Косовски албанци бавно, но сигурно "окупират" Ниш

"Албанците плащат добре, дават и повече от пазарната цена на имота"
5 сеп 2013 16:16, Елка Василева
52
Косовски албанци бавно, но сигурно "окупират" Ниш
Албанци от Косово плащат добре за жилища в сръбския град Ниш. Снимка: архив, Reuters

Косовски албанци бавно, но сигурно „окупират“ Ниш, пише сръбският вестник „Вечерне новости“. По информация на изданието досега албанци от Косово са станали собственици на около 300 жилища в Ниш, като в този „бизнес“ много им помагат сърби от Косово, които сега живеят в града на река Нишава.

Притиснати от беднотията, сърбите са принудени да действат в комбинация с албанците, разказва Горан С., който през 1999 г. е дошъл да живее от Косово в Ниш. „За да се прикрият и да избегнат евентуални проблеми, албанците дават на сърбите определена сума пари да купят апартамент в Ниш. Веднага им плащат възнаграждението за „сътрудничеството“ от по няколко хиляди евро“, обяснява мъжът.

Схемата, по която албанците се снабдяват с апартаменти в Ниш, е следната: сърбин купува апартамент с албански пари и го записва на свое име. След вписването на покупко-продажбата в съда се сключва договор, съгласно който албанецът дава назаем пари на сърбина и то точно толкова, колкото е платено за апартамента. Като гаранция, че ще върне сумата, сърбинът определя въпросния апартамент. Когато след предвидения срок той „няма пари“ да върне заема, албанецът става собственик на апартамента.

Макар че в града се приказва за покупко-продажбите на апартамента, официално се мълчи по въпроса. Сърбите, които продават имотите си на албанци, си мълчат, защото се боят, че другите ще ги осъдят за това, а албанските купувачи се страхуват, че властите в Сърбия могат да им попречат и поради това изчакват подходящия момент да официализират придобивката си.

„Албанците плащат добре, дават и повече от пазарната цена на имота“, обяснява мъж от Ниш, който наскоро е пуснал обява в медия в Прищина, че продава апартамента си. „Посъветваха ме да намеря посредници, сърби от Косово, които сега живеят в Ниш, но реших да ги избегна заради допълнителни разходи“, казва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
хфт преди 7 години
България, Сърбия и други европейски държави са слабо населени в сравнение с Азия. Индийците, пакистанците и други ще се появят в Европа. Ново преселение на народите.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставете Ниш, вижте Варна. Знаете.ли колко южни съседи имат вече имоти тук? В бъдеще Турция ще има аспирации не само за Кърджали, но и за Варна. Отделно, колко земи в Светоизточна България са купени от турци. Интересно, нали?
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TRAKIECМомче, пий си хапчетата!Този месец сложи ли си инжекцията? Къде си заведен документално - в Раднево или в София ул. Екзарх Йосиф 59?
42
3
 
5
 
! Отговори
CMCM преди 10 години
До въпрос за невежиРуснаците имат към 150-200 000 жилища по българското Черноморие, така че невежата си ти... Ако Бургас-Александруполис беше одобрен и стартиран, щеше да премине почти по границата ни с Турция, което пък щеше да я "бетонира". Аз съм против *** и разрушаването на туризма ни, но стратегически важните проекти са си стратегически важни. На всички, които ще ми сложат минусчета им казвам - Възможно ли е лъвът да научи котката, как се ловят антилопи...?
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Албания може да последва съдбата на България от началото на XX век и да бъде разкъсана от сърбия и гърция
40
3
 
8
 
! Отговори
въпрос за невежи преди 10 години
Ако албанците окупират Ниш с 300 апартамента ,какво да кажем за руснаците с 3600 (три хиляди и шестотин апартамента ) по българското Черноморие?
39
2
 
10
 
! Отговори
до 42 преди 10 години
те щото са много задружни сърбите че виж докъде се докараха - от една от най-големите страни в европа станаха една плюнка 1/3 по-малка от българия...
38
3
 
19
 
! Отговори
Луд Гидия преди 10 години
Когато албанците изгониха сърбите от Косово, сърбите казваха:"Абе плащаха ни за имотите 4 пъти над пазарната цена." След време ще кажат същото и за Ниш. Освен това сами се заблуждавате, че в Ниш живеят сърби. В Ниш не живеят сърби, там живеят чисти българи. Пуснете си филма "Зона Замфирова" без субтитри и всичко ще разберете без преводач. Действието се развива в Ниш.
37
9
 
31
 
! Отговори
to преди 10 години
отново платена "обява" . Някой тук да познава сърби? Те са толкова задружни, че идея си нямате дори. При тях подобен въпрос не стои не масата, те са родолюбци,98% задружни във всичко. Само се замислете, ако ние бяхме 40% задружни, нямаше магистрали да ни строят 60% турски граждани които да взимат 30% повече пари от българите на същата позиция,нямаше в момента да се говори за турцизация в България,за ДПС в игра с БСП и Турция,с явно и подръжничество от ГЕРБ,които да позволяват джамии в всеки град
36
7
 
4
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
DO 40:AZ NEZNAM DA IMA JULTI HORA...... TVA E PULNA IZMISLICA AKO VIZIRASH KITAICITE TE SA BELI..... INACHE KUM CVETOVETE BIVA DA SLOJISH KAFQVITE ZASHTOTO TE SA NAI MNOGO(ARABI,EVREI,***,LATINOSI,MALAIZIICI,INDONEZIICI I T.N)
35
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
hora po niakakyv nachin vsichkite v tozi sviat sme niakaksi rodnini - meshani ta meshani i nikoi ne moje da go raziasni koi s kogo se e omeshal i koga. zashto ima biali, cherni i jylti hora zashto???
34
4
 
19
 
! Отговори
до 34 преди 10 години
Рано или късно ще бъдете заличени. Вие сте рак за планетата.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименtova e za 34 prehodnia otgovor
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da zapovqda mladi gospodine she e 4erpim s mnogo mnogo hubava angliiska sol,a i s angli4anite ot vekove si lijete pishovite>)))))))Mnogo vajno 4e........vzaimno......
31
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм расист и ксенофоб но няма как да отрека и не видя, че в Европа тече процес на *** и ислямизация. Въпрос на време е да избухне война между техният свят и нашия, ако ли вече не е започнала. Вярно, хора са, но не съвсем. Поне в този свят няма място и за нас и за тях.
30
3
 
49
 
! Отговори
saki преди 10 години
Така ще е докато българки и сръбкини си стискат краката, албанките имат по 5 деца.
29
76
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичкото балкани ще е наше, няма Османска империя, идва Велика Турция ! ! !
28
1
 
13
 
! Отговори
истина преди 10 години
Спорите много...а турлаците защо ги забравяте .....
27
1
 
12
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До БАЧКАТОР Ти пък преди излизаше с номера, че си турски гастарбайтер.
26
12
 
4
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
PRABULGARITE SA AZIATCI BE TOVA E FAKTA!!! DRUG E VUPROSA CHE KOGATO SA DOSHLI TUKA SA SE OMESHILI S NAS TRAKIICITE I NORMALNO E SLED 15 VEKA DA NQMA HORA S MONGOLOIDNI CHERTI NO TOVA NE PROMENQ FAKTA CHE PRABULGARITE SA BILI TAKIVA........ TI NEDEI GLEDA DNESHNITE BULGARI AZ TI GOVORQ ZA HORA DOSHLI NA BALKANITE OTPREDI 15 VEKA!!!! GENITE SE MENQT VSEKI DEN!!!