България и Румъния могат да имат силен общ "глас" в региона и ЕС

Външният министър Митов е на посещение в северната ни съседка
19 фев 2015 14:48, Елка Василева
8
България и Румъния могат да имат силен общ "глас" в региона и ЕС
Даниел Митов и Богдан Ауреску. Снимка: МВнР

България и Румъния са добри съседи, партньори и съюзници в ЕС и НАТО. Пътят, по който двете страни избраха да вървят през последните десетилетия – на свободата, демокрацията, европейската и евроатлантическата интеграция, сближава още повече нашите два народа. Затова ние, политиците на двата бряга на р. Дунав, трябва да общуваме и да се срещаме често. Това заяви министър Даниел Митов на съвместна пресконференция с румънския си колега Богдан Ауреску в Букурещ, където е на работно посещение, съобщиха от външното ни министерство.

Нашите две страни водят открит и приятелски диалог като между стратегически партньори, заяви от своя страна министър Ауреску. По думите му категорично доказателство за това са редицата двустранни контакти на различни нива в началото на годината.

Двамата външни министри обсъдиха редица въпроси от двустранните отношения, европейския и международен дневен ред. Сред дискутираните теми бе подготовката на поредното междуправителствено заседание през пролетта на тази година, чийто домакин ще бъде румънската страна.

„По един или друг начин всичко, за което говорихме днес, има отношение към една обща тема – сигурността на Европа”, отбеляза министър Митов. Сред дискутираните теми бяха енергийната сигурност, инвестициите, инфраструктурните проекти, регионалното сътрудничество, сигурността по външните граници на ЕС, Шенген, Механизмът за сътрудничество и оценка, справянето с увеличения бежански и миграционен натиск.

Районът на Югоизточна Европа е може би най-зависим по отношение на снабдяването с газ предвид наличието на един единствен доставчик в лицето на Русия. Поради кризата в Украйна този проблем става все по-видим. Изграждането на Европейски енергиен пазар, който да осигури достъпна, сигурна и устойчива енергия за всички граждани на ЕС, е задача, която все повече не търпи отлагане, подчерта българският външен министър. В този смисъл, изграждането на интерконекторни връзки между България и всичките й съседи, включително Румъния, е изключително важен елемент на архитектурата на енергийната сигурност на Европа по оста Север-Юг.

За България е от приоритетно значение вече договорените проекти, повишаващи инфраструктурната свързаност с Румъния, да бъдат реализирани, заяви министър Митов. Той отбеляза подобряването на свързаната с Дунав мост 2 пътна инфраструктура, ускоряване на работата по изграждането на нови мостови връзки, изпълнението на хидроенергийни комплекси на р. Дунав и др.

Сътрудничеството между България и Румъния в процеса на подготовка за ротационно председателство на ЕС – съответно през 2018 и 2019 г., също бе сред темите на днешния разговор. Присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство и целенасочените усилия на двете правителства за провеждане на реформите, които да доведат до отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка, също бяха сред темите на разговора. 

Даниел Митов и Богдан Ауреску обмениха мнения и за актуалното развитие на обстановката в Украйна. И България, и Румъния имат големи малцинства в Украйна и без съмнение за нас е важно техните права да бъдат спазвани. Искаме да видим стабилна и реформираща се Украйна и това е възможно само ако бъде постигнато трайно примирие и постепенна деескалация на напрежението, категоричен бе българският външен министър.

Двамата първи дипломати се обединиха около мнението, че последните събития в Черноморския регион потвърждават неговата стратегическа важност и обуславят необходимостта от създаването на по-устойчив, обединяващ и стратегически подход на ЕС към него. В тази връзка те решиха да обединят усилията си, за да вдъхнат нов живот на инициативата Черноморска синергия, лансирана през 2008 г., и да работят активно, за да я изпълнят с практическо съдържание.

Тясното сътрудничество ще направи „гласа“ на България и Румъния по-добре чут в регионален и европейски план. Нашият общ „глас” ще има по-голяма тежест и сила, когато отразява партньорството и сътрудничеството между нашите два народа. Уверявам ви, че няма да пестя усилия в тази посока, заяви в заключение министър Даниел Митов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
ф преди 9 години
Ще дишаме на румънците пушилката.Хората си гледат интереса,а не като нас с виснали езици едната половина да чака руснаците,а другата американците за да се наведат
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е хубаво , но щом е от устата на тоя *** даниел митов , тогава не вдъхва доверие
2
0
 
2
 
! Отговори
BB преди 9 години
V rumania sa Korrupzia ima sadarjani i sakonite se spasvat a v bG ne eto nasch zozo zvetanov v Parlamenta s 6 umota s milioni prasnizi Po rodata mu daschera mu Anglia a kak Zezo kupi 6 umota s milizionerskata si saplata Jena mu raboti v dans koli Karat hodat Po skapi restr.ski kurorti Moreta kak stava Tova a i dr drugari ot gerb Bsp dps toja vanschen Minister sa nischto ne stava da si hodi v USA ot tam go Pratiha v bG pravitelstvo slaba rakia e
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България отдавна няма глас, а повтаря това което и кажат от брюксел и вашингтон.