Башар Асад няма да позволи открит конфликт с Турция

Вече 14 сирийски генерали са избягали в Турция
Обновена: 3 юли 2012 15:12 | 3 юли 2012 09:30, Елка Василева
66
Башар Асад няма да позволи открит конфликт с Турция
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Сирийският президент Башар Асад заяви пред турски вестник, че би искал сирийските сили да не бяха свалили турския изтребител миналия месец, както и че няма да позволи напрежението между двете страни да се превърне в открит конфликт, предаде Ройтерс.

Научихме, че самолетът е принадлежал на Турция, след като бе свален, заяви Асад в интервю за турския вестник "Джумхуриет".

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви миналия месец, че турският изтребител F-4 е свален от Сирия в международното въздушно пространство. Той посочи, че самолетът е летял сам, не е носел оръжия и е извършвал тренировъчен полет за изпробване на турската радарна система.

Позовавайки се на руски военен представител, агенция Франс прес пък предаде, че Русия е установила, че турският военен самолет, свален над Сирия на 22 юни, е нарушил въздушното пространство на съседната държава.

Въпросният източник, пожелал да запази анонимност, заяви, че Русия разполага с точни координатни данни, които доказват това по безспорен начин.

Още по темата

Руските власти не са излизали официално с такова твърдение. Министърът на външните работи Сергей Лавров обаче обяви в края на миналата седмица, че страната му разполага с информация за местоположението на турския военен самолет към момента на неговото сваляне от сирийската противовъздушна отбрана.

Случаят засили напрежението между Турция и Сирия, което и без това вече бе високо заради подкрепата на Анкара за сирийските бунтовници. Според турската страна сваленият самолет, чиито двама пилоти така и не бяха намерени, се е намирал в международното въздушно пространство. Сирия обаче твърди, че изтребителят F-4 е нарушил въздушното й пространство.

Междувременно стана ясно, че сирийски генерал от артилерийско подразделение и седем офицери са сред десетките дезертирали военни, основно от сирийската провинция Хомс, които вчера следобед са избягали в Турция, съобщиха сирийски активисти, цитирани от Ройтерс.

Турската държавна телевизия ТРТ Хабер съобщи на сайта си, че 85 сирийски войници, включително един генерал, са били изпратени в лагера Апайдън в турския окръг Хатай.

Франс прес отбелязва, че по този начин броят на сирийските генерали, избягали в Турция, е достигнал 14 души. Според Анадолската агенция дезертиралите военни са влезли в Турция с група от общо 293 души, сред които много жени и деца, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През последните няколко дена през границата с Йордания преминаха над 10,000 "мирни" демонстранти, които от месеци се обучаваха в лагери, близо до сирийската граница......in turkey
13
3
 
9
 
! Отговори
ОХХХХХ преди 11 години
ГОРКИЧКИТЕ !!!! ДЕМОНОКРАТИТЕ ВИ НАЛАЗИХА ВЕЧЕ .........ВИЕ СТЕ ПО-МАЛКАТА ЦЕЛ НО СТЕ НУЖНАТА ЖЕРТВА .................( ОЙЙЙЙЙОЙЙЙЙ ТЕ ЖЕРТВИТЕ ,,НУЖНИТЕ,, СТАНАХА БЕЗ ЧЕТ ) Made in U.S.A. & Co.
12
24
 
10
 
! Отговори
R777 преди 11 години
Вече 14 сирийски генерали са избягали в Турция!И Асад ще избяга в Турция.Турция е велика държава.Османска Империя
11
5
 
30
 
! Отговори
БГто преди 11 години
Боен самолет в чуждо вьжд. простраанство се сваля, няма работа там и това е
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СССР се разпадна 1991г. - Партенка от Ройтерс, в Северна Корея още отричат, аз следя техните медии. Мачкай Младич!
9
1
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 11 години
Би ли ми обяснил защо съм глупав? Доводи да чуя, че това което написах не е така! Иначе само хабиш пространството с ненужни коментари
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Вече 14 сирийски генерали са избягали в Турция" - партенка от Ройтерс. Мачкай Башар!
7
5
 
22
 
! Отговори
Дани преди 11 години
И според мен е умишлено бил в сирийското въздушно пространство. Да не говорим, че самолета умишлено е летял на под 800м височина, за да не бъде засечен от радарите. Според мен Турция е умишлено насъсквана да изпрати там самолет и да бъде свален. На всички им е ясно, че този самолет няма работа там.
6
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Асад Башар даде заден ход ненормалника.
5
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
7Доста си глупав.
4
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де замислете се - защо турците ще пращат остарял F-4 Phantom (втора генерация изтребител, използван още по време на виетнамската война), в чуждо въздушно пространство на ШПИОНСКА мисия? Ясно е, че руското ПВО не си играе и ще го засече и следователно свали. Според мен турците са го целили това сваляне на тая стара барака, мисля че се сещам и по каква презумпция! Някои държави просто искат да нажежат обстановката и да се стигне до война.
3
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това медиите са голямо нещо. Как лесно могат да наклонят везните в полза на някой. Защо не отразяват протестите, които дават руските новини В подкрепа на Башар Асад? Само че нали нашите медии са про-американски и четат какво пишат в CNN, BBC и т.н.
2
3
 
31
 
! Отговори
по грешка преди 11 години
Днес, по немските телевизии съобщиха, че турците са признали, че самолета им е бил, "по грешка", над сирийска територия.
1
6
 
3
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
поганците и *** да си приберат при тях.