Официално: Гърция иска планът за финансиране да продължи

Атина обаче изключва програмата за икономии
Обновена: 19 фев 2015 14:14 | 19 фев 2015 12:37,
78
Официално: Гърция иска планът за финансиране да продължи
Снимка: архив, Reuters

Правителството на Гърция е изпратило официално писмо до кредиторите си от еврозоната с искане за удължаване на плана за финансиране на страната без прилежащата към него програма за драстични икономии, пише Bloomberg.

Писмото е било изпратено тази сутрин. Документът ще бъде разгледан по-късно днес на заседание на т. нар. Работна група на еврото - подготвителната инстанция на еврозоната.

Още по темата

"Нашата цел е да намерим общи допирни точки за постигане на споразумение", заяви по този повод гръцкият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис. Той добави, че се водят трескави консултации и че се прави опит чрез диалог да бъдат намерени допирните точки.

"Никой не бива да ни вини, че сме настоятелни, целта ни е скоро да бъде сключено споразумение", каза говорителят пред радио Sky, цитиран от БТА, по повод на днешното решаващо заседание на Работната група.

На въпрос какво ще се случи, ако не бъде постигнато споразумение, Сакеларидис каза, че предпочита да не отговаря, тъй като в момента текат консултации. Говорителят каза още, че правителството няма да подпише споразумение, съдържащо мерки за икономии, подобни на тези от меморандума, и допълни, че дългът на Гърция е неустойчив.

Гръцкият сайт нюз.ин припомня поставените от Берлин "червени линии", а именно, че продължаване или удължаване може да има само след финализиране на текущата програма, без никакво анулиране на реформите, с мерки, но само в съгласие с кредиторите, чрез изплащане на заеми на всички кредитори, и чрез сътрудничество и контрол над Атина от европейските институции.

През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Настоящата програма за Гърция изтича в края на февруари и опасенията са, че страната може да фалира до края на март без нея.

Гръцкото правителство и банките в страната практически изгубиха достъп до пазарите. Те се крепят благодарение на спасителните парични потоци от страните от еврозоната и Европейската централна банка. Помощта е обвързана с политика за затягане на коланите, на която новото крайноляво правителство на страната се противопоставя.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не бяха им дали над 400 млрд евро заеми в момента Гърция щеше да е по зле от България .Малко не е точно сравнението , но все едно вие да работите за 1000 лв , да плащате сметки , храна и да се лишавате от много работи , а съседа ви да тегли примерно кредит за 1 мнл от КТБ , да кара нови коли , да ходи на екскурзии по острови и накрая да ви накажат вас да му връщате заемите , защото той фалирал и завлякъл банката, ни никой не може да му отнеме годините лукс и екзотичните екскурзии
11
5
 
2
 
! Отговори
o преди 9 години
До Пари=Пари'xa-xa-xaaa xoubavo go kaza:)
10
12
 
10
 
! Отговори
Пари=Пари' преди 9 години
Междувременно, еврото поевтинява дори спрямо рублата, ахахахахаха...Представяте ли си, госпожо, дори спрямо рублата!!! За една седмица, от 75 рубли, еврото е поевтиняло до 68 рубли!Германия или ще даде пари на Гърция, или Еврозоната е ***! Ако Меркел не даде пари на гърците, това ще бъде такова ритуално самоубийство(на Еврозоната), пред което самоубийството на Хитлер ще бледнее...
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3минуси ти даваме щото плямпаш за неща които не са ти ясни.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иска им се някак да вземат още и ако може да не връщат ама нищичко, но отдавна филма свърши.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тези които се правят на комунистчета и заплашват че ще излязат от еврозоната май не им стиска ...
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един вид давайте ни пари, ще си връщаме дълга, но не ни се бъркайте как ще ги харчим. И след 1-2г. когато отново фалираме, щото сме харчили както си искаме, някой отново ще трябва да ни спасява с едни 200 000 млрд. евро. Да, ама не ....... Но това не е ясно само на болните комунисти и селяндурската част от обществото, свикнала през годините някой все да им дава, по много, без особени трудови напъни.
5
0
 
20
 
! Отговори
Маляки преди 9 години
Искаме и ние 300 милиарда евро безотчетни!!!
4
13
 
11
 
! Отговори
Пари=Пари' преди 9 години
Ахахахахахаха, много се кефя на гърците! Направо им разказват играта!Ако на Меркелица толкова и стиска, ами да ги изхвърли от Еврозоната...АМА НЕ И СТИСКА, никак, ама никак не и стиска, защото това ще повлече лавина от извърлени от Еврозоната държави и от империята наречена Еврозона, ще остане едно нищо.
3
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кво давате минуси? да не би да е лъжа? свикнали на готово само да лапат пари и сега като някой трябва да плати сметката се дърпат. тоя дето дава минуси да не е на държавна издръжка?
2
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати наглите типове, заклевам се!
1
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците май искат да ядат без пари.