
7
 
7
 
! Отговори
Монголос преди 12 години
Айде сега някой да ме убеди ,че са *** "етиопци" !
42
5
 
13
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Ще се оправят гърците, гърция е богата държава, не берете грижа за тях..... само техният износ за 2011 година е 22,5 милиарда евро, тоест 60% от нашият БВП.........а БВП на гърция след 4 години спад е 205 милиарда евро а нашият 37 милиарда, а гръцкото корабоплаване допринесе през 2011 година 15,5 милиарда евро на гръцката хазна, 15.000 км брегова ивица с 2000 острови а дума да не става за туризма дето гърция е световна дестинация, европейците не подържат случайно гърция................
41
2
 
7
 
! Отговори
VASILISQNISGERMANI преди 12 години
EDIN ISTINSKI DREVEN ELLINAS....PONTIOS...COLAKIDIS...KAKTO VINAGI PONTIITE SCHTE SPASQT RAZGLEZENITE ELLINI...
40
7
 
3
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 12 години
зито ЕЛЛАС - ехуме олла та прагматата ке прагматика ке систематика та гине сотириа сти мас.
39
2
 
20
 
! Отговори
сметки без кръчмар преди 12 години
Нямам нищо против, отивам на село и - Хващам мотиката, защото нямам трактор. Цял ден ще копая, а през нощта ще пазя *** да не ми откраднат реколтата.Субсидии не се и захващам да искам, защото за 2-3 дка никой не ти дава.Накрая, като прибера урожая, ще съм принуден да го дам на прекупвачите за жълти стотинки.И, като тегля чертата - само съм си правил гимнастика.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази снимка с картофите този пич дето ги продава и прибира паричките е 100% гърк,но тези които са ги изкопали 100% са българи ,албанци и румънски граждани.Само който не е живял в Гърция и не е работил там на портокалите,маслините картофи....не знае за каква робия за какво иде реч
37
1
 
20
 
! Отговори
Вангелис преди 12 години
Всеки 5-ти грък със социалната си помощ за безработен отива и наема 5 българина да му копаят лозето на село.
36
1
 
3
 
! Отговори
aposrtol преди 12 години
Аиде пак лакърдии със земята То не даваха на гражданите от града дая работят то не беше на *** сега на гърците ще я дават Не разбрахте ли наи-сетне че земята не може да се работи по стария начин С тая глобализация и тея нови технологии обикновените хора просто нямат шанс А пък от гърците терк не щем То тях някои неща тепърва ще им се случват Виж от USA може
35
2
 
7
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Гърците знаят какво правят, гърция грее като слънце като минеш границата а при нас всичко е рухнало и от всякъде лъха мизерия!