Президентът недоумява: Готови сме за Шенген, ама...

Плевнелиев очаква европейска отговорност и солидарност
Обновена: 14 окт 2013 15:52 | 14 окт 2013 15:51,
228
Президентът недоумява: Готови сме за Шенген, ама...
Президентите Йосипович и Плевнелиев. Снимка: БТА

България е изпълнила всички технически изисквания за членство в Шенгенската зона без граничен контрол и това е потвърдено от всички проверки на ЕК, обяви президентът Росен Плевнелиев, който днес се срещна с колегата си от Хърватия Иво Йосипович.

В отговор на въпрос държавният глава подчерта, че страната ни е подходила отговорно за адекватната охрана на външните граници на ЕС.

Според Плевнелиев отлагането на членството на България в Шенген не се дължи на технически, а по-скоро на политически причини.

"Технически сме готови и работим ефективно и много по-добре, отколкото други държави на границата си", посочи Плевнелиев и изрази недоумението си от факта, че членството ни в зоната постоянно се отлага и под различен предтекст.

Президентът припомни, че е бил приет компромисен двуфазен вариант на присъединяването ни - първо на въздушните и морските граници, а на по-късен етап и сухоземните граници, но на този етап членството ни буксува.

"Очакваме скорошно решение по Шенген", изрази надеждата си той.

По думите му в случая става въпрос не само за политиката на една или друга държава, а за голямата политика в ЕС, която трябва да бъде политиката на европейската отговорност и солидарност.

"Когато държава като България е действала отговорно, инвестирала е стотици милиони и пази ефективно шенгенските си граници, тя би следвало да очаква европейската солидарност, защото ние търпим и сериозни икономически загуби поради това положение, в което се намираме", отчете държавният глава.

По време на срещата Плевнелиев и Йосипович обявиха, че България и Хърватия се подкрепят взаимно и безусловно по пътя им към Шенген.

Двамата президенти изразиха и подкрепата си за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

На въпрос дали Хърватия е готова да поеме солидарно част от бежанския поток от Сирия президентът Йосипович коментира, че поради естеството на своята история Хърватия е готова да приеме тези хора, като подчерта, че страната му следва изцяло политиката на ЕС и е готова да оказва необходимата помощ според изискванията на ЕС.

"Имаме достатъчно чувствителност както към страданията на тези хора, така и необходимата готовност да им помогнем", категоричен бе хъвратският държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
2
 
! Отговори
Надиплен преди 10 години
Няма да ни пуснат заради емигрантите на които само един билет ще им трябва за да стигнат до всяка държава в Шенген
107
0
 
2
 
! Отговори
Водняк преди 10 години
Всичко това е заради смръдливите ***.Ако ни пуснат в шенген още на другия ден всичките ни *** ще плъзнат из Европа
106
0
 
1
 
! Отговори
Безпартиен преди 10 години
Ако Царят беше премиер, щяхме да сме многоо отдавна в Шенген!
105
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Готови сме за Шенген, ама.....изобщо не сме!!! В БГ управлява олигархията, съдебната система е под всякаква критика, икономическата среда е крайно нестабилна и непредсказуема, държавната администрация е нереформирана, цари корупция и най-важното - ПРОСТОТИЯ И ПОСРЕДСТВЕНОСТ морят 90% от населението!!!
104
1
 
6
 
! Отговори
Misho Birata преди 10 години
Prezidenshi nas ni razpukaha ot nelegalni imigranti, za koi tochno shengen si gotov? Te v Evropa da ne sa maloumni kato balamite po ulicite... Slab prezident si i mn. golqm *** kato chovek
103
2
 
17
 
! Отговори
смешко преди 10 години
Ей ***, крайно време е след толкова зулуми да ти видим гърба!
102
1
 
18
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Недоразумението недоумявало, ха ха. А кой пуска на наша територия незнайно какви хора от незнайно коя част на Турция и Африка ? Че кой е луд да пуска джихадисти в държавата си бе аланкоолу ? С тия продажници не шенген, а бял ден няма да видим.
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ама, както казват турците, Шенген йок и йок. Ама, аман-заман, берекетверсен и за това, дето го имаме. Че то, джанъм, колко чиляк в *** мой съ обзаведе с палати и разни още фантазии. На тоя свят, а то на другия още никой нищо не е отнесъл. Освен лакомията си. А там - ядец. Та затуй, лапай, ***, колко мож, докато още лазиш по земята.
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Частния си дворец за Х- милиоина евро в Гърция Р.П. смята за входна виза в Шенген? Откъде ли обаче и как родолюбивият президент ссколасва да ръшне нагоре.надолу по хиперлуксозните си имоти извън родината, пък и как намира време и сухо да си строи животец като в приказките? Комсомолските, бкп и други секретари и деятели могат да дадат най-добри отговори. И така, с дворците напред - към Шенген!
99
2
 
24
 
! Отговори
долу Плевнята преди 10 години
За къв Шенген си готова бе Росицо ? С тия джихадисти дето прииждат знаеш ли кога ще те пуснат в Шенген???То на Европата ако им трябваха *** щяха да си внасят а не да ни дават субсидии,дето ги крадете...
98
9
 
22
 
! Отговори
морски преди 10 години
Като президент Росен Плевнелиев ни направи за смях пред целия свят!!!
97
4
 
4
 
! Отговори
steven преди 10 години
Отностно правосъдие, граници,и тн колкот и да звучи странно БГ е по добре от Италия,и Испания годишният трафик на дрога,емигранти,контрабанда в тези 2 страни е с 12 до 14% повече.
96
3
 
29
 
! Отговори
Benny Hill преди 10 години
Роска,ти майтап ли си правиш?!Тя цялата БГ-граница е все едно я няма,бе!Всеки си влиза и/или излиза все едно си влиза у тях...Нелегалните имигранти прииждат на орди,братята избеГАЛЕВИ избягаха...Ахахаха...Голям майтап...!
95
5
 
22
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Роска, смени тревата! Били сме изпълнили всички изисквания - СМЕХ!!!
94
2
 
22
 
! Отговори
Рокфелер преди 10 години
Росенчо,направо наивно разсмиваш големите ти батковци от Билдерберг клуба. Внимавай кое как и къде плямпаш, че нали знаеш - ТЕ не понасят въпроси.И най-малко пък ти трябва да се чудиш.
93
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя не разбра ли, че шенген означава справедливост, закони, дисциплина, правосъдие, стабилитет и сигурност. Коя от тия точки изпълнихте бе плевньо, че искаш шенген.
92
3
 
4
 
! Отговори
РАЧО преди 10 години
ВСИЧКИТЕ МИ ПРИЯТЕЛКИ МЕ НАПУСКАТ ЗАЩОТО ПРАКТИКУВАМ САМО *** СЕКС - ОСТАНАЛО МИ Е НЯКАКВО ИЗКРИВЯВАНЕ ОТ МЕДИЦИНАТА - НИКОЯ НЕ СЕ ЗАСТОЯВА ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ....
91
2
 
8
 
! Отговори
РАЧО преди 10 години
ЗАЩО ПИШЕШ ГЛУПОСТИ ,ПРЕЗ СОЦА -БАЩАМИ БЕШЕ РИБАР-ЗАВЪРШИХ МЕДИЦИНА.СЪСЕД НИ БЕШЕ КАРУЦАР-СИНА МУ ЗАВЪРШИ ВМИ-СТАНА КАПИТАН НА ПРЕЗ ОКЕАНСКИ КОРАБ.ЗАТОВА НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ.
90
3
 
6
 
! Отговори
ХИКС преди 10 години
Абе нещо става с държавата а ние само си говорим и филосовстваме докато другите държави се стабилизират като Гърция например инарода им живее добре А ние сме все на опашката ивсе за българите нищо няма Ама за *** има сега и за сирийците има Изглежда през комунизма и 25 години след това нашите майки и бащи иние сега ще работим за мързеливите *** докато имаме сили Няма да видим Шенген Смърт на БКП ДПС АТАКА българоубийци!!!!!!
89
0
 
4
 
! Отговори
Дую преди 10 години
До КОСТАС ЛИНКЕ Но88Коста, на пас на гамитис ке на глипсис то муни тис манас, су пусти, пу вромай псарила!