Викове "Аллах акбар" по улиците на Скопие

10 000 албанци протестираха в македонската столица
4 май 2012 17:11, Елка Василева
487
Викове "Аллах акбар" по улиците на Скопие
10 000 албанци протестираха в Скопие. Снимка: архив, Reuters

Около 10 000 албанци протестираха в Скопие срещу арестуването при полицейската операция „Чудовище“ на 1 май на техни сънародници, заподозрени за петорното убийство, извършено на 12 април край скопското село Смилковци.

Със скандирания „Аллах е един, аллах е велик“, „Полицаи убийци“, „Който не се присъедини, е предател“, те преминаха по улиците на Скопие.

Още по темата

Станаха и няколко инцидента. Протестиращи хвърляха камъни срещу полицията. Камъни полетяха и срещу сградата на правителството, няколко прозореца бяха счупени.

Протестът започна след петъчната молитва в Яя паша джамия. В началото на Бит пазар в македонската столица се бяха събрали само няколкостотин души. Според полицията обаче час по-късно по улиците на Скопие вече са били излезли 10 000 души.

Протестът е бил организиран във Facebook, като исканията са арестуваните при акцията „Чудовище“ да бъдат освободени, тъй като албанците са мюсюлмани, но не са престъпници и терористи.

Убийството на петимата македонци по Великден предизвика вълна от безредици и етническо напрежение в страната.

Четирима от убитите бяха момчета между 18 и 20 години. 20 души бяха задържани на 1 май при полицейската операция „Чудовище“. На петима души са повдигнати обвинения за участие в убийството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
88
 
! Отговори
Strahil преди 11 години
Е са си *** майката. По някога си мисля, че македонците които плюят България ни мразят защото... не сме успяли да ги задържиме в една държава, един вид предадени...България завинаги с Македония!
6
3
 
67
 
! Отговори
3 преди 11 години
Войната м/у кръста и полумесеца никога не е спирала...Дали ще е в Ирак,Афганистан или Иран ,или в Норвегия......сега в Скопие...войната не спира
5
105
 
18
 
! Отговори
muro преди 11 години
Подкрепям албанците напълно.
4
4
 
92
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мечката като заиграе в комшиите, да не заиграе и у нас? Пази Боже!
3
11
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хак да им е на макетата!Нали са много велики и високомерни-сега да се оправят сами!
2
14
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ислям братче. Ко да коментираме. Има ли смисъл? Болни хорица, дано се оправят някога.
1
17
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В такива моменти се радвам, че Македония не е част от България. От друга страна колко и да е гаден корумпиран и нагъл Доган и ДПС, може да сме им благодарни, че не си играят с етническата карта и и подкукоросват българските турци!