Гръцкият финансов министър Варуфакис подаде оставка

Връчил я е на премиера Алексис Ципрас
Обновена: 6 юли 2015 09:50 | 6 юли 2015 09:03, Бойчо Попов
263
Гръцкият финансов министър Варуфакис подаде оставка
Яник Варуфакис. Снимка: БТА

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис е подал оставката си.

"Minister no more". С този туит в социалната мрежа Twitter Варуфакис обяви, че вече не е министър.  

Още по темата
„Подобно на всички борби за демократични права, така и това историческо отхвърляне на ултиматума от 25-ти юни на еврогрупата бе свързано с висока цена. Поради това от съществено значение е големият капитал, който нашето правителство получи от гласуването с „Не“ да бъде инвестирано непосредствено в „Да“ за правилното решение – в споразумение, което да включва преструктуриране на дълга, по-малко строги икономии, преразпределение в полза на нуждаещите се и реални реформи“, пише в своя блог Варуфакис.

По думите му скоро след обявяването на резултатите от референдума е бил осведомен „за определени предпочитания на някои участници от Еврогрупата и "партньори" за неговото ... "отсъствие" от заседанията - идея, по която министър-председателят Алексис Ципрас е преценил, че е полезно да се постигне съгласие. Ето защо Варуфакис напуска поста си на финансов министър.

Още новини за икономиката четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: ГърцияЯнис Варуфакис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля, че знае накъде отиват нещата и дипломатично се оттегля. Дано се лъжа.
35
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко, голям симпатяга беше. Даже според мен той дори е по-важният играч от Ципрас, който повече е по идеологията, докато Варуфакис беше спец във финансите.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как бе, Трайчо Трайков сам хвърли оставка, защото не беше съгласен с Тиквените "експертни" вмешателства.
33
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис една от най -умните глави в Европа,става от стола на министър на икомомиката и сяда до Ципрас с цел да го подкрепи ,а не да си отиде и Тсипрас.Многознайковци във форума...Такива комбини са с цел да натрият мутрите на меркел и др.защото не им е изгоден Варуфакис,евалла на пича,не сваля шапка на никой.Сега Европа ще види как се играе сиртаки на въглени.От Америка дойде Варуфакис,знае добре как да действа.ДА СМЕ БЛАГОДАРНИ НА ГЪРЦИТЕ,ЧЕ СПАСИХА СВЕТА ОТ ТРЕТА СВРТОВНА ВОЙНА.българщина...
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Финансовите министри от Еврогрупата искат да внедрят човек на кредиторите за финансов министър на Гърция, затова са поискали оставката на Варуфакис. Довечера ще има споразумение.
31
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да връщат беломорието мръсните крадци.
30
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако мотивите му за напускане са верни, значи кредиторите са готови да преговарят и приемат гръцките условия. Предстои да видим дали е вярно това.
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис знае, че днес ако няма споразумение, банките няма да отворят и правителството ще бъде разпънато на кръст. Същото би се случило и ако договорят споразумение, защото вчерашното НЕ е днескашно ДА.Затова хвърли оставка и сега си ака полета за Австралия
28
10
 
27
 
! Отговори
факт преди 8 години
Дянков още вчера каза, че Варуфакис ще бъде изритан веднага след референдума и това се случи. Явно Дянков е сред големите играчи, които знаят много за финансите и политиката. Така че - Факис е изгонен, а не си подава доброволно оставката.
27
2
 
15
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Моят въпрос е- Колко време трябва да си на длъжността министът за да получиш министерска пенсия?
26
10
 
21
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Варуфакис е от богато семейство и хич не му пука , че два лева е лука . Видя , че нищо не става и се изсули като мокра връв . Сега почват бунтовете в Гърция и той се спасява . А Ципрас си е просто и бедно момче и това за него е много .
25
1
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Да не би да има победител в мача,според мен следват продължения не е ясно колко и докога,възможни са и тежки контузии да предрешат изхода
24
13
 
4
 
! Отговори
ceco krastata преди 8 години
SLED MESEC GRAJDANSKA VOINA A SLED OSHTE TOLKOVA MOJE BI I SVETOVNA .
23
11
 
18
 
! Отговори
да преди 8 години
хахаха..гръцкия плъх бяга...защото бил пречка за преговорите..идеално извинение за пред овцете
22
24
 
17
 
! Отговори
Мими преди 8 години
Дянков беше най-читавия финансов министър, който сме имали! Той, с наивността си, не позволи огромно финансово крадене! Те затова му духнаха под опашката. Слушах го сутринта! Вече е обигран и хлъзгав! Още се кефя за "немладия милионер"! Харесвам го! Предстои му добра кариера!
21
2
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Нещо не ми е ясно. Нали Варуфакис призоваваше народа да каже "не" на Европа и твърдеше, че ако хората подкрепят исканията на кредиторите, щеподаде оставка?!
20
15
 
13
 
! Отговори
забелязах преди 8 години
Така или иначе гърците и Варуфакис показаха някаква класа в преговорите .Борели са се за гръцкия народ .Похвално.Но да видим какво стана в България.Евроазийските комунисти продължават да ни обясняват как Гърция е против Европа и Путин ще ги купел .Целта на манипулацията беше да може нашия народ да смята,че България е на погрешен път и трябва да се преориентира към Евразия .Ако трябва да има промяна на конституция ,общество и тн започнете с медиите на комунистите.
19
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цирка продължава. Само в кремъл Путин си седи и наблюдава дали се изпълнява неговия план. Засега да .
18
6
 
15
 
! Отговори
555 преди 8 години
Трябва да го обяват за международно издирване - натика гърците в калта и избяга.
17
2
 
26
 
! Отговори
прав си преди 8 години
?-то поевтинява и това помага за износът от ЕС, $-ът поскъпва и намалява износът на САЩ затова Обама толкова ги натиска да има споразумение