Борисов обяснява как се излиза поне на средно ниво в Европа

Потърпевши са участниците на среща в Хърватия
Обновена: 7 юли 2012 09:33 | 7 юли 2012 09:33,
448
Борисов обяснява как се излиза поне на средно ниво в Европа
Бойко Борисов. Снимка:БТА

Финансовата дисциплина, икономиката и инфраструктурата са пътят за излизане на Балканския регион поне на средно ниво в Европа. Това заяви в Дубровник премиерът Бойко Борисов, който участва в срещата на високо равнище "Хърватия 2012 - държавното изграждане и опитът на Европейския съюз", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

"Етническата толерантност, финансовата дисциплина, борбата с организираната престъпност и корупцията и изграждането на инфраструктурата са важните фактори и условия, които държавите от Балканите трябва да изпълняват", каза Бописов в хърватския адриатически град. Той изрази своята гордост от наличието на етнически мир в страната, като даде за пример представителите на различни етноси в правителството.

Премиерът припомни, че както за НАТО, така и за ЕС има строги критерии, изпълнението на които е необходимо за присъединяването на отделни държави. "Според най-добрите икономисти и финансисти на Европа страните трябва да имат под 3%а бюджетен дефицит. В момента България има под 2% бюджетен дефицит и това е постижимо", изтъкна Борисов.

Той допълни, че изпълнението на този показател е станало при редица ограничения, при замразени в продължение на три години пенсии и заплати, в условията на финансова и икономическа криза. "Българите изстрадаха. Това не е популярна политическа мярка, но сега само България, Дания и Швеция изпълняват изискването за бюджетния дефицит", похвали се премиерът. "Ако се спазват тези критерии и няма ръст на инфлацията, няма да има и криза в Европа", подчерта той.

Борисов представи пред делегатите на форума информация за сключената преди дни сделка с емитиране на външен дълг на страната. Той подчерта, че Европейската комисия е спряла процедурата по свръхдефицит срещу нашата страна и Германия.

Премиерът говори още за ускореното с няколко пъти усвояване на средства от еврофондовете и важността на кохезионната политика за развитието на региона. Той припомни, че само преди дни правителството е получило положителна оценка от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан за реализацията на проекти в страната. "Три години работихме много по административния капацитет на звената, които усвояват еврофондовете", посочи Борисов.

Той представи и резултатите от последните реализирани в България акции за залавяне на големи количества наркотични вещества. Премиерът призова страните от региона за тясно сътрудничество с Европол.

Той подчерта изключителната важност за страните от Балканите на изграждането на инфраструктура. "Сега няма такава и затова еврофондовете са жизненоважни за нас. Европа ни е като еталон, искаме да сме там, да ни приемат, но и да сме пример за подражание и да показваме, че сме равностойни на другите държави. Затова финансовата дисциплина, икономиката и инфраструктурата са много важни. Това е пътят за излизане на нашия регион поне на средно ниво в Европа", подчерта Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
0
 
5
 
! Отговори
345 преди 11 години
Не може всички да са програмисти. А като ти се скапе компа, кой ти го оправя? Нали трябва да има и хора, които да ти произведат, други да ти направят хляб иначе програми ли ще похапваш на обяд?
303
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
344ИТ индустрията е свързана с бърза квалификация и няма нужда от финансиране от държавата. Коренно различни неща са.
302
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
338В IT сектора в България са заети около 200 хил човека. Нищо не пречи да станат и 500 хил. В момента има ужасен глад за програмисти - просто няма толкова хора, колкото е нужно на бизнеса.
301
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Здравеопазване което се гради от втората световна война и при нас - от 10тина години. Как може да се сравнява ?"Невярно твърдение. Здравеопазването у нас се разпада от 20на години. С градежа се свършва през 90те години.
300
0
 
5
 
! Отговори
До 336 преди 11 години
Как здравеопазването у нас да се гради от 10-на години? Къде живееш? Костов започна "реформата" и реално от тогава е пълен батак. Не се излагай. не повтаряй чужди глупости, за да не изглеждаш ти такъв.
299
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
То пък ми писна тия баровци от ЕС да ни хвалят , а ние/поне блшинствота/ да ставаме все по бедни и бедни.Аман от демагогия, нвежество и безкруполност.
298
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
332Отивам значи на German Wage Tax Calculator и смятам 5500 евра заплата бруто.Чистата сума е 2.874,43 евра.
297
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щото толкова го и дава точно в Англия и 500хил годишна съм чувал.20-35% данъци я смятаите тук от ДДС ДОД ,такси акцизи .., да не сме с по малко???И пак се говори за София ,питам ви в Дулово в Русе в Габрово кои взима повече от 500-600 лв???Сравнено е 10/1 сердно особено при 50% безработица на населението и работи от типа на сезонни.Охрана тук 300-500 лв ,а в испания 2400 Е ,не говорим за лична.
296
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Средната работна заплата за програмисти в България е 2500-3000 лв месечно или 30-36к лв годишно чисто Разликата е приблизително 2 пъти."Колко са професиите с такива заплати в България или предлагаш всички в България да станат програмисти?Средна заплата в България 600-700лв и това според работещата за Бойко и Дянков НСИ, което значи поне 10-20% надолу.
295
0
 
5
 
! Отговори
Психолог преди 11 години
Нема такъв нарцис като Бойко Борисов. Ще дойде време, когато няма да се сещаг за този горе на снимката. Тогава най-много ще го заболи. Време е да се полекува.....
294
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
335Здравеопазване което се гради от втората световна война и при нас - от 10тина години. Как може да се сравнява ?
293
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що даваш за пример IT сектора?!Аз не се сещам да няма държава ,където да е добре платен.Я дай да сравним заплатите в здравеопазването,образованието,пройзводството...
292
0
 
3
 
! Отговори
vesko преди 11 години
Развитите общества са такива защото дават свобода на хората за изява.Ограниченията са за тези прекрачват обществените правила.У нас управленската немощ идва от хора с милиционерско мислене,които не знаят друго освен "не може" или "не става"От страх за постове са готови са готови да смачкат всеки, които е умен и способен.Затова науката е набутана в девета глуха.Растеж нагоре ,ако си нагъл и безскрупулен.
291
0
 
4
 
! Отговори
до 326 преди 11 години
Това с физиономията прилича на комунизма където от всяка стена седи лика на текущия вожд.
290
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Средната работна заплата в Англия за програмисти например е 42-45к паунда преди данъци (до 45к е 25% данъци ) - 33к чисто.Средната работна заплата за програмисти в България е 2500-3000 лв месечно или 30-36к лв годишно чистоРазликата е приблизително 2 пъти. Както и храните са приблизително 2 пъти по скъпи.Няма да споменаваме наемите, заведенията :)))
289
0
 
10
 
! Отговори
franco преди 11 години
Сложи политиците на минимална заплата и гледай колко бързо ще се променят нещата!!!!
288
0
 
5
 
! Отговори
слънчасал ли си преди 11 години
Нали бяхме по добре от Хърватия та сега е почнал да се сравнява и с Дания и Швеция , пази сили за зимния период ....
287
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Господ отгоре,през гъстия дим,гледа на всичко тих ,невъзмутим,с пура в ръка!
286
1
 
4
 
! Отговори
Adam Smit преди 11 години
"Заплати се увеличават при висока добавена стойност на труда.." ДОЛНА МАНИПУЛАЦИЯ ЗА НЕПРОСВЕТЕНИ ХОРА. ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ (ПО МАРКС ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ) Е ИЗТОЧНИК CAMO НА НАРАСТВАНЕТО НА ДОХОДИТЕ НА ЕКСПЛОАТАТОРА И ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА НАЕМНИЯ РАБОТНИК OT ЧАСТНИЯ СОБСТВЕНИК -ПРИТЕЖАТЕЛ на заграбения капитал от социалистическото наследство, изработен от редовите българи, a не от сегашните богаташи до един бивши БКП функционери и наследници. Ама като сме *** подмозвачи и приспособленци
285
1
 
11
 
! Отговори
СТИГА БЕ..... преди 11 години
А стига бе...искам един ден да пусна телевизора...радиото...да отворя вестник...интернет и да не ме гледа от там наглата и самодоволна ..граничеща с простащината физиономия на този индивид....