"България и Гърция като бивша Югославия от 90-те"

Експерт от САЩ предупреждава за сериозен обществен конфликт у нас
26 юни 2013 22:00, Елка Василева
74
"България и Гърция като бивша Югославия от 90-те"
19 февруари 2013 г., Орлов мост. Снимка: Булфото

България, Гърция и Турция – трите страни членки на НАТО, са изправени пред сериозни вътрешни конфликти, като техният изход може да има дестабилизиращ ефект, който да се отрази на съседните страни. През изминалите 20 години негативният балкански стереотип на етнически конфликти и дезинтеграция на държавите изплува на повърхността при разпадането на бивша Югославия. От северните и западните части на Балканския полуостров обаче сега епицентърът на конфликтите се измести в неговите източни и южни части. По този начин главните конфликтни точки вече не включват бивша Югославия, оценява известният анализатор Януш Бугайски, пише вестник „Нова Македония“ под заглавие „Гърция и България като бивша Югославия от 90-те години“.

Вестникът публикува снимка, текстът под която гласи: „Центърът на София неотдавна приличаше на военна зона заради сблъсъците на демонстранти и полицията“.

„Докато сблъсъците в България и в Гърция са предизвикани от икономически проблеми и корупция на държавно ниво, в Турция конфликтът е свързан с несигурното положение на държавата в по-широк европейски контекст“, изтъкна Бугайски в анализ за интернет изданието на катарската телевизия „Ал Джазира“.

Според Бугайски в България е възможно междуетническо напрежение. „Равнището на официалната корупция е толкова високо, че според критиците престъпните мрежи държат държавата като свой пленник. Неотдавна социалистическата администрация разгневи обществото, назначавайки съмнителен медиен магнат за шеф на държавната сигурност“, каза Бугайски.

Според анализатора България е заплашена от сериозен обществен конфликт, който се разпалва от тежката икономическа ситуация и опасността от междуетнически безредици. Коалиционното правителството начело със социалистите включва и турското Движение за права и свободи, смятано от мнозина за корумпирана организация.

„Ако бесът на обществото се превърне в национализъм, то голямото турско малцинство в България може да се окаже в позицията на жертвен агнец“, предупреждава Бугайски.

Той припомни, че и самата Турция е изправена пред болезнено решение за определяне на политическата посока и обвързване в международен план. В този контекст неотдавнашното възмущение на обществото демаскира дълбокия разкол между либералните привърженици на светската държава и ислямистите, засилвайки съмненията за шансовете на страната за членство в ЕС.

„Постепенното движение към авторитаризъм и засилена ислямизация може да отчуждят Турция от западните й съседи и още по-силно да я въвлекат в напрежението в Близкия изток. Премиерът Ердоган направи няколко критични стъпки към превръщането на Турция в ислямска държава, в която са преплетени политиката и религията. Управляващата партия разшири контрола си върху ключовите обществени институции и намали влиянието на армията като защитник на светския характер на държавата, арестувайки стотици висши военни“, каза Бугайски.

Във връзка със ситуацията в Гърция Бугайски припомни, че политическите лидери на двете най-големи клиентелистки групи – социалистите и тези от Нова демокрация, дълги години са криели размера на държавния дълг на Гърция. Когато през 2008 г. финансовият балон се спука, стана ясно, че гръцката икономика е в лошо състояние. Бугайски допълни, че вместо да обяви фалит, да напусне еврозоната и да живее в рамките на собствените си фискални възможности, Атина реши да потърси помощ от богатите членки на ЕС.

„Гърция избра най-лошото от двата свята – все по-голям дълг, за който са нужни по-строги мерки за икономии, в комбинация с нерешителния подход на държавата към развитието. Без всеобхватно преструктуриране на икономиката, намаляване на непродуктивния обществен сектор, отнемане на мощта на квазикомунистическите синдикати и стимулиране на частния сектор, Гърция не може да бъде конкурентна на глобалния пазар. Без никаква надежда за икономическо оздравяване Гърция ще продължи да е заплашена от популизъм и национализъм“, посочи Бугайски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
ТоранагаСама преди 10 години
До 46:Аз съм непросветеният Торанага, ама нали за да напиша отговор трябва и да се регистрирам - направих го. Имам си по-голяма представа отколкото може да ти го побере *** моето МОМИЧЕ. Аз да те питам тебе друго.. Ти имаш ли представа къде си бил, когато аз лично съм говорил с хора от двете страни? Бил съм повече по тия места, отколкото ти си ходил на училище въобще. Не ти прави чест да наричаш хората *** и неграмотници, без да ги познаваш. Да те *** в трола!
43
0
 
5
 
! Отговори
xaxa преди 10 години
Само като прочетох - пише вестник Нова Македония и всичко останало надолу губи смисъл да се чете. С цялото ми уважение към македонците и това че са първите вестнико издатели, както и първите журналисти.
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее и пребъде във вековете БЪЛГАРСКИЯТ ***!
41
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
'Измислиха разни Сребреници и разцепиха държавата ''Измислиха разни Сребреници и разцепиха държавата 'Имаш ли представа какво е ставало в Сребреница,Вуковар,какво е представлявала тази ужасна война,чиито след се виждат и сега неграмотнико?Не съм срещал по цничноюа оценка за войната в Югославия-това може да направи само безпросветен *** -българин.
40
6
 
11
 
! Отговори
.. преди 10 години
До АнонименСлед обявяване на кабинета "Орешарски", руският в-к "Комерсант" писа: "Три проруски партии създадоха правителство в България."И вие искате още руски партии в България? Не ви ли стига могъщата им 5-та колона, оставевте место , поне за една Българска партия.Естествено не и атака, която се коалира с Доган и Станишев, за да обслужва РУСКИ интереси.
39
4
 
13
 
! Отговори
Торанага преди 10 години
Пичове и.. така де... другият пол.. :) Така им работи машината на тия ционисти. И примерът, който сам е дал (Югославия) е най-показателен. Измислиха разни Сребреници и разцепиха държавата точно под тоя предлог. Сега си имат една базичка (Косово), в която хората живеят като къртици. АЛЧНИ И ГАДНИ ЦИОНИСТИ!!!!!! ПАК ХВЪРЛЯТ ПЯСЪК В ОЧИТЕ!!!
38
3
 
29
 
! Отговори
43 преди 10 години
*ти платения материал. НИЕ, протестиращите нямаме проблем с Турците. Нещо повече сред нас има НАШИ ПРИЯТЕЛИ ТУРЦИ. Единствения проблем е, че се опитвате да генерализирате проблема и да поставяте под един общ знаменател умърсената партия ДПС с българските турци. Това е обидно за самите турци, които са БЪЛГАРСКИ граждани. ОСТАВКА НЕЗАБАВНО и СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zaribqvat ni mozaka,Edinstwenoto spasenie za Bulgaria e da se sazdade partia koqto da zazdrawi vruzkite na Bulgaria s Rusia. V Rusia vinagi e imalo rabota za bulgarite.Blizka po ezik, religia, kultura i nawizi, pismenost i tradizii, tova e edinstwenata darjawa s koqto Bulgaria nqma da ima problemi!
36
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А може би ш...я американски анализатор внушава поведение или разгласява намерения?
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя нещо се е объркал...
34
1
 
29
 
! Отговори
янки преди 10 години
ТОЗИ ДА СИ СКЪСА ДИПЛОМАТА АКО ИМА.В ТУРЦИЯ ПРОТЕСТИРАТ ЗАРАДИ ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПРАВАТА.А В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ СЕ ПРОТЕСТИРА ЗА ПО ДОБЪР ЖИВОТ.А НЕ МИЗЕРИЯ КАТО СЕГА.
33
3
 
20
 
! Отговори
х преди 10 години
Ще ни стрелят ли с ракети с уран?
32
2
 
30
 
! Отговори
ставри преди 10 години
Тоя е експерт,колкото правителството е експертно.
31
1
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 10 години
От УточнениеАми аз какво съм написал - същото? Май не четеш както трябва! Не аз трябва да си пия хапчетата, а ти да си СЛОЖИШ ОЧИЛА!
30
6
 
22
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 10 години
Поредната полска ***, която се опитва да диктува живота в България. Евете си майката, продажни полски ***.
29
4
 
8
 
! Отговори
до NEZNAEN преди 10 години
***, и като изчезнат всички останали, кой ще ти е виновен после? Понеже нали не вярваш, че държавата би била по-различна, ако бяхме само етнически българи в нея? Но те разбирам де- ако беше така, помощите, дето ги взимат неуките ***, щяха да ги обират най-големите български *** - т.е. ти и твоите подобни. В този смисъл те разбирам - бориш се с тях за пари на готово.
28
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия американци ако анализаторите са им на такова ниво, хич не се е изненадвам, че каквото и да опитат във външната политика, все съсипват някоя държава.
27
0
 
30
 
! Отговори
american boy преди 10 години
OK, ако наистина "веСник" "Нова Македониjа" ни е източник на надеждна информация, то по-добре да взимаме пистолета и ... у нужника!!!!! Хайде по-сериозно моля ви се, този вестник беше отразил на първа страница посещението във ФИРОМ на някакъв субект от п-в Индокитай, който бил "наследник на старомакедонските гени на Ал Великиjот", и поради което чист античен македоноид, а ония си беше чист ***! Даже и с оркестър го посрещаха на летището и с хлеб и сол, по стар античен македонски обичай!
26
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незнам какво е това световно неизвестно лице Бугайски, звучи като некакъв полски ***, ама името му е цитирано в статията дразнещо висок брой пъти. Като чета какви мисли и изводи му се приписват, ако са верни значи тоя е некакъв тотален *** или платен подстрекател! В България протестите не са срещу българомохамеданите или българските граждани с мюсулманско вероизповедание. Протестите са срещу комунистическата клика, която с помощта на помагачите си от КГБ извършва национални предателства!
25
13
 
16
 
! Отговори
NEZNAEN преди 10 години
IMA RE6ENIE I TO MNOGO PROSTO I LESNO TURCITE V TURCIA *** NA SAPUN A ROMITE V BELENE BALGARIA E ZA BALGARITE