Македония се разпада или става федерация!

Тези опасения се надигнаха покрай политическата криза в Скопие
Обновена: 16 окт 2012 22:06 | 16 окт 2012 22:05, Елка Василева
219
Македония се разпада или става федерация!
Македония на практика вече има федерална структура според Пандели Майко. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Македония може да се федерализира, нещо повече - дори да се разпадне. А в съседство може да възникне Велика Албания. Тези опасения се надигнаха отново в рамките на политическата криза в Скопие, пише Дойче веле.

Темата се актуализира покрай изявленията на бившия албански премиер Пандели Майко, според когото Македония на практика вече имала федерална структура.

Разбира се, македонските граждани се вълнуват не толкова от думите на един бивш албански премиер, колкото от нагласата на настоящия македонски вицепремиер Муса Джафери - представител на албанското малцинство. По данни на Обединената македонска диаспора /ОМД/ в университета "Джон Хопкинс" във Вашингтон Джафери казал следното: "Най-голямата дилема, произтичаща от Рамковото споразумение от Охрид, е въпросът дали Македония няма да се справи по-добре с предизвикателствата, ако се децентрализира и федерализира". Във Вашингтон Джафери огласил и личните си съмнения, че Рамковото споразумение не отговаря на нуждите на гражданите.

Докога ли ще е актуална идеята?

Всъщност граждански дълг на Джафери е да защитава целостта на Македония, смятат от ОМД. Македонското общество се стреми към защита на правата на всички малцинства, казва председателят на Обединената македонска диаспора Методи Колоски. Вярно, вицепремиерът си позволи това предизвикателно изказване по време на правителствената криза, но идеята за федерализация на Македония още не е заглъхнала, независимо от решението на партията му ДСИ /Демократичен съюз за интеграция/ да остане в правителството.

"ДСИ потвърждава ангажимента си към Рамковото споразумение от Охрид, но ако някой реши да налага решения със силата на етническото мнозинство, албанците логично ще потърсят нови механизми за отбрана", заяви говорителят на партията Буяр Османи.

Недоволството на албанците

Сред албанците в Македония не само ДСИ флиртува с идеята за федерализация. Още преди няколко месеца лидерът на партията НДВ /Национално демократично възраждане/ Руфи Османи каза, че с Охридското споразумение албанците все още не са достигнали крайната си цел. "Сред албанците съществува недоволство от сегашния им политически и юридически статут. Нашата идея за институционална или нетериториална федерализация не е в противоречие с желанието на македонския народ да има своя национална държава", смята Османи.

Неговата партия би искала бюджетът да се разпределя по етнически принцип. При обсъжданията на вота на доверие към правителството миналата седмица се чуха и упреци, че ресорите на министрите-албанци получават по-малко пари.

Икономическите експерти смятат, че разпределението на публичните средства по етнически или териториален принцип всъщност води политически към федерализация на страната. Други обаче са на мнението, че всички изявления за разделяне, федерализация и Велика Албания са просто политическа реторика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напълно подкрепям 116! Кирилицата е задължителна в България! Създадена е за НАС-БЪЛГАРИТЕ! Да покажем уважение към инициатора за нейното създаване!
94
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Б Ъ Л Г А Р И Н - NIE SME GRAJDANI I NA OBEDINENA EVROPA, A TI SI TOTALITARIST
93
5
 
4
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Bulgarin,vuvedi kirilica v telefonite v DE v UK i FR,a posle revi s pravo,sega ne si prav
92
7
 
17
 
! Отговори
Б Ъ Л Г А Р И Н преди 11 години
Господа Администратори ! До кога ще вървите против вашите правила... да се пише само на кирилица. Иначе, който не Ви харесва веднага го триете. Поне тука можете да накарате пишещите да се почустват българи. Какви са тези 4 и 6. Това ли ги учеха в българско училище. В много други форуми изрично пише... САМО НА КИРИЛИЦА !!!
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 104- NEGOVOTO NE E KARABINA , A DETSKA PUSH4ICA
90
3
 
13
 
! Отговори
Aнонимен преди 11 години
До всички, които зоват,че македонците са различни от нас ще попитам само едно.. Знаете ли кой е хан Кубер? Знаете ли къде отива той и къде създава Куберова България?
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами то това се очакваше. Всички знаеха, че един ден макетата ще живеят във Велика Албания, само те си мислеха, че ще им се размине. нищо, нищо, това е началото. Днес федерация, утре-албанска провинция! ***! Сами си го направиха с повсемесната си омраза и нетолерантност. Единственото лошо е, че скоро ще си имаме за съседи албанците, а с тях шега на бива, не са като макетата и хич не носят добре на смях, та трябва да сме внимателни.
88
2
 
16
 
! Отговори
asd преди 11 години
Не един гол псевдошовинизъм държава не се гради. Да се цепи на две Македония, албанската част да си отива към Албания, другата да се присъединява към нас. Така ще повъзстановим Санстефанска България, ще станем по-силна държава, те ще се отървът от много проблеми, ще влязът в ЕС и т.н. Защо се мъчат, те са си българи с промито от сърбите съзнание. Езика им български, религията християнска, манталитета български, най-хубавия им град е стара българска столица. Еднъче албанците ще ги затрият.
87
1
 
2
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Da se razpada i bez tui sa v BG.Da napravyat partia i da izmestyat DPS shte glasuvam daje za tyah.
86
2
 
18
 
! Отговори
Asparux преди 11 години
balgariq e velika.
85
1
 
9
 
! Отговори
Филия с мас преди 11 години
Хак им на "македонците" те си знаят защо.
84
0
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 11 години
абе с тая счупена карабинка,къде си тръгнал да се перчиш?вземи обърни малко внимание на жена си,че изпортоши чуждите карабини,докато ти възмъжаваш пред компа.
83
0
 
1
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
NITO SAM BIT, NITO E..N, A PAK SI I KASOK.RKO
82
2
 
5
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
До Анонимен- ABE ,GADJAL4E, VIE STE MELEZI , MULETA, HORA BEZ ROD I RODINA.NESHTASTNI STE, ZASHTOTO NITO V TURCIQ STE TURCI , NITO V BG BULGARI
81
5
 
4
 
! Отговори
GADJAL4ETO преди 11 години
OBI4AM KYURDISTAN
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GADJA4ETO E NA LINIQ. HUN-TUR 3:1
79
0
 
8
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
Фърчат, фърчат, пак на нашия ще кацнат... двор де !
78
1
 
7
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
A BULGARITE NQMA DA SE ASIMILIRAT , ZASHTOTO 500 G. NAY-GADNATA PAPLA4 NA SVETA / TURCITE / SE OPITAHA DA STORQT TOVA , NO NE USPQHA. DA JIVEE BG
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Българка- G-JO, OSMAN TRUDNO SHTE SE PRIOBSHTI KADETO I DA E. TOY SHTE SI SADI TYUTYUN V KARDJALIYSKO I SHTE SI PROSTEE DO GROB
76
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Разпадането на измислената държава "Макединия" е въпрос на време,колкото и да не им севярва на т.н. "македонци". Глупостта е на генетична основа - не се лекува!