България и Македония заравят томахавките

Положителна реакция в Скопие на писмото на външния министър Младенов
Обновена: 30 ное 2012 12:41 | 30 ное 2012 12:29, Елка Василева
118
България и Македония заравят томахавките
Никола Попоски. Снимка: архив, Reuters

Министърът на външните работи на Македония Никола Попоски реагира положително на писмото на българския си колега Николай Младенов, в което се предлагат три стъпки за нормализация на отношенията между двете страни, пише македонският вестник „Дневник“.

В писмото се посочват три последователни стъпки: да се подпише споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, което да бъде в съответствие с най-високите европейски стандарти и да почива върху договореното в Декларацията от 1999 г. На второ място, да бъде изградена необходимата инфраструктура за засиленото сътрудничество, като се създадат съвместни работни групи за укрепване на отношенията ни в ключови области. На трето място, България предлага създаване на съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

Още по темата

Министър Попоски каза, че не вижда нищо лошо в писмото. „Не е лошо това, че се предлагат работни групи и на правителствено равнище, нещо, което вече договаряме и със Сърбия и с Албания. Също както не виждам лошо в това, че предлагат да гарантираме, че стоим зад всички наши декларации“, каза Попоски.

Той посочи като положителен факта, че в писмото доминират посланията, че българите са принципни в подкрепата си за Македония, както и че се реагира положително на инициативите, които самият той предложи в края на октомври.

Дипломатически източници, цитирани от македонския вестник, подчертават, че заслужават поздравления положителният подход и подкрепата, които София оказва на Скопие още от провъзгласяването на независимостта на Македония и до днес и смятат, че е крайно време да се интензифицира сътрудничеството в интерес и на македонския, и на българския народ, пише изданието.

„Трябва да се приветства инициативата за договор за добросъседство и приятелство като твърда основа за развитие на отношенията“, казват източниците на вестника. Те дори предлагат съвместно заседание на двете правителства като добър жест на добросъседство и приятелство.

Бившият български заместник външен министър Любомир Кючуков каза за „Дневник“, че българо-македонските отношения налагат един много по-сериозен и задълбочен диалог и на ниво държавни институции и между народите от двете страни на границата.

„Идеята за подписване на договор за добросъседство беше предложена още през 2008 г. от българската страна и смятам, че ще представлява възможност за надграждане на Декларацията от 1999 г. и нова правна основа в развитието на двустранните отношения. Аз лично инициирах идеята за договор през 2008 г. и съжалявам, че се изгуби толкова време и от двете страни. Ако днес имахме договор, това напрежение нямаше да го има. Важно е да се създаде възможност за диалог между различните професионални и експертни групи от двете страни“, заяви Кючуков.

Според него е най-важно да има положително потвърждение, да не се генерира напрежение между народите, тъй като хората от двете страни представляват най-сериозният потенциал за много добро сътрудничество.

„Това е пътят. В ЕС ще се преодолеят всякакви пречки и границите няма да бъдат важни. Българите и македонците ще се чувстват, че живеят в една общност и затова мисля, че Македония трябва да измине своя път, покривайки всички критерии за членство в ЕС, включително и добрите отношения със съседите“, допълни Кючуков. Той заяви още, че според него не трябва да се отлага започването на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
5
 
! Отговори
1_българин преди 11 години
до 57Мисля че не си македонец. Но ако си ти казвам ,че никой българин не мрази македонец. Обаче , с тия простотии с антиката и Саше Великиот , и в 21 век да не можеш да разбереш откъде си и кой си. Дядовците ви всички в четирите войни кои България води се записваха в българската армия. Внуците им мразят поне официално мразят тази държава и армия.Що събирахте злато в Охрид да откупите български войници от немците през 1944г.Кой събира пари за окупатори. Свестявайте се бързо,няма време.
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живее Българо-Албанската граница!
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe ne moga da razbera koi normalen she sloji za vanshen ministar na stranata put.a deto ne moje da sglobi 2 izre4eniq na krast,kamo li da zashitava nazionalni interesi.Abe slojete edin selqnin ot Vraza ili Ruse pak kolkoto i smotan da e 4ak tolkoz putkinski nqma da raboti.
38
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***/македонци все тая..
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никаква подкрепа на БЮРМ- крадците и фалшификатори на историята. Палячото Младенов отново не смее да тропне по масата и да постави конкретни искания. Ако продължават така ще ни изтрият от историческите карти.
36
6
 
5
 
! Отговори
1_българин преди 11 години
Трябва малко повече време. Следя македонските вестници и виждам ,че хората малка по-малко проглеждат. Предложението на Младенов се приема добре. То също е съгласувано с ЕС. След 100 г. изолация трябва да се почне отнякъде. Заедно с паспортите и натиска от ЕС всичко ще си дойде на мястото.Но в никакъв случай не трябва да ги блокираме. Твърдо но без да им създаваме проблеми. Нали са заблудените братя македонци.
35
5
 
7
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Е и този има *** бенка като Янето. Видиш ли човек с такава бегай на далече.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скапаните македонци да се избият заедно с ***!
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как ще ни врътнат макетата, та свят ще ни се завие...Гъката-мъката, дъра-бъра... А бе, Младенов какво всъщност опитва да договори? Нищо, празни приказки. А онези само да се обърнем и са ни забили ножа....
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато политиците и населението на БЮРМ започнат да мислят шиптерняците ще са побили баираците на паметникот на македонскиот владетел цар Самуил во Скопje и тиа дришни бюрмовските наместо да фълшифицират история ще учат шиптерски
31
3
 
6
 
! Отговори
бай иван преди 11 години
македонците за мнпго объркани хора. Френски журналист беше докоментирал доста интересна случка птщрез балканските войни, как двама братя се сбили, като единия твърдял че е сърбин а другия българин
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ni6to niama da izleze ot taia rabota ...
29
4
 
20
 
! Отговори
Makedonec преди 11 години
EDIN NAROD, DVE DYRJAVI. Blagodarenie na Rusia i Sarbia.
28
5
 
9
 
! Отговори
LOVE преди 11 години
Makedoncite ni mraziat, fakt. Nie gi obichahme v nachaloto i gi smiatahme za edni ot nas. Sega razbrahme , che liubovta e do vreme kakto i kompromisite.
27
7
 
18
 
! Отговори
кочо мучев преди 11 години
Това племе е лукаво и злобно...Стоят наредени за български паспорти,а само да барнат тескерето и започват да попържат България...Така че.......... аре чиба !!! Не са ни притрябвали ни земите им ни мустакатите им женки
26
11
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 11 години
*** си, брато! Македонец означава първо качество българин! Набий си го в главата!
25
4
 
8
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Mozebi e krajno vreme da sednat umni i dobronamerni bluge da ja spustat topkata na zemja.Ne ide vece da sme site eden na drug na noz a tretiot e vo dobivka.Albancite so ogromni pari od crni aktivnosti si ja finansiraat propagandata i odat napred.Go slusav govorot na Beris,tACI ,Regepi i drugi i definitivno opasnosta e seriozna a primerot so Kosovo e najdobra lekcija.Ocigledno i kaj nas imase mnogu greski da si gi priznaeme i so sorabotka da gradime podobra idnina
24
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАКЕДОНЦИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ПРИЗНАЯТ ЧЕ СА ИДЕНТИЧНИ С БЪЛГАРИТЕ. ЗАЩОТО ТЯХНАТА ИСТОРИЯ НЕ СЪВПАДА С ТАЗИ НА БЪЛГАРИТЕ. ТЕ СИ ИМАТ АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ КОЙТО ИМ Е ДАЛ ИМЕТО СИ НА ДЪРЖАВАТА ИМ. ВЪПРЕКИ ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ СПОРИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС ТЕ НИКОГА НЯМА ДА ОТСТЪПЯТ. ТЕ СЕ ИМАТ ЗА НАСЛЕДНИЦИ НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ КОЙТО НЯМА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРСКОТО ПЛЕМЕ. ТАКА ЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ СА СИ МАКЕДОНЦИ.
23
2
 
2
 
! Отговори
fakt преди 11 години
Severna Belgia pod imeto Flandria e holandsko govoriashta i vseki vtori se kazva Dirk, a v Holland Durk. Mejdu Holandia i Flandria iima tolkova blizki vzaimotnoshenia i razbiratelstvo, che nie nevijdam kak shte go postignem s makedoncite. Da si flamandec i da rabotish v Holandia e neshto normalno , kakto i obrantoto, a i govoriat pochti edin ezik. imat sporazumenie za golemi oblekchenia pomejdu si osobenno za zaplatite.
22
7
 
14
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Единственото решение на т.н. "македонски въпрос" - да влязат в ЕС. Тъмните сили дават мило и драго да се караме със сърбите и гърците за Македония. Как мислите, ако сърбите влязат в ЕС, дали ще има "западни покрайнини"?! Просто русите не ни оставят на мира вече 200 години, с техните имперски амбиции. Албанците били проблем на Македония! Ами ние?! Много от селата ни са изцяло ***! Проблемите не се решават с конфронтация, а с разум!