Гърция иска повече време, за да приложи структурните реформи

Излизане на страната от еврозоната ще бъде катастрофа, заяви Самарас
Обновена: 22 авг 2012 07:51 | 22 авг 2012 07:49, Елка Василева
27
Гърция иска повече време, за да приложи структурните реформи
Андонис Самарас. Снимка: архив, Reuters

Гръцкият премиер Андонис Самарас призова да се даде на Гърция повече време, за да приложи изискваните реформи, предадоха световните агенции.

В интервю за германския в. "Билд" Самарас поиска малко повече въздух за страната си, тоест малко повече време за прилагането на структурните реформи, които ще помогнат на Гърция да намали бюджетния си дефицит до изисканите от ЕС 3 процента от БВП. През 2011 г. бюджетният дефицит на Гърция беше от 9,3 процента от БВП.

На Атина беше даден срок до края на 2014 г., но сега Самарас настоява за удължаване на срока. "Всичко, което ние искаме, е малко въздух, за да можем да дишаме, за да вкараме икономиката в пътя, за да увеличим държавните постъпления. Повече време не означава автоматично повече пари", увери Самарас.

Той припомни какви усилия вече е положила Гърция и в колко трудна ситуация се намира тя. Самарас увери, че правителството прави всичко необходимо, за да държи страната на повърхността, докато се прилагат тези реформи.

 "Нека нещата да са ясни, ние не искаме допълнителни пари, ние държим на поетите ангажименти и ще изпълним нашите цели. Но ние трябва да стимулираме растежа, защото той ще позволи да намалим дефицита", посочи Самарас.

"Ако сега Гърция бъде изоставена, несигурността за другите страни и тяхната уязвимост ще нараснат", предупреди той.

Самарас подчерта, че излизане на Гърция от еврозоната ще бъде катастрофа. "Това означава още пет години допълнителна рецесия и нарастване на безработицата над 40 процента", посочи той. "Това ще бъде катастрофа за Гърция, икономическо бедствие, ще има социални бунтове и невиждана криза на демокрацията", предупреди премиерът.

Той припомни, че в последните 3 години стандартът на живот на гърците е намалял с 35 процента. Завръщане към драхмата ще означава незабавно намаляване с най-малко 70 процента на стандарта на живот, добави Самарас. "Кое общество, коя демокрация може да оцелее в този случай?", попита той.

Гърция влиза в пета година на рецесия. Тя трябва до края на 2014 г. да е направила икономии на стойност 11,5 милиарда евро, но в последно време зачестиха спекулациите, че икономиите може да бъдат завишени по преценка на кредиторите на между 13,5 и 14 милиарда евро.

Икономиите Гърция би трябвало да направи от намаляване на разходите за социални помощи, пенсии, заплати, за здравната система и от съкращаването на 40 000 държавни служители.

Самарас иска отсрочка от две години до постигането на баланс на гръцкия бюджет, но Германия засега отказва каквото и да е предоговаряне на условията в тази насока, докато тройката на гръцките кредитори /ЕК, МВФ и ЕЦБ/ не представи доклада си за напредъка на страната. От този доклад, който ще бъде представен през септември, зависи и изплащането на транш от помощи на стойност 31,5 милиарда евро за Гърция.

Днес Самарас приема в Гърция Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата /министрите на финансите на страните от еврозоната/. В петък премиерът е на визита в Берлин и после в Париж в събота. Той ще има срещи съответно с Ангела Меркел и Франсоа Оланд, посочва БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
5
 
! Отговори
12 до 17 преди 11 години
Днес ок.16 ч по булевард Венизелу всички магазини бяха ЗАТВОРЕНИ, с изключение на кафенета, два магазина за мотори и части, автомивка, з атехника (по-малък от Техномаркет), и 2-3 супермаркета. Това го няма никъде и после мрънкат как ги смятали за мързеливи. В другите държави не плащат ли осигуровки на персонала си? Според мен изобщо не работят 8х5- вечно затворено, вечно неработещи, вечно оплакващи се как ги наричали мързеливци. Е, такова чудо и през комунизма нямаше
24
1
 
11
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
А ти някога задавал ли си си въпроса защо се превръщаме в нация от слугини ? Дали на една жена на 50 години няма да и е по-добре да си е тук около децата и внуците ? Знаеш ли че стотици хиляди български семейства се издържат именно със слугинските пари ? Чакали са нашите политици,които мислят за собственото си благополучие.Ама е нормално народ от овце да има политици-чакали....
23
2
 
12
 
! Отговори
от 1 до 4 преди 11 години
Не ми са приятни гърците,но още по-неприятни са ми българите които защитават гърци.
22
3
 
2
 
! Отговори
Лавро преди 11 години
"Реално", логиката ти е като на чакалите - нека ония крадат, че и ние да оберем остатъците от трапезата. Голямо щастие да се превърнем в нация от слугини(според самите гърци повечето "гледачки" предлагат и други услуги)!Пък ако толкова им се слугува на някои - не е само Гърция я...
21
0
 
1
 
! Отговори
Лавро преди 11 години
Номер 14: Може и да си прав (вероятно си), но постът ти е в стил "а вие защо биете ***", само че обърнато. Защо когато някой посочи някаква нередност по света, веднага се започва - ама то у нас още по-зле? И така да е, пак е тъпо и нелепо (понеже само се оплакваме, но не променяме нищо). Все едно аз да напиша, че Челси играли слабо и някой веднага да се изцепи - да, ама нашите отбори са още по-слаби...не може ли просто да обсъдим играта на Челси (примерно)?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самарас: Чакайте да си допиеме, че сега е най-сладко!
19
2
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
И какво стана с тази блокада? нашето правителство отново не защити интерсите ни. Щяха да пускат жалба срещу Гърция до ЕС и се отказаха- да не се разсърдели. Ужасни и долни политици имаме. Ако нашите направят това, Гърция ще ни скъса от жалби до Барозу
18
2
 
18
 
! Отговори
Лавро преди 11 години
Гърците са като тридесетгодишен мъж, който не работи и родителите му го издържат. Досега са му давали по 1000 лв. на месец, сега казват ще даваме само по 500. И той започва - ама ще си загубя жизнения стандарт, ще се бунтувам, как може така... Но и през ум не му минава, че може да си потърси работа.Не съм забравил как преди две години гърците блокираха с тракторите си границата и две седмици се лигавиха, а нашите шофьори мръзнеха като кучета. Тогава гърците май не искаха още малко време...?
17
2
 
1
 
! Отговори
do 17 преди 11 години
Затова ли бяха затворени големите магазини?! Моля ти се, не ми обяснявай откъде да си купя ***, знам много добре- достатъчни съм обикаляла и по малки, и по големи
16
4
 
2
 
! Отговори
do12 преди 11 години
Чакай малко да те светна за работното време на магазините в Гърция.Вторник и четвъртък малките частни магазини по кварталите не работят следобед за да могат да се вместят в 48 часовата работна седмица.Ако искат да имат удължено работно време трябва да наемат персонал,което би ги затруднило финансово.Необходимите ти стоки можеш да купиш от веригите супермаркети,които работят до 9 вечерта.Ако държиш да си купиш *** във вторник следобед можеш да намериш в центровете на големите градове.
15
2
 
3
 
! Отговори
do 14 преди 11 години
Много правилно!
14
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я и аз да кажа.1. Гръцките политици крадоха от ЕС и краденото делиха с народа.2. Гръцките политици лъгаха ЕС и продължават да го лъжат.3. Гръцките политици ги интересува само Гърция и гръцкия народ. (Това не значи, че не са наскубали и за себе си)4. Гърция ще се оправи лесно защото гръцките политици още не са приключили с краденето от ЕС.5. Като се убедят, че вече не може да се краде от ЕС и ще върнат драхмата.6. Като върнат драхмата ще си спретнат хиперинфлация и ще си изчистят вътрешния дълг.7. после ще обявят фалит и ще откажат да плащат на когото и да било каквото и да е. (Така като направика исландците)8. Гърците имат спестявания и имоти, както и огромен златен резерв. А също и богати чорбаджии готови да подкрепят страната и народа си.Сега за България.1. Българските полиотици крадоха от българския народ и продължават да го крадът.2. Българските полиотици лъгаха българския народ и продължават да го лъжат.3. Българските полиотици ги интересува само личната им печалба и закрилата от големия брат.4. България няма скоро да се оправи защото Българските полиотици още не са приключили с краденето.5. Когато се убедят, че вече няма каво да се краде и, че народа ще ги линчува ще се преместят с награбеното при братя Галеви.6. Българските полиотици ще въведат еврото и така ще скрият кражбите (поне се надяват номера да мине) и народа ще обеднее още на половина от сега.7. В България големия брат ще си назначи с демократични избори нови марионетки които ще обещаят, че няма да крадат повече ... и ще одържавят частните дългове на чуждите компании у нас както през 1991 г. на соц. фирмите с което се и почна грабежа.8. Българите вече нямат спестявания и имоти, спестяванията се изпариха а имотите се продадоха за ТВта, немски коли втора ръка и аифони. Българските чорбаджии с накрадените пари едвали ще дадат и петак за държавата и народа.Виждате ли разликата.
13
1
 
7
 
! Отговори
нагъл грък преди 11 години
Ей, много са нагли тия гърчоля, щом в България не сме умряли от глад, и те няма да умрат. Да не се превземат много и да затягат коланите. От високо лошо се пада.
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да коментирам мерките- не съм икономист, в Гърция съм, днес е сряда и магазините работят до 14 ч. Не знам как печелят, има много затворени магазини, но с такова работно време , през ден до 14 и в полза не на клиента, няма никъде. Банките до 2, соц. иснтитуции до 1- нищо не можеш да свършиш нормално, защотото в 1-2 си вземат чантите и си тръгват. Тук не знам колко часа им е раб.седмица, но такова чудо не съм виждала никъде. Частни фирми почват в 11 и в 4 вече няма никой
11
2
 
13
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
по въздух гърците искат да им дадат нови заеми, да избутат до 2014 , а след това да се пазарят отново. За една година след като им намалиха дълга на 280 милиарда, те го върнаха на 310 милиарда. Събират 18 милиарда от данъци, а харчат 29 милиарда. Сега искат ЕС да им дава липсващите 11 милиарда и следващите две години, а те да си живеят както са свикнали. Ами няма как да стане
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде казаха го, заради тея сиртаки *** се срива стойността на еврото, от където и идват все до по-голяма степен високите цени на горивата.Айде писна ми, да фи оставят да си дойдат на реалния стандарт най-сетне
9
3
 
16
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Искам млади гъркини --Дебели, потни, космати и смрадливи! Страхотни са! Повечето са братовчедки на Урко.
8
3
 
7
 
! Отговори
Напращял преди 11 години
Искам млади гъркини
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Кое общество, коя демокрация може да оцелее в този случай?"Африка.Безочие и лицемерие.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Кое общество, коя демокрация може да оцелее в този случай?".Ърмммм....българската!?!