Самарас не успя да състави правителство, върна мандата

Крайнолявата партия СИРИЗА следва да поеме щафетата
7 май 2012 21:18,
34
Самарас не успя да състави правителство, върна мандата
Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс

Лидерът на гръцката дясна партия Нова демокрация Андонис Самарас върна на президента на страната Каролос Папуляс мандата за сформиране на ново правителство, съобщи Ройтерс.

Самарас аргументира решението си с невъзможността да сформира коалиционно правителство. "Направихме всичко, което бе възможно", изтъкнал Самарас. "Оказа се невъзможно да съставим правителство. Затова върнах мандата", добави той.

Самарас, чиято партия спечели най-много гласове на вчерашните парламентарни избори в Гърция, бе първият политически лидер, на когото Папуляс възложи да състави кабинет.

Сега мандат за сформиране на правителство трябва да бъде връчен на крайнолявата партия СИРИЗА, която остана на второ място по брой на спечелените депутатски мандати. Очаква се президентът Папуляс да се срещне с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас утре в 13 часа.

Междувременно лявоцентристската партия ПАСОК поиска създаване на широка коалиция от четирите основни партии в страната. Изявление в този смисъл направи в ефира на гръцката национална телевизия лидерът на партията Евангелос Венизелос, цитиран от РИА Новости.

Още по темата
По думите на Венизелос участието в правителството на четирите политически сили - победилата на изборите Нова демокрация, СИРИЗА, ПАСОК и Демократичните леви сили - е абсолютно необходимо.

Самата партия ПАСОК, която спечели изборите през 2009 г., а сега има само 41 мандата в 300-местния парламент, не претендира за задължителен дял в разпределението на портфейлите. "Ние сме готови да участваме в правителството, но не поставяме условия за участие на конкретни лица”, каза Венизелос. Според него новият премиер трябва да бъде човек, който има широка подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
и къде го чете този закон? ние кат въртим на дясно гледам греем!!
32
5
 
9
 
! Отговори
Протестираме преди 12 години
Ако има нови избори, Сириза ще участва в коалиция с още някоя комунистическа партия и ще бъде първа. Така ще вземе и бонуса на победител и новата коалиция ще управлява по комунистически и Гърция ще е първата държава от ЕС, която реално ще излезе от кризата.
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С този акъл гърците още много ще страдат. Има един закон в политиката, колкото по-наляво въртиш кормилото, повече затъва държавата.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мандат върна, обаче кредитите как ще връща?
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПАСОК НЕ са центристи, а социалисти и СИРИЗА не са комунисти, а анархисти!
28
1
 
8
 
! Отговори
До анализатор преди 12 години
Като гледам, май няма да са полковниците, а фатмаците1
27
19
 
18
 
! Отговори
СПИРО ПАПАСПИРО преди 12 години
ЕИ СЕГА ЩТЕ ВИДИТЕ ЗЛОБЕН ГРЪЦКИ КОМУНИЗАМ И НАЦИОНАЛ-ФАШИЗЪМ В ЕДНО....СМЪРТ ЗА ЕС И ЗА ЕВРОПА...ДА ЖИВЕЕ САМО ЕЛЛАДА +РОССИА,КИТАИ И ПРИАТЕЛИТЕ НА ГРЪЦКИЯ ОТРУДЕН НАРОД.
26
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На кой му пука за гръцките ***?!
25
2
 
7
 
! Отговори
Гуру Буда Тракиеца преди 12 години
Гуру Буда Тракиеца - 23 Отец Паисий "***,роми"____________________________________Та това са траките,нашите предци.Аз го доказах!
24
4
 
18
 
! Отговори
iva преди 12 години
neznam zasto takava zloba ima v nas balgarite-ako garcia e zle nie po dobre li ste sme???i ne e li po dobre za nas da imame bogati sasedi otkolkoto bedni kato nas???posle nikoi ne ni e vinoven 4e nasto pravitelstvo neiska da vzima pari ot evropa-za dpobro ili lo6o>>az nesam zastitnik na garcite no se otvrastavam ot na6ata zloba-pokazva nacia bez mantalitet ,pokazva slabost ,zastoto samo slabite imat takava goliama zloba!
23
2
 
23
 
! Отговори
Отец Паисий преди 12 години
Уважаеми колеги по форум, отколешната обида ''селянин'' и отношението към селото изобщо, докараха дотам,че в хубавите някога български села щъкат и мърсуват повече от милион ***, а нацията е доведена до демографски колапс, меко казано!Така, че за в бъдеще моля вместо ''селянин'' използвайте думата ''ром'', по ''гражданско'' е!
22
4
 
16
 
! Отговори
до 13 Р-29РМУ-2 преди 12 години
13 Р-29РМУ-2...а пачките идват ли идват от наивната Европа. Даже бонуси великденски си раздадоха понеже са много зле, ние стабилните пак духахме супата...==================================Му ха,хаа,хааа! ***,я помисли малко.Напълно логично е да дават милиардите на гърците,понеже половината от *** дошляци като теб на Балканите са на порцион в Гърция.Германия и Бяла Европа нямат никакъв интерес, цялата тази *** да дофтаса при тях.
21
8
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 12 години
Да идват полковниците , че иначе работата в Гърция отива към комунизъм , май !?!?!
20
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гръцките комунисти няма да успеят, защото искат държавата да национализира частните хотели, фирми и имоти на богаташите от ПАСОК и Нова Демокрация. Така ще има или нови избори, или военен преврат, но и в двата случая гръцките фашисти ще вземат цялата власт и ще изгонят чужденците и ЕС.
19
5
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
В коментара ми думата "селянин" не е географско понятие а се отнася до тези хеитери, които без да са наясно псуват по съседите си. А ти за мен не се грижи какво ще ям аз..гледай само добрите европейци и бате бойко да ти оставят поне малкото на масата че като гледам гладните хуни и нагъзилите се политици и това ще ни вземат...
18
3
 
19
 
! Отговори
Вазелине 16 преди 12 години
Колкото и надолу да паднат пак ще са върху нас,ние сме се разстлали по дъното.
17
2
 
17
 
! Отговори
do 5 преди 12 години
Ало,националистите...Пишете на български като сте радетели за национализъм!
16
7
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Наглите маляки до такава степен са се самозабравили, че без да се усетят ще се търколят по нанадолнището.
15
8
 
18
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Р-29РМУ-2, Светът свикна вас българите да ви гледа нагъзени и покорни, чакащи поредната порция *** секс. И докато вие се възприемаме като олигавена, разкрачена ***, светът също ще ви възприема така. За това България никога няма да се оправи, докато сама не извади вибратора. Защото в света на пропуснатите и реализираните възможности, когато един е паднал по корем със забит в *** вибратор, другите няма да му го извадят и да му помогнат да стане.НЕ! ТЕ ЩЕ ГО НАБИВАТ ОЩЕ ПО-НАВЪТРЕ!!!!
14
2
 
11
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Ние на село разчитаме на ръцете и краката си,обработваме земя и отглеждаме животни,не живеем лесно,но не се оплакваме и на масата винаги имаме какво да сложим,а на теб продаваме "белото месо" на коча.Ти гони Михаля аз съм си добре.