Агонията на гръцките банки достигна връхна точка

Те очакват "глътка въздух" от Европейската централна банка
Обновена: 6 юли 2015 12:10 | 6 юли 2015 11:38, Елка Василева
133
Агонията на гръцките банки достигна връхна точка
Снимка: БТА

Агонията на гръцките банки е стигнала до връхната си точка, тъй като нивата на ликвидност в тях вече са на предела на възможностите им. Гръцките банкери очакват "глътка въздух" от Европейския механизъм за спешна ликвидност ЕЛА, но решението за това не може да бъде взето преди утрешните срещи на Еврогрупата и на Европейския съвет, бие тревога в. "Етнос".

В Атина снощи се е състояло съвещание на кабинета с банкери, на което е бил разискван въпросът за ликвидността на гръцките банки.

Още по темата

В съобщение на Асоциацията на гръцките банки се казва, че финансово-кредитните институции в страната ще продължат да функционират както през последните три дни и да извършват същите операции, тоест да обслужват пенсионерите, които не са си изтеглили полагащите им се 120 евро. Банките обаче приемат депозити. Ограничението от 60 евро на ден засега остава.

Гърция поиска да бъде увеличен таванът на механизма ЕЛА, но решението за това се очаква да бъде взето от ЕЦБ днес. Агенция Ройтерс твърди, че таванът ще остане непроменен на 89 млрд. евро.

За днес е планирана телеконферентна връзка на шефа на ЕЦБ Марио Драги с президента на Европейския съвет Доналд Туск и с председателите на Еврогрупата Йерун Дейселблум и на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Очаква се днес да бъде решено дали от утре ще бъде удължена "банковата ваканция", тоест дали банките ще са затворени още време, и дали ще се запази ограничението от 60 евро на ден или този размер ще бъде увеличен или свален надолу.

Вестниците обаче алармират, че финансовият ресурс, с който разполагат банките в Гърция, с всеки изминал ден намалява, и че банките свършват едрите банкноти, за да могат да захранят банкоматите.

Изчисленията в печата сочат, че всеки ден от банките "изчезват" около 60 млн. евро. Само за последните три дни оттам са изтекли 80 млн. евро, които са отишли за обслужване на пенсионерите. Наред с това в банките са започнали да се правят и влогове, които от миналия четвъртък са надхвърлили 200 млн. евро.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: Гърциябанки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвсем скоро от" ОХИ" ще стане.....ох...оХ....ОООХ!Е.ати и наглите търтеи, Хората им дадоха стотици милиарди, разсрочени за десетилетия, а те искат да не ги връщат.Това ако беше пред иполовин век, Гърция можеше вече да я няма.Ако кредиторитя бяха"алкохолиците", Гърция ще ше да е като Приднестровието!
79
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КатунарПървите екзит-полове сочат, че 99.9% от европейците са гласували " oxi ".
78
2
 
26
 
! Отговори
Катунар преди 8 години
Сега е момента баба Меркел да инициира едно реферндумче във всички старни от евросъюза с въпроса "Да помогнем на Гърция или не?"
77
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Варуфакис-Мадафакис-Малакис от къде на къде сега ще иска "глътка въздух" от европейската банка ? To хубаво искаш да пиеш узо на корем 30 години, но после трябва и да платиш сметката нали.
76
0
 
7
 
! Отговори
ВОИН АТАКИС преди 8 години
До Друг атакистАаа, той Волен казва кога и къде да се ходи.
75
0
 
8
 
! Отговори
Отпускар преди 8 години
До каминоРезервоара догоре още в България и парите в брой, в банкноти от 5, 10 и 20 евро.
74
0
 
7
 
! Отговори
Друг атакист преди 8 години
До ВОИН АТАКИСТВарадеро става. Пробвай остров Маргарита във Венецуела следващия път. Аз там почивам.
73
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли някой да ми обясни, че явно нещо не разбирам в цялата каша. Гласуваха против ЕС, ликуват на улицата и пият узо и сиртаки, банките са затворени, държавата е пред тотална разруха а какъв е следващият "спасителен" ход на правителството? Да поискат ЗАЕМ от същата ЕС !?!?
72
7
 
8
 
! Отговори
камино преди 8 години
Ще почивам в Гръция - кризата не променя прекрасното море и плажове, а именно те ще спасят Гърция ! Нека се боричкат горе - каквото е речено ще стане , а ние нека не се радваме на чуждите проблеми, защото това е манталитет на неудачници.
71
5
 
8
 
! Отговори
ВОИН АТАКИСТ преди 8 години
Ние ходим на Варадеро и гръцките проблеми не ни засягат.
70
6
 
16
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Хайде сега, червени ***, отивайте да зареждате банкоматите в Гърция , защото гадните банкери нямат такова намерение :))) Предлагам от гордост гръцкия народ да не иска пари от банките, а да се храни с духовна храна , предоставена лично от ципрас и варуфакис !!! Загубена работа!!!!
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 81Повечето туроператори плащат безкасово на хотелите и тъй като те немогат да теглят парите ги прехвърлят на влогове, операцията е разрешена, след това използват влоговете като гаранция за получаване на кредити от клоновете на гръцките банки извън Гърция, например България :)))
68
2
 
4
 
! Отговори
Kostas преди 8 години
До ИЗ СИРИ САА в България как е?
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВИ БАНКИ СА КАТО НЯМАТ ПАРИ. Е ЗАТОВА ВСИЧКИ ДА СИ ТЕГЛЯТ ПАРИТЕ И ДА СЕ ПАЛЩА САМО С ПАРИ В БРОЙ.
66
0
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
До ВикторПич не си в час. Бяха спрени тегленията но бяха отворени за депозити каквито никой не правеше естествено!!!!
65
0
 
4
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до Анонимен 80Това ме искефи!
64
3
 
11
 
! Отговори
Виктор преди 8 години
***, ***, пак не си преписала правилно - няма как да са правени влогове и депозити, тъй като банките в Гърция бяха затворени цяла седмица. Аман от неграмотни журналисти.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега е момента маляките да започнат гръцкия паток па макар и само на артия.
62
4
 
18
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Интересно ми е , варуфакис кога ще отвори гръцките банки ??? А, забравих, че си обра крушите и остави горките гърци гордо да гледат към банкоматите на гадните гръцки банкери !!! Загубена работа !!! А, забравих, че комунистите са против използването на пари , а варуфакис е виден представител на тази секта !!! Гърците бяха позорно излъгани от собствените си политици, а тези , сегашните, са най - отвратителни лъжци !!!
61
11
 
3
 
! Отговори
V.Katsolanis преди 8 години
Ya su ! Zena mi e vulgarka i mi raskaza ce vaste pensianera namat pari za hrana . Nie imame super market v Thermes blizo do graniza i vseka mesec hvarlame mnogo negodna hrana za praseta . Ako nakoi minava za Ellada pres Thermes ako iska da vzeme hranata magazin se kazva "Kirios piato" a as se kazva Vasilis Katsolanis kazete na prodavac da me izvika i as mu dam hrana . Chaooo