Клаус Йоханис - джентълменът в румънската политика

Сериозният германец, който мълчи и действа
Обновена: 17 ное 2014 14:06 | 17 ное 2014 09:02, Елка Василева
30
Клаус Йоханис - джентълменът в румънската политика
Клаус Йоханис. Снимка: Reuters

Още преди да попадне в голямата политика, кметът на трансилванския град Сибиу Клаус Йоханис, 55-годишен, вече беше легенда - сериозният немец, който мълчи и действа. Йоханис твърди, че той би бил най-подходящият за продължаване на борбата на Румъния срещу корупцията и за осигуряване на независимост на правосъдната система. Той е възприеман като джентълмен в изпълнената с грубост и бъркотия румънска политика.

До момента Клаус Йоханис изненадващо изпреварва премиера Виктор Понта на балотажа на президентските избори в Румъния. Според прогнозните резултати на Централната избирателна комисия на страната Йоханис е получил 55,8 процента от гласовете.

Още по темата

Йоханис произлиза от семейство на трансилвански саши (етнически германци-бел.ред.), които след пенсионирането си през 1992 г. емигрират в Германия. На въпрос защо не е последвал примера на родителите си, Йоханис признава, че съпругата му не била съгласна. Г-жа Кармен Йоханис е преподавател по английски език в колеж в Сибиу. Двамата нямат деца.

От 2000 г. Клаус Йоханис е кмет на Сибиу, преизбиран със смазващи резултати през 2004 г., 2008 г. и 2012 г. През 2007 г. градът беше културна столица на Европа, което му донесе слава и пари. Градът бе посетен тогава от един милион туристи.

Кметският мандат обаче донесе на Йоханис не само лаври, но и съдебни проблеми. През 2009 г. той беше разследван от Националната дирекция за борба с корупцията за злоупотреба със служебно положение за връщането на терени на лица, които не изпълнявали условията. Същата година Националната агенция по прозрачността се самосезира, обвинявайки го в конфликт на интереси. Йоханис атакува решението в съда и спечели процеса през 2010 година.

Три години по-късно Националната агенция по прозрачността издаде ново решение за несъвместимост, като Йоханис отново спечели процеса в Апелативния съд в окръг Алба, но предстои произнасянето и на Върховния касационен съд.

Популярен в местен план, Клаус Йоханис не беше политически играч на национално равнище до 2009 година, когато бе предложен за премиер. Въпреки че през 2007 г. го бе наградил с национален орден, президентът Траян Бъсеску отказа да го назначи.

Завръщането на Йоханис в голямата политика беше изненадващо - през 2013 г. тогавашният лидер на Национално-либералната партия Крин Антонеску го покани в
партията и го издигна до първи заместник-председател.

Отхвърлената номинация на Йоханис в началото на 2014 г. за вътрешен министър и вицепремиер, отговарящ за икономиката, се оказа формалният повод за разпадането на съюза между социалдемократите на Понта и либералите на Крин Антонеску. След изборите за Европейски парламент, на които Национално-либералната партия не се представи много убедително, Йоханис пое лидерския пост от Крин Антонеску, а след това бе издигнат и като кандидат за президент. Кандидатурата му бе подкрепена и от Демократично-либералната партия, която е част от Християн-либералния съюз.

Наричан "германецът" от опонентите си, той казва, че неговото семейство живее в Румъния от 500 години. По време на предизборната кампания представители на Социалдемократическата партия обвиняваха Йоханис, че "не е истински румънец", че няма деца и че предпочита да инвестира в недвижими имоти.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: РумънияКлаус Йоханис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Ton40 преди 9 години
Хора разни - едни избират германец - други тиква !
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румънците поеха курса на Чехия и Полша и ще стане то тях хора, докато ние сме си здраво закотвени за чичо Иван во векий веков!
22
6
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 9 години
Да рязането на ленти е яка работа, точно така!!! Когато се реже лента значи се създава нещо!!! А не като комунята да взимаш заеми да ти пращят ушите от крадене... По добре Тиквата да реже ленти отколкото Орешаро да фалира държавата с заеми, ...
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Де нашият президент да имаше половината от качествата на този а не да е достоен за плевня
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 19ми провери в речниците за милениум.
19
1
 
10
 
! Отговори
Strict преди 9 години
До ЛумпенщилцхенКое е правилно: германец или немец? И двете са правилни! Германец еот келтски произход и идва или от gair (съсед), или от gairm (боен вик).В последствие преминава и в латинския език. Така келтите наричали племенатана изток от р. Рейн. Немци така ги наричали славяните лужики и означавалонеразбираемо говорещи хора или неми(немци). Другата версия за немцие от германското племе немети съседи на западните славяни.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Пич, много ме кефиш как сам си цъкаш плюсовете, забавен си :)
17
5
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 9 години
И според теб какво означава "милениум", че ми стана интресно?!
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До наивни хораявно пишеш ги без да четеш. Човекът е "германец" по прякор. Фамилията му била в румънско половин милениум. За толкова време голяма част от нашите са станали "турци".
15
18
 
6
 
! Отговори
наивни хора преди 9 години
доминират в нашата общност. Вярват, че друг, чужденец, ще дойде и ще ги оправи... Смешници. Поне проверихте ли защо германецът не си стои там, а е дошъл тук, издирват ли го неговите, какво ли? Готови дупелизци сте, щом харесвате някой само заради произхода, без да е доказал нищо! Затова и давате големи заплати на такива мързели
14
8
 
7
 
! Отговори
кобрата преди 9 години
Ние сме много години по-напред от румънците, затова навремето си избрахме чужденец Сакскуборготски ,но както Колт прави хората равни, така и парите ни правят ЕДНАКВИ! ! !
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тц, тц, тц, пак се уредиха тези румънци. Де и тука няколко германци да изберем за управници, а то само разни други етноси ни "балансират".
12
6
 
28
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Румънците първо видяха, че техните политици много крадат. И те като нашите ! :)После вкараха един-двама политици в затвора и накрая като разбраха, че няма оправия със своите избраха германец да ги управлява.Със сигурност ще е по-добре, отколкото предишните !Човекът не говори много, а работи. Типичен германец явно !
11
5
 
26
 
! Отговори
Лумпенщилцхен преди 9 години
Желаем успех на Румъния и с новия немец ("германец" показва принадлежност към държава, не към народ - иначе 'що не "австриец"?)!Да има една балканска държава, измъкнала се от батака на комунизЪма!!
10
4
 
39
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
Умни ромънците, избраха германец! Разбрали са хората че с балканско-цоцолицкият модел за никъде не са.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ++++както се видя, самият той стремглаво изтече от България
8
3
 
28
 
! Отговори
++++ преди 9 години
Кво стана със станишевата лява вълна заливаща Европа? Май изтече в канала.))))
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА ! 3Нищо му няма на Борисов. Засега виждам, че надмина себе си. Очаквам с интерес как ще продължи, но ортаците му нещо моментално започнаха да се гънат. Сега и тези, от ПФ-то, започнаха предварително да изказват заплахи. Викам си наум айде ве, свършете най-после нещо полезно. Изглежда обаче безвластието им иде по мярка и го искат.
6
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво лошо има в това,че Бойко реже лентички? Ореха що не ряза? Рязането на лентички е крайния резултат от свършена работа,рязането на лентички е свързано с инвестиции,работни места-все неща от които имаме голяма нужда
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Що бе, на Тиквата кво му е ?"Ако сметаш че рязането на ленти и логореята пред подбрани глуповати журанлистки е яка работа може и да си прав за себе си.