Тридневен траур в Сърбия заради жертвите от наводненията

На Балканите под вода е територия, по-голяма от Словения
Обновена: 20 май 2014 14:15 | 20 май 2014 13:33, Елка Василева
34
Тридневен траур в Сърбия заради жертвите от наводненията
Снимка: Reuters

Тридневен траур – на 21, 22 и 23 май, е обявен в Сърбия по повод смъртта на 20 души и страданията на гражданите на страната в резултат на катастрофалните наводнения.

Премиерът на Сърбия Александър Вучич каза, че в много тежко пострадалия град Обреновац засега са открити 14 мъртви. Предполага се, че половината от тях са се удавили, а останалите са починали от естествена смърт, което ще се установи със сигурност при аутопсията. Вучич каза, че в Обреновац водата малко се е оттеглила, така че се проверява дали има мъртви в приземните етажи на къщите, пише на сайта си сръбският вестник „Курир“.

Вучич заяви, че Сърбия е десетократно по-силно пострадала от останалите страни в региона, но се надява това да не проличи по броя на жертвите.

Още по темата
Сръбският премиер оцени като огромни материалните щети от наводненията. Той посочи, че със сигурност те ще са над 0.64% от БВП на страната, следователно тя ще може сама да кандидатства за помощ от фондовете на ЕС.

Той призова общинските кметове да заявяват реалните щети, „защото не сме измамници“. „Ще гледаме на всички хора да бъде върнато и платено това, което са изгубили, да организираме строителните работи. Ще имаме достъп до фонда за солидарност, Сърбия сама ще кандидатства за помощ от фондовете на ЕС“, посочи Вучич. Той благодари на тенисиста Новак Джокович, дарил спечелените от турнира в Рим 500 000 долара, както и на други известни личности за помощта.

Финансовият министър Лазар Кръстич съобщи, че с актуализация на бюджета ще бъдат осигурени достатъчно средства за саниране на щетите от наводненията. Той каза, че до снощи е събрана парична помощ в размер на 6 милиона евро.

Над 220 обучени спасители от страни от ЕС работят в наводнените райони в Сърбия, съобщиха сръбските медии. Със спасителни лодки, хеликоптери, помпи и друго оборудване те помагат за евакуацията на населението и саниране на последиците от наводненията.

Досега в Сърбия са евакуирани 30 873 души, от тях 13 603 от Обреновац.

В съседна Босна и Херцеговина, която също силно пострада от наводненията, днес е обявен ден на траур заради жертвите на най-голямата природна катастрофа в историята на страната.

На Балканите под вода е територия, по-голяма от Словения, пише „Ал Джазира Балкан“.

Обхванатата от наводненията територия на полуострова е 22 900 квадратни километра. За сравнение тази територия е по-голяма от някои отделни държави: Словения (20.256), Израел (22.145), Кувейт (17.818).

В Босна и Херцеговина са наводнени 13.200 km2 (площ, почти равна на територията на Черна гора с 13.812 km2), в Сърбия 9.100 km2 (почти колкото Кипър с 9.251 km2), а в Хърватия близо 600 km2 (малко по-малко от територията на Сингапур - 683 km2).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
kiki преди 9 години
До Bulgar velikne lupaj gluposti kad ne poznajes srbe,zivimo jedni pored drugih a u sushtini se ne poznajemo
24
0
 
1
 
! Отговори
Shop-Srbija преди 9 години
Mnogo mersi na Blgarskiat narod za pomost koiato pristigna od vas! Dokaz da ima samo dobri I losi hora. Za tezi gore koito likuvat U.S.A.. Dimitrovgrad (Caribrod), 99. godina na 3 pati bese na meta na raketite od NATO, nikoj ne kaza v Blgariq od drzavnicite ce tuka ziveqt Shopi! Ne kazaha no pusnaha NATO samoletite od Sofija da ubivat golorukiq narod v Srbiq I da bombardirat Dimitrovgrad,bratskiq narod na Blgarite, Srbite I Makedoncite.Zasto? Losite raboti nek isceznat s vodata dobri hora!
23
0
 
1
 
! Отговори
Teo преди 9 години
До АнонименТова са пълни глупости - имай предвид ,че Югославия е била като империя и сърбите са точили благините от всички и се разпадат след като комунизма дойде тука. Нормално е да са имали по-добър стандарт на живот , още повече те не бяха с толкова затворен режим като нас. Последствията от войната идват по-късно. В момента са по-зле от нас като резултат и от войната и от разцеплението.
22
7
 
7
 
! Отговори
Петко бунтара преди 9 години
Бог забавя, но не забравя! Това е Божието наказание за сърби, хървати и босненци дето се избиваха един друг преди години във войната. А за сърбите е най-тежко и заради това, че ни взеха Македония и Западните покрайнини и тормозеха българите там постоянно. Малко им е, още трябва да бъдат наказани извергите. Све сърбе на върбе! ДГД!
21
6
 
3
 
! Отговори
Bulgar velik преди 9 години
Volim surbe , na vurbe!!
20
3
 
10
 
! Отговори
езичник преди 9 години
те са корави хора. ще станат и ще продължат коклото и зле да са паднали.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То като стане войната тука ще е като Хирошима!Да видите НАТОВИЦА ...
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЪРБИЯ Е ВЕЛИКА!!!Тука и без стехия се самоунищожихме!В Сърбия по време на ВОЙНА и БЕДСТИЯ хората са по богати от тук факт...Куфарната търговия от България към Сърбия през войната!
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах едно американско предаване, как някаква река през няколко години им наводнява къщите. Сем. отидоха да видят какви са щетите, видимо спокойно, мъжът обясни, че това вече им се случва за трети път, но не искат да се местят, ще възстановят къщата и ще я изградят по-нависоко. Впечатли ме спокойствието с което разказваше, докато на нас или наши съседи ак се случви това, живота ти рухва, просто защото сме адски бедни и цял живот работиш за да имаш покрив над главата си и ти и децата ти.Жалко!
16
0
 
17
 
! Отговори
STAR преди 9 години
GORKITE HORA. UJASNO BEDSTVIE . DANO NE SE SLUCHVA TAKOVA I V BALGARIA.BRAVO NA NOVAK JOKOVICH I NA DRUGITE KOITO POMAGAT.
15
20
 
3
 
! Отговори
србию и русию преди 9 години
Тия зaпaдни ( от нaс) свинaри, нaречени срби, зaщо кaндидaтствaт зa помощи от фондовете нa Европa, a не от " фондовете" нa крепостното гaсудaрство, нaли москвaтa " им помогнa" с няколко удaвници прaтени с летящaтa кaтaфaлкa Ил- 74...Србите обaче хочут Юро мaдaфaкaрите му
14
1
 
23
 
! Отговори
prokurora преди 9 години
Това ако беше САЩ, до сега щеше поне 300 извънредни емисии да имат по *** 1, босфор ти ви, интервюта, Роско да прати писма до местния шериф, с което изказва подкрепата на целия български народ. Как най-добрият народ в света страда несправедливо от божия гняв. Можеше и Кончита Вурст някоя балада да изпее.
13
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма значение дали са сърби, босненци, румънци - това са все хора, които са в беда. И ако е останало малко човещина у вас ще подадете ръка на човек в беда. Защото утре вие ще сте на неговото място. Или сте само християни за вадене на кръста, коледния шопинг, гергьовското агне и боядисването на яйцата???
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Stroitelstvo tip - prenosimo
11
2
 
12
 
! Отговори
do 2 преди 9 години
ЗДРАВАТА КЪЩА НЕ СЕ Е СТРОШИЛА, CTABA И ЗA ПPEHACЯHE !
10
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братята сърби са наши братя. Винаги са се правили на извънземни към нас, но ние сме им простили. Както може ще им помогнем.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега по автокъщите ще се напълнят с "удавници" - автомобили бракувани след наводненията и почистени като "нов внос" у нас! Хващаме ли бас как ще избухнат оферти в стил "две за лев" - фирмата ти плаща данъка регистрацията и застраховката, ти само се излъжи някакви пари да дадеш... Ей колко хора ще изгорят дидеее...
8
5
 
11
 
! Отговори
а преди 9 години
А Орешко няма ли да прати помощ или толкова са изпразнили хазната, че си траят, все еднонищо не е станало! Съседите са по близки понякога и от роднини, а пък точно ние сме им и съседи и роднини...
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tazi kashta s lepilo li e lepena za zemiata...? Inache izglejda strashnichko da pazi Bog.
6
1
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
Леко ,че ще ти излезне някоя пубер пъпка.