Британска печатница за банкноти се подготвя да печата драхми

Ако Гърция излезе от еврозоната, ще има силно търсене на новата валута
18 май 2012 19:40, Елка Василева
55
Британска печатница за банкноти се подготвя да печата драхми
Британска печатница на банкноти вече е изготвила план да печата драхми. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Най-голямата частна печатница на банкноти в света британската De La Rue е изготвила план да печата драхми, ако Гърция излезе от еврозоната и се свърже с компанията, съобщи днес източник от бранша, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес еврокомисарят по търговията Карел де Гухт съобщи, че Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) разработват сценарий, в случай че се наложи Гърция да напусне еврозоната. Така за първи път представител на ЕС потвърди съществуването на планове за действие при такава ситуации.

Източникът, пожелал анонимност, посочи, че като частна печатница De La Rue трябва да бъде отворена за възможността за излизане на Гърция от еврозоната и да се подготви за този сценарий.

Разтърсената от криза Гърция ще бъде ръководена от служебно правителство до новите избори на 17 юни, които в крайна сметка ще определят дали страната ще напусне валутния съюз.

Излизане от еврозоната би предизвикало голямо търсене на връщащата се драхма и докато държавните печатници на страната организират производството си, шепа световни компании като De La Rue могат да бъдат повикани на помощ, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЪРЦИЯ THE BEST
49
1
 
3
 
! Отговори
ОТ Джугашвили ДО 54 преди 11 години
*** от БСП/БКП са виновни за сегашното дередже, защото искаха пак да имат власт, този път -икономическа. Като си *** гласувай пак за тях. Виж само колко олигарси има във ВС . а човек като Гергов е начело на бсп в Пловдив
48
4
 
8
 
! Отговори
До 50 преди 11 години
Пич, чул те Господ! Колко скоро? Като останем 5 млн. от които 3 - турски ***? Щото както бехме толкова бедни при комунистите, гонехме 9 млн. и изнасяхме от мармалад и копчета за *** до валове за атомни подводници! Бяхме господари на автомобилния транспорт в Европа и летяхме в космоса, имахме 6 атомни блока и половин Гърция и Турция светеха с наш ток, учехме света на поливно земеделие и изнасяхме специалисти по какво ли не - инженери, преподаватели, лекари...Сега изнасяме *** и плюем БСП!
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боли ме х** за гърчолятЯ...гледайте в нашата МИЛА БЪЛГАРИЯ какво става...
46
0
 
0
 
! Отговори
do 41 преди 11 години
''във Гърция било зле ама заплата под 1000 евро почти няма. Сигнализирахте за неуместен коментар''Има как да няма! Особено при младите хора е масово да ги назначават с мин. заплати. Масово в сферата на туризма и услугите персонала е с под 1000 евро. Сервитьорите също, но при тях положението се закърпва ако вадят добри бакшиши.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
искам да питам тоя *** с маслините и експорта, абе ти наясно ли си какъв и колко е изобщо българския експорт??? маслини изнасяли... добре, защо сте толкова *** и защо като сте *** все против България говорите... ето това ни отличава от всички други държави, че там си защитават държават, а тук я плюем... а ти, псе чуждопоклонно, провери колко софтуер пишем у нас, какви машини и за къде изнасяме, колко жито изнасяме и т.н.
44
12
 
11
 
! Отговори
БГ Прусия на Балкана преди 11 години
Гърците са неспасяемо ***. Фалират на всеки 20 - 30 г. България преди 1944 г. беше по-добре от гърчолята, но БКП ни направи най-бедната държава в Европа. Колкото по-малко БКП/БСП - толкова по-богата България. Скоро отново стандартът на българина ще се изравни с този на гърка и дори ще ги минем. Стига сте хленчили и близали гръцки ***, ами работете, образовайте си, правете бизнес, развивайте си. Иначе оставате просто ***, лумпенпролетарият, червен ***...
43
4
 
5
 
! Отговори
пиеш - плащаш преди 11 години
Ако можеше и акъл на напечата на тия *** и мошеници гърците!?
42
5
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
като е толковазле в българия, защо не можеш да се разминеш от коли а апартаментите са колкото в берлин? май само на официална статистика е зле, а всеки дои приходи на сиво
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A kyde e нашата печатница , не знам дали знаете , но е една от най-модерните в света , това ще си е една хубава поръчка за нея
40
2
 
9
 
! Отговори
Фахрадин преди 11 години
Спокойно тигър. Невъзможно...таратанци, в БГ от глад никой не е умрял. Който си е ***, си е *** навсякаде. Ами тези 100хил. ако останат изведнъж без работа в Гърция? Какво правят??? Идват в България и почват да викат каква е мизерна държавата ли? Замислете се преди да сравнявате БГ и ГР.
39
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме даже под дъното, в тинята сме заровени, ама не само заради заплащането, а заради безобразията, които се случват всеки ден - вижте днес малката перука, чак БФС и Полицията се налага да й замита следите...Е, няма такава държава
38
8
 
37
 
! Отговори
До 41 преди 11 години
Гърция колкото и да пада,никога няма да ни падне повече от нас,ние сме просто залепени за дъното
37
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евалла на гърците не щат да работят за 240 лв като нас най-големите мизерници тръгнали да съдят гърците във Гърция било зле ама заплата под 1000 евро почти няма.
36
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе хора стига във всяка новина за това колко е зле положението в Гърция сте писали за това какво е в България. Има си статистика и Българите сме най-бедни в ЕС. Но Гърция отива далеч по към дъното.
35
6
 
21
 
! Отговори
Язи преди 11 години
Добре бе,хора- не работя в *** понеже ако там работя толкова, колкото работя тука - ще умра от глад! Мързелив съм и ще ме изгонат веднага, а тука имам работа щото гърците ги мързи да бачкат повече от мене- те са единни и излизат като маса, а ние сме .... и се кефим на чуждото нещастие- да, ама тука плащат а у нас -не! Къде да си чеша яйцата според Вас- тука или у нас??? Нали като се върна в БГ оставям бакшиш, че да покажа колко съм баровец, щото знам че седите за 200 лв. а се усмихвате!
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственият начин Гърция да излезе от кризата е моментално да премине към лева, след което да бъде приспособена като община към област Благоевград. Ципрас пък ще се включи в битката за лидерското място в бсп и няма да се налага да казва 'няма да връщаме взетите пари' понеже на всички им е ясно че няма да ги върнат.
33
34
 
14
 
! Отговори
KARALEATA преди 11 години
ЕЙ *** АКО НЕ СА ГЪРЦИТЕ ЩЕ МИ ЯДЕТЕ ПЕНИСА И ЩЕ ГО ДУХАТЕ ДОБРЕ ЧЕ СА ТЕ ЗА ДА ИМА ПАРИ ОТ ГЪРЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ ДОБРЕ ЧЕ СА ТЕ ДА ОСИГОРЯВАТ НЕ САМО НА ТЯХНИЯ А И НА НАШИЯТ НАРОД БЪЛГАРИЯ КАКВО ОСИГОРИ БЕ *** ТАМ РАБОТИШ ЗА 1000 ЕВРО ТУК ЗА 200 ЛЕВА ГЪРЦИЯ НЕМОЖЕМ ДА ГИ СТИГНЕМ ОЩЕ СЛЕД 100 ГОДИНИ ДАВИ *** *** МАЙНА И МРЪТВИТЕ ТЕ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ ЗАЩО ТО ИМАТ С КАКВО А И КОГАТО БЕ ДРАХМАТА ТЕ БЯХА ОЩЕ ПО СИЛНИ ТАКА ЧЕ ВИЕ В БГ СИ СТРОЙТЕ МАГИСТРАЛИТЕ И СИ ТРАЙТЕ *** ВАЩА МАЙКА ***
32
3
 
6
 
! Отговори
Хандиаршхинайнщекун преди 11 години
Ако знаете колко сте ***, сигурно щяхте да станете гърци! Засега им ближете задниците! Вие сте срам за България, Европа и цивилизовия свят.
31
4
 
8
 
! Отговори
GR ECONOMIST преди 11 години
Единствения шанс , ЕС да излезе от кризата е да замени слабото еврото със стабилната гръцка драхма!