България и Македония заравят томахавките

Положителна реакция в Скопие на писмото на външния министър Младенов
Обновена: 30 ное 2012 12:41 | 30 ное 2012 12:29, Елка Василева
118
България и Македония заравят томахавките
Никола Попоски. Снимка: архив, Reuters

Министърът на външните работи на Македония Никола Попоски реагира положително на писмото на българския си колега Николай Младенов, в което се предлагат три стъпки за нормализация на отношенията между двете страни, пише македонският вестник „Дневник“.

В писмото се посочват три последователни стъпки: да се подпише споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, което да бъде в съответствие с най-високите европейски стандарти и да почива върху договореното в Декларацията от 1999 г. На второ място, да бъде изградена необходимата инфраструктура за засиленото сътрудничество, като се създадат съвместни работни групи за укрепване на отношенията ни в ключови области. На трето място, България предлага създаване на съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

Още по темата

Министър Попоски каза, че не вижда нищо лошо в писмото. „Не е лошо това, че се предлагат работни групи и на правителствено равнище, нещо, което вече договаряме и със Сърбия и с Албания. Също както не виждам лошо в това, че предлагат да гарантираме, че стоим зад всички наши декларации“, каза Попоски.

Той посочи като положителен факта, че в писмото доминират посланията, че българите са принципни в подкрепата си за Македония, както и че се реагира положително на инициативите, които самият той предложи в края на октомври.

Дипломатически източници, цитирани от македонския вестник, подчертават, че заслужават поздравления положителният подход и подкрепата, които София оказва на Скопие още от провъзгласяването на независимостта на Македония и до днес и смятат, че е крайно време да се интензифицира сътрудничеството в интерес и на македонския, и на българския народ, пише изданието.

„Трябва да се приветства инициативата за договор за добросъседство и приятелство като твърда основа за развитие на отношенията“, казват източниците на вестника. Те дори предлагат съвместно заседание на двете правителства като добър жест на добросъседство и приятелство.

Бившият български заместник външен министър Любомир Кючуков каза за „Дневник“, че българо-македонските отношения налагат един много по-сериозен и задълбочен диалог и на ниво държавни институции и между народите от двете страни на границата.

„Идеята за подписване на договор за добросъседство беше предложена още през 2008 г. от българската страна и смятам, че ще представлява възможност за надграждане на Декларацията от 1999 г. и нова правна основа в развитието на двустранните отношения. Аз лично инициирах идеята за договор през 2008 г. и съжалявам, че се изгуби толкова време и от двете страни. Ако днес имахме договор, това напрежение нямаше да го има. Важно е да се създаде възможност за диалог между различните професионални и експертни групи от двете страни“, заяви Кючуков.

Според него е най-важно да има положително потвърждение, да не се генерира напрежение между народите, тъй като хората от двете страни представляват най-сериозният потенциал за много добро сътрудничество.

„Това е пътят. В ЕС ще се преодолеят всякакви пречки и границите няма да бъдат важни. Българите и македонците ще се чувстват, че живеят в една общност и затова мисля, че Македония трябва да измине своя път, покривайки всички критерии за членство в ЕС, включително и добрите отношения със съседите“, допълни Кючуков. Той заяви още, че според него не трябва да се отлага започването на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
6
 
! Отговори
anti make преди 11 години
HEMOROIDA NA BALKANITE.MISHKITE MAKEDONSKI
20
4
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 11 години
Най-обичам да мразим!
19
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България и Западна България заравят томахавките. Оправете си заглавието!
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПО КОМПЛЕКСИРАНИ *** ОТ МАКЕТАТА НЯМА,КОГАТО ГИ НАРЕЧЕШ МАКЕДОНЦИ И ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ЗАСЯГАТ,ТЕЗИ ХОРА СА ОБЪРКАНИ,ГЪРЦИ ЛИ СА,СЪРБИ ЛИ СА,БЪЛГАРИ ЛИ СА И ТЕ НЕ ЗНАЯТ,ГОВОРЯТ НА БЪЛГАРОСРЪБСКИ,СКАПАНА РАБОТА
17
8
 
6
 
! Отговори
ANTI MAKE преди 11 години
MAKEDONCITE SA PAPLACH BOKLUCI I NEKACHESTVEN MATERIAL.TE TRQBVA DA SSE ZATRIQT OT LICETO NA ZEMQTA
16
5
 
11
 
! Отговори
цецко преди 11 години
И накрая Гърция ще се разбере с тях,ще ги подкрепи,а на нас Брюксел ще ни нареди да ги подкрепим.И пак гърците ще са тяхни братя,а ние пак ще сме лошите.Същото важи и за сърбите,защото те на Балканите признават само гърците.Напротив,сега е момента да покажем,че можем да мислим в преспектива и да подкрепим Македония .
15
6
 
16
 
! Отговори
никакъв гювеч !!! преди 11 години
Какви македонци бе...Това са НАЙ ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ... ама от най простите от македонския край на БЪЛГАРИЯ !!! ...И никакъв гювеч...доказали са ,че простотията им е най ВЕЛИКАТА в света....Тука наистина са Първи !!!
14
5
 
3
 
! Отговори
Дойчланд преди 11 години
И кво стана сега, Дойчланд начело с фрау Меркел ни удари шамар и ние клекнахме и се на.кахме. Заравяме пак циклично анти-македонската томаховка и пак поредно се оглеждаме кой аджба ще ни подкрепи пак поредно, за да я извадим показно пак поредно. Я да видим, кой ще ни подкрепи, САЩ - не, Русия - не, Китай - не, Индия - не, Германия - не, ЕС като цяло - не. А може би Гърция, която ни подхлъзна на тая тема още от хунтата. Ами те сега имат тежки проблеми и ще имат с надигащата се Турция. Ами ние?
13
33
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Македония е Вечна! Враговете на Македония да го ду*ат!
12
2
 
11
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Б-я не трябва да подкрепя Мак. за ЕС в този и вид - ЕС ще се напълни с шиптари !!!
11
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪЛГАРИЯ ДА ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА СЪС МАКЕДОНСКИТЕ ***,ДОСТАТЪЧНО *** СИ ИМАМЕ
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До няколко години евросъюза ще се разпадне, така че тея на къде са се запътили незнам, но Албанците яко им дишат във врата
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Политиците са най-големите клюкари,натрапници,некадърници,лъжци,предатели ,без МОРАЛ И ПРАВИЛА ,.......ТОВА СА ...РЕЗУЛТАТИТЕ .......НАГНЕТЯВАНЕ НА ОМРАЗА СРЕД ХОРАТА !НО ЗАЩО ХОРАТА ,...ИМ СЕ ВРЪЗВАТ ,НА МРЪСНИТЕ ИМ НОМЕРА?
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що е маке все е ла...но
7
3
 
16
 
! Отговори
вЕрвам преди 11 години
Когато гърчолята си върнат дълга към банките,тогава и макетата ще мирясат
6
5
 
22
 
! Отговори
kk преди 11 години
Не бива да има подкрепа за еничерите. Македонците са чисти българи, отрекли се от род и татковина, от историята си и от името си, и затова са двойно по-вредни от явните врагове, напр. турците. Те са новите еничери, срам за България.
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАКЕДОНИЯ Е ---СВОБОДЕН АЕРОБ В ПРОСТРАНСТВОТО ,.......СЕЛОТО НА ЕВРОПА !КООЙ ЛИ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТАЗИ ЗЕМЯ И НАРОД ,......само Бг,щото са и те като тях ---***! !
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да не кажат ,че и томаховките са македонско дело и отново да спорят.
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те май не са и били, като махнем червената пропаганда.
2
8
 
35
 
! Отговори
Pimp C преди 11 години
Спрете с тези шизофреници македонците,вижте какво става в Пазарджик,Хасково,Кърджали южни Родопи.....те също вече не са български!!!!