Турция планира да започне да строи трета АЕЦ до 2018-2019 г.

За нея страната ще използва собствени човешки ресурси, заяви Давутоглу
22 окт 2014 19:38, Елка Василева
32
Турция планира да започне да строи трета АЕЦ до 2018-2019 г.
Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

Турция планира да започне изграждане на трета АЕЦ със собствени средства до 2018-2019 г., след като придобие квалифицирани човешки ресурси, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу след среща с представители на министерството на енергетиката, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

Турция ще има две атомни електроцентрали до 2023 г. и ще започне да работи по изграждане на трета АЕЦ до 2018-2019 г. като национален проект, използвайки собствени средства, след като имаме квалифицирани човешки ресурси в тази област, е
изтъкнал Давутоглу.

Руската енергийна компания Росатом подписа през 2011 г. споразумение с турското министерство на енергетиката за изграждане и управление на АЕЦ в окръг Мерсин на турското средиземноморско крайбрежие.

Изграждането на централата в окръг Мерсин ще започне през пролетта, заяви министърът на енергетиката Танер Йълдъз по-рано този месец.

Турция също така планира да построи втора атомна централа в пристанищния град Синоп на Черно море с френско-японски консорциум.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НАГЛО ВИ ЛЪЖАТЩЕШЕ ДА СЕ ИЗПЛАТИ ЗА ТРИ ГОДИНИ АКО РАБОТЕШЕ ЗА ИЗНОС САМО ЗА ТУРЦИЯ----------------- Е, как ще се изплати като турците си построят тяхна АЕЦ? Или мислиш, че няма да си построят, за да ни плащат пари на нас?
11
2
 
8
 
! Отговори
пуки преди 9 години
Така, а *** с нейните БСП-ДПС-ГЕРБ-СДС-РБ--.....закри и читавите си блокове, за да няма производство и сигурност. И Гоце и останалите така усърдно строяха Белене, че направиха палати, а проекта не може да се направи изобщо? Ние сме велика *** - една от най-изумителните държави в космоса. Тук е парадокс? И вода газим, режим на водата имаме. Ток изнасяме, а режим на тока имаме? Закони имаме а все не се прилага и все депутати ги реформират? Ние сме ВЕЛИК АБСУРДИСТАН!
10
3
 
25
 
! Отговори
До 22 преди 9 години
ТЕЗИ 50 МИЛИАРДА СА ЗА ВНОС НА ПЕТРОЛ, ГАЗ, ТОК ,ВСИЧКО!НО, ПЛАНИРАТ ЗА НАПРЕД ВСИЧКО ДА Е НА ТОК - АВТОМОБИЛИ, АВТОБУСИ,ВЛАКОВЕ, ВСИЧКО!РАЗРАБОТВАТ НОВА ТУРСКА МАРКА ЕЛЕКТРОАВТОМОБИЛИ, ПОЧНАХА ДА СТРОЯТ ТУРСКИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЛОКОМОТИВИ! РАЗРАБОТВАТ ТУРСКИ ВЯТЪРНИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ, СЛЪНЧЕВИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ, КАТО СКОРО ЩЕ СТАРТИРАТ СТРОЕЖА НА НАЙ-ГОЛЯМАТА СЛЪНЧЕВА ЦЕНТРАЛА В СВЕТА , ИМАТ МНОГО ВОДНО ЕЛ. ЦЕНТРАЛИ, ГЕОТЕРМАЛНИ ЕЛ. ЦЕНТРАЛИ, ОКОЛО 2 ГВ ВЯТЪРНИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ
9
4
 
3
 
! Отговори
simo преди 9 години
Да, ще строят, ама много по-рано, отколкото очакват ще спрат. Война и мир с тази енергия е трудно осъшествима. Не са мислили само за пари тези, които си спират атомната енергетика, ами и за народа си.
8
8
 
4
 
! Отговори
нагло ви льжат преди 9 години
МАЛКА КОРЕКЦИЯ ПЛАЩАТ ПО 50 МИЛЯРДА ЗА ВНОС НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ ГОДИШНО ПО ИНФОТМАЦИЯ НА НОВА И БТВ
7
20
 
11
 
! Отговори
Гошко преди 9 години
Турците само ментета могат да правятМагаре боб яде лиПомак фокусник става лиТурчин в джамия пърди ли
6
6
 
23
 
! Отговори
НАГЛО ВИ ЛЪЖАТ преди 9 години
Щом ще строят третааец е вярно че турция годишно плаща 50 МИЛЯРДА ДОЛАРА ЗА ВНОС НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ. А НАЩЕ ТРЕТОПОЛОВИ ПОЛИТИЦИ НИ ЛЬЖАТ ЧЕ АЕЦ БЕЛЕНЕ НЕ НИ Е НЕОБХОДИМ. ТА ТОЙ ЩЕШЕ ДА СЕ ИЗПЛАТИ ЗА ТРИ ГОДИНИ АКО РАБОТЕШЕ ЗА ИЗНОС САМО ЗА ТУРЦИЯ. КОЙ СПРЯ БЕЛЕНЕ- ЗАПОМНЕТЕ ГО. БОЙКО БОРИСОВ!!!!! БУДА ПРЕСТЬПНИКА ОТ БУДАПЕЩА!!!!
5
1
 
11
 
! Отговори
Канела преди 9 години
Третата ще бъде на европейска територия.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинДа ходят кой ги спира и няма нужда да си носят дръжки за пода - там те се монтират безплатно!
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние и сега изнасяме ток а и населението намалява драстично да не говорим че нямаме тези пари за нова АЕЦ нови заеми не ни трябват
2
0
 
12
 
! Отговори
s преди 9 години
нерде са зелените, да стачкуват ?
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименDA POPITAME ZASHTO TOZI *** BOKO NE ISKA BALGARIA DA SE RAZVIVA.RAZBIRAM CE EVROPA NI GELAE KATO ROBI ,NO NE RAZBIRAM ZASHTO NIE SME SAGLASNI.