Сценарии за участие на Турция в евентуален удар срещу Сирия

Не е изключено страната да участва с бойни сили
Обновена: 28 авг 2013 08:31 | 28 авг 2013 08:31, Елка Василева
14
Сценарии за участие на Турция в евентуален удар срещу Сирия
Ахмет Давутоглу. Снимка: Reuters

Един от най-дискутираните в момента въпроси в Анкара е каква ще бъде ролята на Турция в евентуална военна интервенция в Сирия.

Дипломатически източници твърдят, че въпреки намаляващите надежди за даване на легитимност от Съвета за сигурност на ООН не се изключва вероятността Турция да участва с бойни сили в евентуална военна операция. Този вариант съвпада с изразената преди два дни от турския външен министър Ахмед Давутоглу позиция, че Турция ще участва в "доброволна коалиция", предаде БТА.

Турската армия и в момента има правомощия за действия срещу Сирия в случаите, когато съществува заплаха за страната, т.н. тескере. Поради това тя веднага отговаря с насрещен огън срещу снарядите, изстрелвани откъм сирийска страна, както стана при ударите край Акчакале и други гранични области. Много се дискутира въпросът за пълномощията на турската армия за евентуални удари срещу Сирия, които се гласуват от турския Меджлис. Сегашните й пълномощия изтичат на 4 октомври т.г. Близки до правителството източници изтъкват, че настоящото тескере ще бъде достатъчно и няма да има нужда от гласуване на ново за удари срещу Сирия.

Още по темата

Но основната опозиционна Партията на националистическото действие на Кемал Кълъчдароглу е на мнение, че трябва ново тескере. И предлага въпросът за Сирия да бъде обсъден на специално заседание на парламента.

За тази цел обаче депутатите ще трябва да прекъснат ваканцията си, а председателят на Великото народно събрание да свика заседание.

На този етап правителството не подготвя предложение за ново тескере на армията, тъй като не е известно какви стъпки ще бъдат предприети спрямо Сирия, подчертават започнати с темата източници.

Позицията на НАТО също е много важен фактор и се следи с изключително внимание. Но засега Анкара няма намерение да настоява за извънредно заседание на държавите членки на Алианса във връзка със сирийската криза, казаха източниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: НАТОАнкараТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
5
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
КОЙТО КОПАЕ ГРОБ ДРУГИМУ САМ ПАДА В НЕГО .А ДАНО, ЖЕЛАЯ ВИ ГО КОМШУ !
11
1
 
9
 
! Отговори
до dady преди 10 години
Турски са - на твоята майка и на мишока от снимката.
10
6
 
3
 
! Отговори
dady преди 10 години
До на горната снимкаsigorno sa na mayka ti?
9
1
 
11
 
! Отговори
на горната снимка преди 10 години
Мишок, който е застанал до многократно използвани дамски превръзки.
8
2
 
11
 
! Отговори
до напомнящ преди 10 години
който не помни нищо. Иначе би се сетил, че СТАРИТЕ ЗЕМИ са били християнски и турските башибозуци са нахълтали с оръжие по тях. С оръжие могат и да се ВЪРНАТ ОБРАТНО - в дивашките места, където са били и преди. Така, че скоро може да ти се наложи да се катериш по палмите, като някои животинки, да береш нещо за ядене.
7
4
 
8
 
! Отговори
Ekskurziant преди 10 години
Valentin, ti bil li si v Turciq vuobshte? Na 6-to miasto sa v momenta po rust na ikonomikata. BG kude e? Aide stiga s tiq istoricheski prostotii!!!
6
3
 
7
 
! Отговори
dady преди 10 години
До Valentinfuck you meen
5
9
 
12
 
! Отговори
Valentin преди 10 години
Ei govedo tursko mnogo ste smeli po forumite. Blagodarenie na tova, che skapanata vi durjava e podloga na Amerika, vse oshte dishate. No i vasheto vreme shte doide psihqsali teroristi takiva.
4
11
 
16
 
! Отговори
напомнящ преди 10 години
АНОНИМНИЯ ! Гледай башибозука да не се сети за СТАРИТЕ СИ ЗЕМИ та както са озверели, че и ДЯДА ИВАН няма да ви помогне !
3
3
 
25
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Турция вече участва в тази война ! През нейната граница със Сирия преминават терористичните групи за борба с правителствените войски(Тези групи не са само от Ал Каида).А през нашата граница допускат преминаване към евросъюза на бежанци(дали всички са просто бежанци?) ....................
2
16
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турция и сега "неофициално" се меси в Сирия със свои войски "доброволци".Башар, мачкай турския башибозук !!!
1
30
 
29
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Доколкото ми е извество, Турция е най-пострадала от сирийската каша, всички бежанци се изсипват при тях, така че имат интерес нещата да се умиротворят колкото може по-скоро.