Гърция да последва примера на България с плоския данък!

Това препоръчва авторитетното бизнес издание "Форбс"
16 юли 2012 07:20, Елка Василева
70
Гърция да последва примера на България с плоския данък!
"Форбс" дава България за пример на Гърция. Снимка: архив, Reuters

"Мерки за драстични икономии в Гърция? Сигурно, а пък на остров Миконос вали сняг!" - така бизнес изданието "Форбс" е озаглавило статия, посветена на мерките за икономии в Гърция, от която става ясно, че в последно време не може да се говори за икономии в тази страна.

В периода януари-май на настоящата година правителството е имало приходи от 18,173 милиарда евро, а е похарчило 29,243 милиарда евро. За сравнение за същия период на 2011 г. правителството е имало приходи от 18,358 милиарда евро и е похарчило 27,747 милиарда евро. Съпоставки се правят и с приходите и разходите за същия период през 2010 г. и 2009 г. и данните показват, че в периода януари-май на 2012 г. гръцкото правителство е похарчило много повече пари в сравнение с периода от 2011 г., 2010 г. и 2009 г.

Що се касае до доходите от данъци, то те са малко, въпреки че данъците непрестанно се увеличават. През периода януари-май 2012 г. приходите от данъците са по-малко отколкото през същия период на 2009 г. и 2010 г., преди големия лов на нередовни данъкоплатци.

В условия на строги икономии централната власт харчи все повече. Икономиката пък се свива. Би трябвало свиването да идва от намаляване на това харчене. Гърция е в петата година на рецесията и с 6,9 процента намаляване на БВП през 2011 г. Но това свиване не идва както се вижда от намаляването на разходите на централната власт. Свиването на икономиката идва отчасти от икономическата несигурност, но е и ефект от повишаването на данъците в и без това обременения от високи данъци частен сектор.

Резултатът от всичко това е, че 6000 компании вече са изнесли бизнеса си в съседна България, посочва изданието и подчертава какви са предимствата на България в очите на гръцките бизнесмени, а именно плосък данък от 10 процента върху доходите и 10-процентен корпоративен данък, ДДС от 20 процента, който е под 23-те процента ДДС в Гърция, както и валута обвързана с еврото.

Изданието препоръчва на Гърция да последва българския пример и да въведе плоска данъчна система сега, защото когато България го е направила, приходите от данъци са се повишили с 5,24 процента в първата година. Това е много повече, отколкото Гърция успя да събере от всички мерки за повишаване на данъците.

След като последва този пример, правителството трябва да ореже драматично разходите и така ще получи икономии, съчетани с растеж - същата стратегия, използвана от Роналд Рейгън и Маргарет Тачър през 80-те години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Някои преди 11 години
Никога не сме били по добре от гърците и няма да бъдем като сме *** и злобен народ ,на това дередже ще си останем .Филисофите драскачи да отидат един път в гърция и да видят , как е там не само да се правят на компетентни Ходила съм там 50 пъти и никаде не съм видяла не измазана къща като при нас неможеш да видиж измазана къща никога няма да ги стигнем напред са 100 години от нас
59
2
 
5
 
! Отговори
нико преди 11 години
Стига с тези гърчоля.Да им спрат превеждането на милиарди и да се оправят сами като са много отворени,испанци и италианци също,то прехвалените стари западняци се оказаха кредитни милионери и милиардери като нашите измислени бизнесмени-далавераджии.Докато им дават - ще харчат,на готови пари сметка не се прави и не се пести.
58
2
 
10
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
абе няма лошо да последват примера на България с плосък данък ,но само да не последват един друг български пример - с плосък акъл !
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърция има още по-нисък данък и от България и гръцкият данък е нулев на практика, защото там всеки гледа да не плати данъка. Такива съвети на подобни на Форбс именно доведоха Гърция до фалит. България се спасява засега от фалита само защото през 1996 г. бяха опростени половината от дълговете на България и над 3 милиона българи бяха принудени да емигрират в чужбина и така да се спасят от глада и плоските данъци в България през периода 1997 г.- 2012 г.
56
2
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
Та за милиардерите - те не бяха ли "касичките" за разплащане с чуждите компартии?...
55
0
 
2
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
То и Калата навремето се изцепи, че направил един милион, ама... къде са му сега парите? И като си почнал, дай имена и особенно за милиардерите, защото освен семейството на Тато и някой баш от ЦК-то за други не се сещам? Или кожата ти е по-мила?
54
4
 
6
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
какво ми плякате ръчички надолу като че ли ще промените фактите случайно. Факт е, че ГЕРБ изтегли 5 милярда които ще ги връщаме всички ние с години напред.
53
1
 
5
 
! Отговори
гръка преди 11 години
Ей сега тичаме да си въвеждаме данъци нека българите да растат.
52
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да тропат и да лопат гърците отиват на зле може и на тях борд да наложат...и имам чувството че някой има интерес на балканите да няма силна държава
51
12
 
12
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
може да последват и друг наш пример на ГЕРБ - да изтеглят няколко милярда назаем, които народа да плаща с години напред - още една чудесна идея.
50
4
 
16
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
България е чудесен пример как да съсипете народа си - давайте следвайте ни
49
3
 
13
 
! Отговори
дедо гуйчо преди 11 години
НАЛИ КАТО НАПРААТ ПЛОСКИО ДАНЪК ШЕ УДАРАТ ПО НАЙ БЕДНИТЕ БРЕ? ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ КАКВИ ГИ ЗАБЪРКАА У МУТРЕСТАНИЮ С ТОА ПЛОСКИА. БОГАТИТИ СТАНАА ПО БАГАТИ А БЕДНИТЕ ОШЕ ПО БЕДНИ. ТЕ ТОВА ГО НАПРАИ ТЕ ТЕА ОТ ТРОЙНАТА ЛАМЯ. А ПА ТЕ ТЕА ДЕКА СА СЪГА У ВЛАСТА УЖ ЩЕА ДА ПРОМЕНАТ НЕЩО АМА НИЩО НЕ ПРОМЕНИА. САМО ДЕКА ДИГНАА СИТЕ ЦЕНИ А НАЙ НОГО НА ТОКА. ОТИ ТОКА Е НА НИХНИТЕ ОРИЦА И ТРЕБЕ ДА СЕ НАЯДАТ ОРИЦАТА. НАЛ ТЪЙ?
48
4
 
5
 
! Отговори
пурко преди 11 години
Някакво издание "Форбс" дава идеи на гръцкото правителство.Тази глупост с плоския данък, никога няма да приета от гръцкото правителство. Ако ли пък се опитат да приемат подобно нещо, гърците ще ги съсипят от стачки и бунтове, и няма да го позволят.
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахаха ха Виждам, че има хора, които не са съгласни, че тук всяко богатство е криминално. Ами обяснете как за 23 години от равен старт се появиха милиардери, без да ограбват държавата и натрупания икономически потенциал с труда на всички българи? И точно тези били работливи и почтени?? Та те продължават къде явно, къде инфарктно да се избиват, да изсмукват държавните пари и да "приватизират" последните остатъци от държавност, вече през банките. Сега на мода са заемите, после - дълг срещу собств
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преместването на гръцки фирми в България не е добре за българската икономика, защото гръцките фирми не плащат и укриват данъци повече и от българските фирми. Гърците се интересуват само какво може да откраднат и изнесат от България. Има и други примери освен данъците - например гърците не плащат заплати на шивачките в Благоевград и Смолян, крадат от българското тото и лотария, чрез таксите на гръцкия Глобул и т.н.
45
4
 
14
 
! Отговори
@@@ преди 11 години
Майкооооо!!!Гърците ако не искат да са под същия геноцид трябва да правят всичко друго,но не и да ни следват примера!!!
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 1944 г. България губи няколко войни и доста територия в полза точно на Гърция. През 1920-1944 г., в България има огромна безработица и България е принудена от Англия и Франция да плаща милиарди в злато на Гърция.
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България била по добре от Гърция през 60 и 70-те години няма такъв цирк.Били сме по добре от тях преди 1944 година а и от много други държави,защото тогава наистина се е работело и който е бил предприемчив и не го е мързяло е успявал.Мързеливите са ставали партизани.А който наистина знае как са стояли нещата у нас през60 и 70 те може да ви каже че е било почти невъзможно грък да влезе в България а и който и да било,,капиталист''
42
2
 
12
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Явно за много българи поведението на Гърция и гърците е нещо достойно.--И какво му достойното да ти намалят заплатата, да ти увеличат броя на данъците, да ти увеличат ставката на данъците, да ти намалят пенсията, да имаш да изплащаш гигантски заеми поне 30 г. напред. Да те уволнят от работа или да трепериш да не те уволнят всеки момент. Около теб да има над 1 млн. гладни безработни.Това се нарича глупост и мизерия, не достойнство!
41
3
 
13
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Искам да имам доходите на един "беден" грък в неговата "фалирала" държава, отколкото с българските доходи в "икономически стабилна" България --*** в Гърция и си уреден! Бедният грък е безработен - над 1.150.000 гърци са без работа. Мизерства. Щом и ти искаш да мизерстваш ***, кой те спира. Средната заплата падна реално на около 700 евро. Не се живее лесно със 700 евро, а в Атина си бедняк с тези пари.