В Хага оправдаха хърватските генерали Готовина и Маркач

Двамата още днес се завръщат в страната си
Обновена: 16 ное 2012 15:07 | 16 ное 2012 12:50, Елка Василева
111
В Хага оправдаха хърватските генерали Готовина и Маркач
Анте Готовина и Младен Маркач в съдебната зала. Снимка: Reuters

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия оправда на втора инстанция хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач.

На 15 април миналата година Трибуналът осъди Готовина на 24 години, а Маркач на 18 години затвор за престъпления срещу сръбско население от района на Книн по време на операция "Буря" през лятото на 1995 г.

Още по темата

Двамата бяха намерени за виновни за гонения, депортация, грабежи, убийства, нехуманно отношение и груб тормоз над сръбското население в района на Книн през 1995 година. Готовина и Маркач обжалваха присъдата и поискаха да бъдат освободени от отговорност. Третият обвиняем по същото дело генерал Иван Чермак бе оправдан.

Според съдиите от първоинстанционния съд Готовина и Маркач са били част от престъпен заговор, воден от бившия хърватски президент Франьо Туджман, според който сърбите е трябвало да бъдат изгонени от страната. Съдиите на втората инстанция обаче намериха, че подобен заговор не е съществувал.

Първоинстанционната присъда на Готовина и Маркач беше постановена за организирането на кампания за убийства на десетки хора и грабежи, прогонването на 200 000 сърби от Източна Хърватия, за обстрела на градове и села при военната операция, при която Хърватия възстанови контрола си над контролираната от сърбите област Краина през 1995 г. Там сърбите бяха обявили т. нар. Република Сръбска Краина. Официално операцията продължи 4 дни и приключи с унищожаването на Сръбска Краина.

В Хърватия Готовина и неговите съратници са смятани за национални герои, спасили страната от сепаратизма.

Хърватският правителствен самолет вече е излетял за Хага, за да върне Анте Готовина и Младен Маркач в Хърватия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За бившите югорепублики войната в бивша Югослания е освободителна,а за сръбските агресори-зовоевателна.Стотиците хиляди прогонени и загинали сърби да тежат на съвестта на сръбските генерали и командване,които ги въвлякоха в тази война!
77
4
 
6
 
! Отговори
Grabovac преди 11 години
Хърватия е страхотна страна с горд народ. Цивилизован при това, не като източните си съседи- свинепаси. Това е чудесна новина:)))
76
2
 
5
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 11 години
Как сте, сърбоманчета, гадно ли ви е?! Само така, ревете, то не е лесно през последните 20 години да си на страната на тия свинари, много ви се насъбра:))) Чакаме следващото, поредно унижение на това дръгливо племе:))))))))
75
1
 
8
 
! Отговори
Гарибалди преди 11 години
Този съд е едно американско оръдие.От там идват и заплатите на съда. Те са готови и Исус да пратят на кладата ако се поиска от тях. Военно престъпници в тази балканска казапница е имало от всички страни. Но не всички получават заслуженото.Дори и тези които отвличаха хора заради органите им се разхождат спокойно в Косово и дори за на ръководни позиции.Терористи от класа/но в същото време агенти на ЦРУ/ са недосегаеми за правосъдието.Както на мнозина от третият Райх.
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тия европейски съдии имат наглостта да намират кусур на нашта съдебна система, то не че нашта не е напълно корумпирана, но и тия не са по долу, как така веднъж на 24 години а после, невинни. Я вно за Хагските съдии за да си виновен е достатъчно да си Православен, а за невинен по праволо, достатъчно е да си мюсюлманин, а ако си католик си абллютно невинен.
73
4
 
4
 
! Отговори
Krasi преди 11 години
Тяхното отношение към сърбите е правилното. Така трябва да се отнася към краставите псете, защото иначе става като в Македония, 2 млн. сърбомани забравили корена си.
72
2
 
2
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До Анонимен "Хърватите са били доносници за нацистите, католическата църква и Белият Дом, и убийци на цивилни православни. Само долен *** може да защитава подобна ***."Българите са се били на страната на нацистите, прокарват интересите на САЩ на Балканите от десетилетия и сме се били срещу православни християни в 4-5 войни последните 150 год. При все това аз се гордея, че съм българин! И ако ме е срам от нещо, то е, че сме от един народ с *** като теб.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе то оня Хашим тачи, дето не само,чче изкла сърбите, ами им продаде и бъбреците и пак го изкараха невинен, та тия ли? Ясно е, че за ''съда'' на еврейския съюз'' виновни са само православните християни!
70
5
 
4
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
Мога само да приветствам такова решение!Сепаратизма трябва да се пресича на корен и Хърватска направи това.Подлите сърби инсценираха някакви си там ужким масови убийства на ужким мирни граждани..Мога да кажа само едно: Мирните граждани искат по МИРЕН начин а не чрез оръжие да предявят права и искания И само по демократичен начин такива въпроси могат да бъдат решавани.А ако въоръжени бунтовници се крият зад полите на жени и скутовете на деца,не са виновни тези кото стрелят по бунтовниците
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bylgariq po golqm vrag i nedobrozelatel ot Syrbiq ne imala i se symqvam,4e ste ima,vsi4ki tezi koito zastitavat syrbite i si mislqt,4e ta si ni bratski narod sa meko kazano nevezi,neka po4etat malko istoriq,da se pointeresuvat kakvo e otnosenieto im dnes kym bylgarite v Zapadnite pokrajnini,kolku zverstava sa izvyrsili v Makedoniq kym vsi4ki s bylgarsko samosyznanie!HORA 4ETETE ISTORIQ!!!
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом касапинът Анте Готовина (за чиито престъпления има куп доказателства) е оправдан, какъв смисъл има изобщо от този трибунал?
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако тия престъпници, избили куп народ по време на етническото прочистване в Книн бъдат оправдани, тогава що за 'престъпници' са Ратко Младич и т.н.?????
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
трибуналът е съставен от престъпници марионетки и ***. това е наказателен взвод на американците. този трибунал е незаконен, точно толкото колкото и кървавите отвратителни пародии извесни като нюрнбергски процес и бъларското маскарадно клане известно като народен съд. пикая на еврейските ви мъртви кокали *** ***!
65
2
 
5
 
! Отговори
До 71 преди 11 години
А бре гурел, поради каква причина твойте прецизни приятелчета изтресоха ракетата в Горна баня?
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
87 май *** си ти щом изполваш *** реч на Тодор Колев
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига с това православие бе загубеняк не ти ли писна да плещищ лъжи.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
УСТАШИТЕ - КАКВИ СА
61
0
 
2
 
! Отговори
История на Европа преди 11 години
Няма съмнение, че от гледна точка на Сталин и съветските окупационни власти по цялата контролирана от Червената армия територия процесите и другите типове наказания за колаборационистите, фашистите и германците били преди всичко начин да се прочисти местният политически и обществен пейзаж от пречките пред комунистическото управление. Същото се отнасяло за Югославия на Тито. Много мъже и жени били обвинени във фашизъм, докато всъщност основното им престъпление била принадлежността към неподходяща национална или социална група, връзките с неудобна религиозна общност или политическа партия, та дори просто някаква особена видимост или популярност на местно равнище. Както ще видим по-нататък, чистките, експроприацията на земята, експулсирането, затворническите присъди и екзекуциите с цел унищожаване на обвинените политически опоненти били важни етапи в процеса на социална и политическа трансформация. От друга страна обаче те уличавали и наказвали и истинските фашисти и военнопрестъпници. Така в хода на атаката си срещу католическата църква в Хърватия Тито подел процес и срещу прословутия кардинал на Загреб Алойзие Степинац аполог на някои от най-тежките престъпления на усташкия режим в Хърватия, за когото било късмет да прекара следващите 14 години под домашен арест, преди да умре в леглото си през 1960 г. Водачът на четниците Дража Михайлович бил осъден и екзекутиран през юли 1946 г. След него през първите две години след освобождението на Югославия били убити десетки хиляди некомунисти. Всички те били жертви на политически мотивираната политика на отмъщението; но като се имат предвид техните военновременни действия като четници, усташи, участници в словенската Бяла гвардия или въоръжени домобранци, много от тях биха получили тежки присъди при всяка юридическа система . Югославяните екзекутирали и депортирали много етнически унгарци за ролята им в унгарските военни кланета във Войводина през януари 1942 г., а земята им била дадена на принадлежащите към други етноси привърженици на новия режим. Това било добре калкулирана политическа стъпка, но в много случаи жертвите били със сигурност виновни за приписаните им действия.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
79 като гледаш цирка в Синода си направи и изводите.
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
77 Иво защо не продължиш искаш ли аз , БЕРЛИН , БУДАПЕЩА , ПРАГА , ВАРШАВА , КАБУЛ , ТБИЛИСИ , като прибавиме подкрепата за арбите по време на студената война , север виетнам , северна корея и всичката червена *** която гърмеше гари и спирки на метра през 70.