Тридневен траур в Сърбия заради жертвите от наводненията

На Балканите под вода е територия, по-голяма от Словения
Обновена: 20 май 2014 14:15 | 20 май 2014 13:33, Елка Василева
34
Тридневен траур в Сърбия заради жертвите от наводненията
Снимка: Reuters

Тридневен траур – на 21, 22 и 23 май, е обявен в Сърбия по повод смъртта на 20 души и страданията на гражданите на страната в резултат на катастрофалните наводнения.

Премиерът на Сърбия Александър Вучич каза, че в много тежко пострадалия град Обреновац засега са открити 14 мъртви. Предполага се, че половината от тях са се удавили, а останалите са починали от естествена смърт, което ще се установи със сигурност при аутопсията. Вучич каза, че в Обреновац водата малко се е оттеглила, така че се проверява дали има мъртви в приземните етажи на къщите, пише на сайта си сръбският вестник „Курир“.

Вучич заяви, че Сърбия е десетократно по-силно пострадала от останалите страни в региона, но се надява това да не проличи по броя на жертвите.

Още по темата
Сръбският премиер оцени като огромни материалните щети от наводненията. Той посочи, че със сигурност те ще са над 0.64% от БВП на страната, следователно тя ще може сама да кандидатства за помощ от фондовете на ЕС.

Той призова общинските кметове да заявяват реалните щети, „защото не сме измамници“. „Ще гледаме на всички хора да бъде върнато и платено това, което са изгубили, да организираме строителните работи. Ще имаме достъп до фонда за солидарност, Сърбия сама ще кандидатства за помощ от фондовете на ЕС“, посочи Вучич. Той благодари на тенисиста Новак Джокович, дарил спечелените от турнира в Рим 500 000 долара, както и на други известни личности за помощта.

Финансовият министър Лазар Кръстич съобщи, че с актуализация на бюджета ще бъдат осигурени достатъчно средства за саниране на щетите от наводненията. Той каза, че до снощи е събрана парична помощ в размер на 6 милиона евро.

Над 220 обучени спасители от страни от ЕС работят в наводнените райони в Сърбия, съобщиха сръбските медии. Със спасителни лодки, хеликоптери, помпи и друго оборудване те помагат за евакуацията на населението и саниране на последиците от наводненията.

Досега в Сърбия са евакуирани 30 873 души, от тях 13 603 от Обреновац.

В съседна Босна и Херцеговина, която също силно пострада от наводненията, днес е обявен ден на траур заради жертвите на най-голямата природна катастрофа в историята на страната.

На Балканите под вода е територия, по-голяма от Словения, пише „Ал Джазира Балкан“.

Обхванатата от наводненията територия на полуострова е 22 900 квадратни километра. За сравнение тази територия е по-голяма от някои отделни държави: Словения (20.256), Израел (22.145), Кувейт (17.818).

В Босна и Херцеговина са наводнени 13.200 km2 (площ, почти равна на територията на Черна гора с 13.812 km2), в Сърбия 9.100 km2 (почти колкото Кипър с 9.251 km2), а в Хърватия близо 600 km2 (малко по-малко от територията на Сингапур - 683 km2).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
10
 
! Отговори
do 6 преди 9 години
За какво ходене става дума, не виждаш ли снимката. За какво ходене. ТУХЛА Е! Много ясно, че ще е здраво. И в България тухлените сгради са здрави. Каква злоба, какви 5 лева. Погледни снимката. ТОВА ОСНОВА ЛИ Е? Като строят здраво, да строят и с мисъл. И като си ходил в Сърбия, да не би да си им взимал проби от строителството. Къщата на снимката си казва всичко. Как може една ЦЯЛА КЪЩА да бъде пометена. Еми много просто! НЯМА ОСНОВА! За омраза ми говориш иначе. БАЛКАНСКА МУ РАБОТА! И ти в нея!
4
2
 
13
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Ходил ли си в Сърбия някога?Аз съм ходил доста пъти и мога да тикажа ,че дрънкаш глупости от злоба.
3
11
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Върнете обратно Босилеградско и западните покрайнини,да не ви сполети и невиждана зима!!Оня отгоре вижда!!!Ще ви остане ли време, да палите фитилите на македонските кратуни сега?
2
17
 
11
 
! Отговори
do 2 преди 9 години
Кое му е здравото? Не виждаш ли, че тази къща НЯМА ОСНОВА вкопана в земята! Другото е тухла. Познат материал. Просто сърбите и те като нас нямат инфраструктура. И те като нас нямат регулация на реките. Балканска му работа. Просто чакам да прелее Дунав и при нас, че да започнат да обясняват всички по постовете, как нямало виновни и че срещу природата нищо не можело да се направи. Жалка работа!
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ужас! Господ да им помогне...