Официално: Гърция иска планът за финансиране да продължи

Атина обаче изключва програмата за икономии
Обновена: 19 фев 2015 14:14 | 19 фев 2015 12:37,
78
Официално: Гърция иска планът за финансиране да продължи
Снимка: архив, Reuters

Правителството на Гърция е изпратило официално писмо до кредиторите си от еврозоната с искане за удължаване на плана за финансиране на страната без прилежащата към него програма за драстични икономии, пише Bloomberg.

Писмото е било изпратено тази сутрин. Документът ще бъде разгледан по-късно днес на заседание на т. нар. Работна група на еврото - подготвителната инстанция на еврозоната.

Още по темата

"Нашата цел е да намерим общи допирни точки за постигане на споразумение", заяви по този повод гръцкият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис. Той добави, че се водят трескави консултации и че се прави опит чрез диалог да бъдат намерени допирните точки.

"Никой не бива да ни вини, че сме настоятелни, целта ни е скоро да бъде сключено споразумение", каза говорителят пред радио Sky, цитиран от БТА, по повод на днешното решаващо заседание на Работната група.

На въпрос какво ще се случи, ако не бъде постигнато споразумение, Сакеларидис каза, че предпочита да не отговаря, тъй като в момента текат консултации. Говорителят каза още, че правителството няма да подпише споразумение, съдържащо мерки за икономии, подобни на тези от меморандума, и допълни, че дългът на Гърция е неустойчив.

Гръцкият сайт нюз.ин припомня поставените от Берлин "червени линии", а именно, че продължаване или удължаване може да има само след финализиране на текущата програма, без никакво анулиране на реформите, с мерки, но само в съгласие с кредиторите, чрез изплащане на заеми на всички кредитори, и чрез сътрудничество и контрол над Атина от европейските институции.

През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Настоящата програма за Гърция изтича в края на февруари и опасенията са, че страната може да фалира до края на март без нея.

Гръцкото правителство и банките в страната практически изгубиха достъп до пазарите. Те се крепят благодарение на спасителните парични потоци от страните от еврозоната и Европейската централна банка. Помощта е обвързана с политика за затягане на коланите, на която новото крайноляво правителство на страната се противопоставя.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие стигнете дереджето на гърците, пък тогава говорете! Усрали сте тотално цяла държава! По-точно тя винаги е била усрана, няма начин да не е, като е населена с ***!
31
6
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Като стигнем до дереджето на гърчолята, може и да се наложи да продаваме заеми.Ама сега тея *** дето ги опитват, няма да минат. Да ходят да целуват ръка на Путин, да им отпуска по-нататъшни заеми. Парлама за електората на сириза, дето ще духа супата тепърва.От Европа пари - само срещу ако затягане, или острови ;-)
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че КАКПАРИ ЩОМ ИМ ДАВАТ БАЛАМИТЕ КАК ДА ГИ ОТКАЖАТ :DDDА ИНАЧЕ ТЕ В ЗАМЯНА НИЩО НЕ ДАВАТ!!!РЕАЛНО ЧУЖБИНА ДАВА ПАРИ ЗА ДА СИ ПЛАЩА НА СЕБЕ СИ :D
29
2
 
2
 
! Отговори
o преди 9 години
До Анонименkoi shte ti koupi Dobrouzha???? za kakvo mou e???????
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименБрей и кой плати откраднатите пари от КТБ? Крадците сигурно?==е как кой? Нали за това искат заем - за да им покрият кражбите
27
0
 
1
 
! Отговори
o преди 9 години
До Анонименda ti dadat ama niama....xaxaxa
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей и кой плати откраднатите пари от КТБ? Крадците сигурно?
25
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 20ти имаш каша в главата За какво ти е да взимаш заем, след като ще стигнеш до дереджето на Грция? По-добре продай Добруджа, щото ние нямаме острови. Я ми кажи като вземем заем, как ще го върнем - като спрем помощите на ромите ли?
24
0
 
2
 
! Отговори
o преди 9 години
До АнонименBat Boiko vmesto 16 da iztegli 160mlrd....da stanem i nie kato gartsia:) pak kato doide vreme za vrashtane....shte go mislim:)....baba Merkel e sviknala ve4e:)
23
4
 
19
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Гърция е в реанимацията. Иска черен хайвер и лекарства, но не иска да ги плаща. Не ви ли напомня това за нашите роми. Даже заплашват, че ще напуснат болницата болни.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахахах, тука некви комплексари ми плещят - Меркел притисната до стената. То бива да си ***, бива да си русофил, ама чак такава глупост да изтърсиш,е няма нужда. И аз така искам нашия премиер, когото не долюбвам особено, да бъде притиснат като Меркел!
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
накратко - дайте ни пари а ние ще продължаваме да ги харчим по същият начин който ни принуждава да искаме пари ... НАГЛОСТ БЕЗГРАНИЧНА
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 16 000 000 000Е, как кво? Боце тегли 16 милиарда, с тях дълга ни ще нарастне с малко над 5 милиарда(няма да обяснявам защо "само" с 5 милиарда), и така докато...не влезем в Еврозоната, и не започнем да изнудваме Меркелица да ни дава и на нас пари, ахахахахахаха...Опс...един момент...има няколко условни оператора:1.АКО ни ***(може и през иглени уши да мине)...2.АКО Еврозоната...ъъъъъ...съществува!Cie la vie!
19
3
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
Бъркаш тотално ВЗЕМАНЕ на заем с невъзможността да се ВРЪЩА тоя заем.Оправи малко кашата в главата си.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идва съдия изпълнител, оценява и ти конфискуват дължимото, докато се изплатиш.*****така ли направиха с източилите банката ?
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не искат програма за икономии, да си продават островите.---------ми ти шо не си продадеш Добруджа, ми тръгнал заем за 16 млрд да взима!Ае глейте си свойто канче!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички държави искат безкрайни планове за помощи.
15
2
 
11
 
! Отговори
16 000 000 000 преди 9 години
Не ги мислете гърците, дайте да видиме ние какво правиме, че скоро ще ги надминем.
14
6
 
4
 
! Отговори
o преди 9 години
До Пари=Пари'baba Merkel e pritisnata v stenata:) ia da vidim "velika Germania" kak shte se pokloni pred Tsipras:) xaxaxa.....
13
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не искат програма за икономии, да си продават островите.Все едно да вземеш заем, да не можеш да го изплатиш и после да искаш банката постоянно да ти дава пари щото вече нямаш. Ми нестава така! Идва съдия изпълнител, оценява и ти конфискуват дължимото, докато се изплатиш.