Македония се разпада или става федерация!

Тези опасения се надигнаха покрай политическата криза в Скопие
Обновена: 16 окт 2012 22:06 | 16 окт 2012 22:05, Елка Василева
219
Македония се разпада или става федерация!
Македония на практика вече има федерална структура според Пандели Майко. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Македония може да се федерализира, нещо повече - дори да се разпадне. А в съседство може да възникне Велика Албания. Тези опасения се надигнаха отново в рамките на политическата криза в Скопие, пише Дойче веле.

Темата се актуализира покрай изявленията на бившия албански премиер Пандели Майко, според когото Македония на практика вече имала федерална структура.

Разбира се, македонските граждани се вълнуват не толкова от думите на един бивш албански премиер, колкото от нагласата на настоящия македонски вицепремиер Муса Джафери - представител на албанското малцинство. По данни на Обединената македонска диаспора /ОМД/ в университета "Джон Хопкинс" във Вашингтон Джафери казал следното: "Най-голямата дилема, произтичаща от Рамковото споразумение от Охрид, е въпросът дали Македония няма да се справи по-добре с предизвикателствата, ако се децентрализира и федерализира". Във Вашингтон Джафери огласил и личните си съмнения, че Рамковото споразумение не отговаря на нуждите на гражданите.

Докога ли ще е актуална идеята?

Всъщност граждански дълг на Джафери е да защитава целостта на Македония, смятат от ОМД. Македонското общество се стреми към защита на правата на всички малцинства, казва председателят на Обединената македонска диаспора Методи Колоски. Вярно, вицепремиерът си позволи това предизвикателно изказване по време на правителствената криза, но идеята за федерализация на Македония още не е заглъхнала, независимо от решението на партията му ДСИ /Демократичен съюз за интеграция/ да остане в правителството.

"ДСИ потвърждава ангажимента си към Рамковото споразумение от Охрид, но ако някой реши да налага решения със силата на етническото мнозинство, албанците логично ще потърсят нови механизми за отбрана", заяви говорителят на партията Буяр Османи.

Недоволството на албанците

Сред албанците в Македония не само ДСИ флиртува с идеята за федерализация. Още преди няколко месеца лидерът на партията НДВ /Национално демократично възраждане/ Руфи Османи каза, че с Охридското споразумение албанците все още не са достигнали крайната си цел. "Сред албанците съществува недоволство от сегашния им политически и юридически статут. Нашата идея за институционална или нетериториална федерализация не е в противоречие с желанието на македонския народ да има своя национална държава", смята Османи.

Неговата партия би искала бюджетът да се разпределя по етнически принцип. При обсъжданията на вота на доверие към правителството миналата седмица се чуха и упреци, че ресорите на министрите-албанци получават по-малко пари.

Икономическите експерти смятат, че разпределението на публичните средства по етнически или териториален принцип всъщност води политически към федерализация на страната. Други обаче са на мнението, че всички изявления за разделяне, федерализация и Велика Албания са просто политическа реторика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Osman- UNGARIQ -TURCIQ 3:1
74
4
 
3
 
! Отговори
BAY HAP4O преди 11 години
DA STANAT OBLAST MAKEDONIQ KAM DARJAVATA BULGARIA
73
2
 
18
 
! Отговори
Даа преди 11 години
Колко изстрадахме като народ за тази пуста Македония, от друга страна се радвам, че Македония не е част от БГ, защото тя ни служи като бариера срещу албанците, които щяха да искат автономия в БГ. Така че кой каквото си направи, визирам Македония и Господ не може да му помогне. Е, македонци искахте държава, имате я. Но рано или късно ще бъдете претопени от албанците, като не искахте българи, албанците ще ви претопят.
72
4
 
16
 
! Отговори
до 91 преди 11 години
потомствените българи в Македония ,ако се гордееха ,че са българи никой нямаше да може да ги пречупи ,а и щяха да имат нашата подкрепа. Те се делят и ни мразят. Заслужават съдбата си!
71
2
 
14
 
! Отговори
Българка преди 11 години
До OsmanТрудно част от Европейският съюз ще стане част от Велика Турция, но виж Турция се натиска да стане част от ЕС и то България също ще има думата дали това да се случи. Така, че Осман ти си помисли кой към кое ще бъде приобщен.
70
2
 
37
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Защо трялва да се интересувяме какво имат намерение да правят управляващите псевдошовинистти в Македония, боли ме к*ра за тях.Народа в Македония се състой от потомствени бълагари, на който искат да им промият мисленето, затова нека да не се плюе по народа в Македония, а само по управляващите там
69
5
 
40
 
! Отговори
дете преди 11 години
Osman *** бягай в Анадола.Турция никога няма да стане част от Европа.Просто на Европа *** ценности и *** карабини не им трябват.
68
45
 
6
 
! Отговори
Osman преди 11 години
Скоро ще сте част от Велика Турция всички....
67
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Maketata edno ne mogat da razberat,s tazi si politika na razgranichenie(ta sa po i nai ot vsichki drugi) i nepriznavane na nisto drugo osven velika makedonia , takav si go nahlizvat , che skoro ste bydat 'demokratizirani' ot zapada kato syrbia.Ne se li nauchat da jiveat s albantzite , segashnata im granitza ste byde promenena.Nestava v 21 vek da vodish politika na omraza, integrirane s albantzite e edinstvenata im alternativa, ako iskat da zapazqt statukvoto.
66
11
 
37
 
! Отговори
Виновните десни преди 11 години
Причината да не се обеденим с Македония през 90-те години е дясното политическо пространство, което се върза за янките и продаде националната кауза. Бивша Югославия ни я даваше на тепсия, заедно със Западните покрайнини срещу неутралитет и неангажиране със Янките, но правителството на Беров и Президента Желев не направиха нищо. Изминалите 23 години ме убедиха, че всички десни сили, включая и БСП, много плямпат, а са всите са майкопродавци.
65
7
 
49
 
! Отговори
србска сган преди 11 години
О НЕРАЗУМНИЙ МАКЕДОНЕЦО, ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ(Е) ДА СЕ НАРЕЧЕШ БОЛГАРИН? Да би мирно седяло, не би чудо видяло, отцепници!Ако си бяха при нас кьорав албанец нямаше да видят!Справедливост за Босилеград! Смърт за Сърбия! Србе на врбе!
64
3
 
31
 
! Отговори
do 79 преди 11 години
аз исторически търкания и териториални спорове с албанци и босненци нямам,само с гръцката,сръбската и румънската ***,които уж трябваше да са ни братя,а ни ограбиха най-нагло без да им мигне окото.
63
3
 
63
 
! Отговори
МАКЕДОНЕЦ преди 11 години
ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯпоздрави от Струмичко!
62
9
 
5
 
! Отговори
муспи преди 11 години
В ЕС се знае че Елада разработва тайно ядрено оръжие. Това няма да мине метър, ще са подходи по иранския сценарии. Европа няма да допусне Александър Македонски да се обяви за сомалийски емигрант! По добре България да се разпростре до Адриатика, отколкото да се перчат гърчулята. На война с гърция - ще я води турция!
61
30
 
3
 
! Отговори
ПТОЛЕМЕИ АНТИОХ 4 преди 11 години
МАКЕДОНИА Е ЧАСТ ОТ ЕЛЛАДА...ФИРОМ И ТОИ СКОРО ЩЕ Е ЧАСТ.
60
3
 
36
 
! Отговори
Българин до 68 преди 11 години
Ако повечето макета мислеха като теб щеше да е възможно и даже щяхме да се радваме (та нали заради българска македония сме водили толкова войни), но сърбите добре са си съвършили работата и повечето не мислят като теб приятелю :) Пазнавам македонци някой са ми приятели, но една е истината - вие знаете че сте българи, но отказвате да си го признаете....голяма гордост, голямо нещо - дано не патите много от нея!
59
3
 
15
 
! Отговори
До 68 преди 11 години
Дотук добре, обаче на вашата влада акъл хич не й стига и скоро ще е много късно. Дано да не ви дойде акъла след като албанците ви разпорят гъзовете, че хем болка, хем срам голям.
58
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Промиването на мозъци от сръбските служби(ефективно) работеше до преди 2-3 год. Косово се отцепи от Сърбия, ред е на Западна Македония(по-точно БЮРМ).Македонците закъсняха с присъединяването към ЕС, което щеше да ги спаси от разцепление! Интересното е какво следва? 2 варианта са на преден план 1-отцепване на западната част, като автономна (по примера на косово) или 2- федерация! Опция да се раздели м/у Гърция България и Сърбия е изключена (поне на този етап), поради промивката на мозъци цели 60г
57
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
68 прав си нека почнеме от езика той е един и се казва БЪЛГАРСКИ , таа както езика на южните германци сиреч австрийци се казва НЕМСКИ в Швейцария също горят на немски Цюрих значи защода не може в Скопие и Охрид да се говори на български .
56
1
 
25
 
! Отговори
до Тракиеца преди 11 години
Алоо. Ходи се гръмни някъде. 1-во тракиец=българин, 2-ро прабългарин=българин, 3-то славянин=тракиец(горе-долу), както и прабългарин=тракиец(горе-долу) Прабългарите са траки/българи, които се връщат по домовете след като са били изгонени от (гърци и римляни)Затова още се чудят къде ни била родината - ТУК е отговора. Как си представяш иначе подобно обединение между съвсем различни племена, без да се избият помежду си в онези времена? Историята се пише от политици,така че четете и между редовете.