Ципрас прозря: Гърция – жертва на неолибералите!

"Чрез централизиране на властта някой се опитва да разбие еврозоната"
Обновена: 1 юни 2015 14:00 | 1 юни 2015 09:07,
39
 Ципрас прозря: Гърция – жертва на неолибералите!
Снимка: Reuters

Шансовете за постигане на споразумение, което да даде достъп до много необходимите 7,2 млрд. евро от помощта за оздравяване на Гърция, станаха още по-малки в неделя, след като министър-председателят на страната Алексис Ципрас обвини кредиторите на Атина в налагане на "абсурдни" искания и "желание да наложи тежки наказания".

Според Ципрас не гръцкото правителство е виновно за дългата продължителност на преговорите с международните кредитори. Фактът, че досега няма споразумение с кредиторите, се дължи не на липсата на единство в гръцкото правителство, подчертава Ципрас в свой материал за Le Monde.

По думите му Атина била представила цял списък с предложения за реформи, които целят увеличение на данъчните приходи. Без да назовава конкретни имена, Ципрас обвинява неолиберални лидери в ЕС за това, че преговорите не са приключили. Те искали Атина да представлява пример за останалите държави.

Критиките изглежда са насочени към Международния валутен фонд (МВФ), който пое най-трудната линия от трите институции, особено по отношение на намаляването на пенсиите и заплатите в публичния сектор, които Ципрас описва като "вече прекомерно намалени".

Лидерите на ЕС, включително и канцлерът на Германия Ангела Меркел, изрично предупредиха през последните дни Ципрас, че сделка без одобрението на МВФ не е възможна.

"Гърция е първата жертва", пише Ципрас. "Всички страни, които не искат да се поддадат на силата (на неолибералите), следва да бъдат строго наказани". Наказанията не са само в налагането на политика за строги икономии, но също може представляват ограничения при капиталовия трансфер или въвеждането на паралелна валута наред с еврото, пише Ципрас.

В очевидна атака и срещу Берлин Ципрас обвини, че някой в рамките на ЕС се опитва да разбие еврозоната "чрез централизиране на властта от някои основни членове на еврозоната и обвързване на останалата част" с "екстремен неолиберализъм" чрез бюджетните правила на ЕС. Германия е водещ защитник на това правило и със силни позиции в Брюксел.

"За онези страни, които отказват да се преклонят пред новия орган, решението е просто: сурови наказания, Задължителната политика на строги икономии и дори по-лошо - повече ограничения върху движението на капитали, дисциплинарни наказания, глоби и дори паралелна валута", пише той и добавя, че подобен път означава и "премахването на демокрацията" в Европа.

Обвиненията на Ципрас, отправени във вестник Le Monde, се случват само дни, след като редица членове на правителството му заявиха, че споразумение предстои съвсем скоро. Те увеличиха хаоса около преговорите в седмицата, за която мнозина вярват, че е крайно необходимо споразумение за избягването на евентуален гръцки фалит.

В петък Атина трябва да плати транш от 300 млн. евро на МВФ, което се следи строго от кредиторите, след като някои министри на южноевропейската страна намекнаха, че това може да не се случи без чужда подкрепа. Още 1,2 млрд. евро към Фонда трябва да се платят в следващите две седмици.

Още икономически и световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Цветан преди 8 години
"Гърция фалшифицира статистическите си данни от години. Скандално е, ако същите банки, които ни докараха до ръба на пропастта, са помогнали на Гърция да направи това", заяви в реч Меркел, цитирана от "Блумбърг". Това е от февруари 2010г. Изобщо не мога да разбера какво искат тези мърлячи; сами са си виновни и сега ще си плащат.
30
3
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Аман от гръцкия "плач"! Тия неразбраха ли че просто е дошъл "келнера"!?
29
9
 
8
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
Ципурас, Ципурас.....никой не ти вярва, не разбра ли?
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция като развита държава да даде заем от 50 милиарда на България и тогава ще викам ура , тези са много добри. После ще мислим ще връщаме или не . Малко и за нас узакис и мързелакис.
27
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наглоста на гърците просто няма равна!Тия *** не разбраха ли че вече могат да харчат само колкото изкарват!Свършиха се будалите които даваха пари ей така.
26
15
 
9
 
! Отговори
истини преди 8 години
Европейските икономофашисти съсипаха цяла Европа ,а не само Гърция като държава !!!!!
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас: Дайте си парите да ги харчим!
24
5
 
22
 
! Отговори
2013 преди 8 години
Тия глупости са за вътрешна употреба. Нали ще трябва да се обяснява на избирателите как така нищо от това което обещаваше СИРИЗА няма да се случи. Сега само гледайте как ще са виновни неолиберали, фашисти, масони и кой знае кой още.
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас е жертва на късния социализъм !
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До (-_-)Suglasen sum s teb. Samoche Bulgaria nikoga niama da bude klalificirana za nishto, v Evropa kogato pokazvat vremeto, za Bulgaria ne kazvat nito duma, kogato praviat reklami za turizma, mojesh da vidish rumunia, turcia ... no ne y Bulgaria, dori kogato stane na vupros za cherno more, bulgaria ne se vkluchva v spisuka na durjavite koito imat briag.
21
6
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Анонимен"Никой не може да вземе от гърците тива, което имат в главите си. Не са светци, но работят преди всичко с главите си..."===Ако гърчолята мислеха с главите си нямаше да са в това положение. Просто цяло поколение свикна да му седава без да полага усилия и сега са гракнали, как така няма да им дават. А за това кой им е виновен, да е чул някой някога да излезе политик и да каже "извинявайте сгрешихме..."? ако ще древните Инки да са им виновни обвиняеми ще има... голяма работа.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Га ядохте кюфтетата ни ривахте...Е, на нас и кюфтета не ни дадоха. Направо почваме с връщането. Да ви е жив и здрав МВФ.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ne gi mislete gurcite, Evropa shte im dade parite za da si platiat dulgovete. Na tiah ne im puka zashtoto znaiat che Gurcia ne moje da izleze ot suiuza, ne che e goliama ikonomicheska sila, prosto po geografskoto si polujenie, znaiat go y se vuzpolzvat. A nashite politici dremat y plashtat po 120? pensii
18
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците играят картите си блестящо. Никойне може да вземе от гърците тива, което имат в главите си. Не са светци, но работят преди всичко с главите си. И знаят какво е достойнство, пнятие, което не съществува за бг кюфтетаджии.
17
2
 
15
 
! Отговори
Невен преди 8 години
До 18. Не се плаши, ние никога не сме имали самостоятелна политка (разбирай последните 150 години), така че няма шанс да споделим съдбата на Гърция.
16
3
 
18
 
! Отговори
Захариус преди 8 години
Всицко е добре. Узо вкусно. В море многос рибас и скаридас. Маслинас салатас състо много вкусна. Ако германец пита за мен няма ме.
15
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неолиберали, старолиберали все тая. Щом си взел пари на заем трябва да ги връщаш. Сто пъти им отлагаха падежите и им намаляха лихвите, а те все недоволни от кредиторите си. Все едно че кредиторите са длъжни да им изпълняват всички прищевки. Ципрас дори достигна до там в нахалството си че да подкопае вече изпълнени ангажименти към МВФ от предишното правителство връщайки 5 хиляди ненужни държавни служители обратно на работа. Това преля чашата и МВФ застана на твърда позиция.
14
20
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Не знам дали разбирате, но същото ни чака и нас. Тогава нас ще квалифицират като крадливи и мързеливи, непродуктивни.. Това ще стане веднага след като се опитаме да проведем някаква самостоятелна политика.
13
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ммм, какво става, Гърция? Кръчмарят донесе сметката?Смешни, мързеливи, леви. Перфектната комбинация за фалит.
12
6
 
13
 
! Отговори
Путев преди 8 години
Таварищ Ципрас посрался, но говорить: Юкто *** в маи гащами? неолиберальй ***ѝ!"