Никой не прегръща като дете, което спасявате!

Хиляди са били евакуирани от хеликоптерната ескадрила на сръбската армия
Обновена: 22 май 2014 17:18 | 22 май 2014 10:26, Елка Василева
41
Никой не прегръща като дете, което спасявате!
Снимка: Reuters

„Когато пристигнахме в Обреновац, бяхме шокирани. Хората бяха мокри, кални, уплашени, объркани. Гледаха ни като последен лъч надежда. Силата на прегръдката на дете, което спасявате и носите към хеликоптера, никой не може да опише“. Това разказа пред сръбския вестник „Ало“ старшина Зоран Сокич от хеликоптерната ескадрила на армията на Сърбия, която евакуира хиляди хора от наводнените райони в Сърбия през последните дни.

„Най-трудното беше, че знаете, че не можете наведнъж да качите всички. Първо трябваше да бъдат евакуирани децата, бременните, майките с деца, болните и старите.  Представете си какво е чувството, когато трябва да разделите семейство! Например бременна жена, която трябва да се раздели със съпруга си“, разказва Сокич.

Трябваше да успокояваме хората и безброй пъти да ги убеждаваме, че няма да си тръгнем, докато не евакуираме и последния човек и със сигурност ще се върнем за тях, макар и самите ние да останем тук, обяснява той.

Майор Владимир Гърбович, заместник-командир на ескадрилата, който е пилотирал хеликоптер, каза, че ескадрилата е работила буквално при военни условия.

Той разказва, че най-много се е измъчил при спасяването на болен и изнемощял старец. Неговата жена съобщила, че болният й мъж е останал вкъщи, защото не можел да се спаси с лодка като нея.

„Когато долетяхме над къщата, трябваше да спусна машината много ниско, да внимавам опашката на хеликоптера да не удари дърветата и да задържа машината на едно място 20 минути, докато спасителят се спусне по въже, привърже стареца към себе си, подсигури го и след това полека ги прехвърлих и ги спуснах на близкото футболно игрище“, обяснява Гърбович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джокович преди няколко дена разкритикува медиите, че отрзяват вяло най-големият потоп, който някога е виждал. От "загрижената" международна общност, помощ са изпратили само: Русия, България, Чехия, Австрия и Германия.
13
6
 
40
 
! Отговори
българин преди 9 години
Сърбите са наши братя ! Претърпели да много нещастия и злини ! От турци, от германци , от *** американци и от природата ! Господ ще ви помогне братя !!!
12
1
 
32
 
! Отговори
смяххл преди 9 години
Сърби дръжте се !!! Бог ще ви помага !
11
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурен съм, че спасителите после няма да поискат от спасените да им платят разходите и няма да напишат в 10 медии колко пари им е излезнала операцията. А тук коментиращите и медиите се нас**ха да обясняват и питат кой щял да им плати парите от данъците. България е циганизирана отдавна. Не е необходимо народът да бъде от ромски произход, че да има *** манталитет. Българинът определено го има. За това бягат и масово хората от тук. С две думи: *** народ-слаба държава!
10
1
 
42
 
! Отговори
Sluchaino преди 9 години
А защо, питам в пресата има единични отразявания, на кризата в Сърбия? Явно и за медии и за политици в България, нещастието на съседите ни не е толкова интересно, колкото предизборните кампании, кой колко ще лапне от баницата на края...... По сутрешните блокове гледаме всякакви простотии, и само бегъл репортаж какво се случва в Сърбия. Аз до сега не съм разбрала - изпратила ли е държавата помощ, освен доброволческите организации, какво е направила държавата? Специалист, спасители, техника...????
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето една aлтенатива на ... (и по-сигурна - според мен)Trag foundation Serbia...
8
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срамота е, че за три дни сме събрали ЦЕЛИ 1000 лв. по дарителските сметки!Съседи са ни, можеше да сме ние..!
7
1
 
51
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
до 6Естествено че не се отразява - така са казали господарите...Не се казва, че кандидат евродепутатите на Хърватия са се отказали от субсидии и са дарили всичките си пари за кампания за бедстващите райони. Не се отразява, че и в момента в посолството на Сърбия и на Босна тече кампания по набиране на хуманитарна помощ, че сме от първите изпратили спасители, лодки и помпи...Не се казва, че Македония е изпратила повече помощ отколкото САЩ и ЕС...
6
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не се отразява ,че на 2 ден пристигат 2 руски транспортни самолета с оборудване и спасители на следващият ден още 2 след ден и нашите пратиха 9 ч спасители с лодки и помпи ,след 2-3 дни чувам и ЕС помогнал но с какво не зная
5
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kolko sa izdavenite do tozi moment
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bravo! Poveche spasiteli i hora s um i sarce
3
4
 
53
 
! Отговори
Шапка им свалям преди 9 години
Шапка им свалям на сърбите! Това са истински герои!
2
72
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А като избивахте, разделяхте и изнасилвахте жените на босненците преди 15 г. какво ли е било чувството за тях, а сръбски убийци?
1
8
 
64
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Спасения старец имал ли е застраховка наводнение? Благодарил ли е пред 20 телевизии за това, че е спасен? Браво на сърбите, сами знаят как да си помагат, а и знаят как помощ да искат - за пример трябва да са ни в това отношение.