Башар Асад няма да позволи открит конфликт с Турция

Вече 14 сирийски генерали са избягали в Турция
Обновена: 3 юли 2012 15:12 | 3 юли 2012 09:30, Елка Василева
66
Башар Асад няма да позволи открит конфликт с Турция
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Сирийският президент Башар Асад заяви пред турски вестник, че би искал сирийските сили да не бяха свалили турския изтребител миналия месец, както и че няма да позволи напрежението между двете страни да се превърне в открит конфликт, предаде Ройтерс.

Научихме, че самолетът е принадлежал на Турция, след като бе свален, заяви Асад в интервю за турския вестник "Джумхуриет".

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви миналия месец, че турският изтребител F-4 е свален от Сирия в международното въздушно пространство. Той посочи, че самолетът е летял сам, не е носел оръжия и е извършвал тренировъчен полет за изпробване на турската радарна система.

Позовавайки се на руски военен представител, агенция Франс прес пък предаде, че Русия е установила, че турският военен самолет, свален над Сирия на 22 юни, е нарушил въздушното пространство на съседната държава.

Въпросният източник, пожелал да запази анонимност, заяви, че Русия разполага с точни координатни данни, които доказват това по безспорен начин.

Още по темата

Руските власти не са излизали официално с такова твърдение. Министърът на външните работи Сергей Лавров обаче обяви в края на миналата седмица, че страната му разполага с информация за местоположението на турския военен самолет към момента на неговото сваляне от сирийската противовъздушна отбрана.

Случаят засили напрежението между Турция и Сирия, което и без това вече бе високо заради подкрепата на Анкара за сирийските бунтовници. Според турската страна сваленият самолет, чиито двама пилоти така и не бяха намерени, се е намирал в международното въздушно пространство. Сирия обаче твърди, че изтребителят F-4 е нарушил въздушното й пространство.

Междувременно стана ясно, че сирийски генерал от артилерийско подразделение и седем офицери са сред десетките дезертирали военни, основно от сирийската провинция Хомс, които вчера следобед са избягали в Турция, съобщиха сирийски активисти, цитирани от Ройтерс.

Турската държавна телевизия ТРТ Хабер съобщи на сайта си, че 85 сирийски войници, включително един генерал, са били изпратени в лагера Апайдън в турския окръг Хатай.

Франс прес отбелязва, че по този начин броят на сирийските генерали, избягали в Турция, е достигнал 14 души. Според Анадолската агенция дезертиралите военни са влезли в Турция с група от общо 293 души, сред които много жени и деца, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
руснаците казват в друга новина че имта доказателство а после казват че имат информация,.....те руснаците и турците са вече дупи *** дори си махнаха визите вече,руснаците влизат спокойно в турция.турците влизат спокойно в русия без визи
53
1
 
2
 
! Отговори
Dracula до 61 преди 11 години
Има и още нещо - колкото повече се консолидира исляма, толкова по-зле за нас. На Никито може да не му пука, но за мен е от значение, че България е източна граница на християнството и на европейската цивилизация. Ислямската заплаха тегне над нас като дамоклев меч и затова докато има хора, които се борят с нея, като Асад, ще им стискам палци. Въобще не ме интересува дали е диктатор или не, стига да мачка политическият ислям във всичките му малформации и разсейки.
52
2
 
2
 
! Отговори
До Дракула 58 преди 11 години
А бе пич! Недей да се изказваш като не знаеш нищо по въпроса!Преди 1500 години не са съществували мюсюлмани, прочети малко книжки!
51
0
 
3
 
! Отговори
do 59 преди 11 години
Истината боли, нали. Написаното от Dracula е само факти. Така, че някой трябва да чете. Само с проповеди от ходжите не става. А и разбираш ли си сам това, което си написал. Че и на латиница....
50
2
 
2
 
! Отговори
do 58 преди 11 години
Predi 1500 godini nqmalo musulmani a kato sa prevzeli Jerusalem ne sa dokosnali nito hristiqni nito evrei klaneta i goneniq po4vat s kristonosnite pohodi kato vlizat v jerusalem izbili vsi4ki i nedeite govori gluposti celiqt musulmanski svqt ne e izbil tolkova kolkoto edna hristiqnska dyrjava primerite sa mnogo(Germaniq,Rusia,Francia,Anglia,Usa,Ispania,Portugalia) moje da ne vi haresa no e istina vzemete pro4etete ne6to moje i pa da nau4ite
49
3
 
6
 
! Отговори
Dracula преди 11 години
Преди 1500 години в Близкия изток мюсюлманите са малко, но управляващо малцинство. Днес там няма държава с преимуществено християнско население. Това не е станало по пътя на културната асимилация, а в резултат на 15 века гонения. Има и още нещо - колкото повече се консолидира исляма, толкова по-зле за нас. На Никито може да не му пука, но за мен е от значение, че България е източна граница на християнството и на европейската цивилизация. Ислямската заплаха тегне над нас като дамоклев меч и затова докато има хора, които се борят с нея, като Асад, ще им стискам палци. Въобще не ме интересува дали е диктатор или не, стига да мачка политическият ислям във всичките му малформации и разсейки.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 41- kakav si ti i koy te pita kakvo iska6,prostatsi kato teb deto hlaba si ne mogat da izkarat ,svetovni problemi li 6te re6avat.
47
7
 
7
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Смажи терористите,Асад !
46
0
 
5
 
! Отговори
new преди 11 години
15 BGto,,,abe ti v chas li si...ot nova godina nasam v Turkiye ima 114 narusheniya ot razlichni strani i vklyuchitelno 5 helikoptera na Siriya.Zashto Turkiye ne gi udari bez preduprejdenie? i te nyamat rabota tam,tova e a?
45
6
 
18
 
! Отговори
ИСТИНА преди 11 години
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ТУРЦИЯ СЕ ДОКАЗА, НЕ САМО КАТО ИКОНОМИЧЕСКА И ВОЕННА МОЩ НО И КАТО СВЕТОВНА ПОЛИТИЧЕСКА ТЕЖЕСТ.ЩЕ СЕ ПОМОЛИМ ЗА НАПРЕД ДА ИМАМЕ ПОЛИТИЦИ КАТО В СЪСЕДНА ТУРЦИЯ.
44
4
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
Странна работа с този самолет - уж свален в международното въздушно пространство, а останките му - доста навътре в сирийски териториални води...
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен, 42Ислямския свят никога не е бил обединен, няма да се обедини и сега, та не разбирам за какъв дамоклев меч говорим. Второ - Братята спечелиха в Египет, но не се знае дали президентът им ще може да управлява, а да не говорим, че военните разпуснаха парламента и сега се съдят. В Либия, още не е имало избори и не се знае, кой ще спечели, а в Тунис новото правителство се оправя добре. И накрая въпрос - какво се случи в християните в СССР и какво ще стае в Сирия, ако не са с Асад?
42
8
 
16
 
! Отговори
bate Nasko преди 11 години
TURKEY !!!SILNA IKONOMIKA !SILNA DARJAVA !AMI TAKA E !
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 30 Ами това да не е българската армиа да има 15 генерали
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 49.Не се обръщам ни Вие,защото си голям ГУПАК!
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И нашите генерали са такива мишоци, верни са само докато има аванта....
38
3
 
8
 
! Отговори
дядо преди 11 години
детеубийците са хората на клинтънката и щатитенямя такъв луд който да си направи харакири след като зне какво му готвяткакто следата с папата битият си е бит ебаният си е ебанза българите поради всеобщата им тъпота това е сложна темаи те винаги са се доверявали на телевизиятаза съжаление в нея има по-малко истина отколкото по времето на бай тодор
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
komentar 26 sadarja istinata.to4no taka i 6e stane.i spored prorocite antixrist se vazka4va sled ww3
36
3
 
7
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
браво! най-после един коментиращ, който разбира, за какво става въпрос!
35
2
 
2
 
! Отговори
Prodavam_perforator преди 11 години
30Псевдомедиите пишат услужливо глупости - уж 14 са избягали до сега - не сега.