Хиляди гърци ликуваха след "Не"-то на референдума

Подкрепиха ги и многобройни туристи в страната
Обновена: 6 юли 2015 10:01 | 6 юли 2015 08:43, Елка Василева
78

Снимка: БТА

 

Хиляди гърци ликуваха тази нощ по улиците и площадите на Атина след победата на "не"-то на вчерашния референдум за изискванията на международните кредитори на Гърция.

На площад "Синтагма" в центъра на Атина няколко хиляди души размахваха плакати с думата "Не" и викаха: "Те никога няма да спечелят". Над площада се вееха гръцки знамена, много хора се бяха увили с тях и танцуваха под звуците на традиционната музика, други пускаха фойерверки, описват информационните агенции атмосферата в столицата.

"Посланието "не" означава, че ние не се страхуваме след всичкия натиск, пред който сме изправени както в Европа, така и в нашата страна", заяви Статис Ефтимиадис, 47-годишен учител, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

"Следващата седмица гръцкото правителство ще има възможността с това "не" да очаква от брюкселските технократи преговори, базирани на ценностите на демокрацията и равните права в Европейския съюз", допълни друг участник в празненствата, 65-годишният пенсиониран автомонтьор Константинос Петрас.

Тълпата беше много по-малобройна, отколкото при двата митинга, които приключиха кампанията за референдума в петък вечер, отбелязва Франс прес.

Многобройните туристи на площада не останаха безразлични, посочва агенцията и цитира 64-годишната американка Кони Каупър, размахваща гръцко знаменце: "Мъчно ми е, че страната изгуби толкова много" през годините на криза, през които премина.

Марко, аржентински турист, размахва знаменце на страната си и обяснява, че там са преживели същото. "Проблемът е, че Гърция не е толкова богата като Аржентина, за да се измъкне. Но ние сме тук, за да ги подкрепим", казва той.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: референдумГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера беше празник, днес е махмурлука.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям купон са спретнали трябва и ние така.
12
4
 
35
 
! Отговори
Смеем се на Гърция?? преди 8 години
Гърците винаги ще празнуват защото са единни и една от причините да са радостни е че са заедно ! А ние българите дето сега ги плюем ще си останем доживотни роби , защото сме двулични нагаждачи и продажници по природа! Винаги заставаме на страната на Господаря, на този който ни мачка, на този който ни унижава и се подиграва с нас! Никога няма да се обединим в едно цяло срещу неправдата, срещу ниските доходи с които ни се подиграват вече години, срещу престъпните политици, срещу монополите и т.н..
11
1
 
22
 
! Отговори
sopol преди 8 години
МВФ трябва да бъде премахнат, ООН също. разбирам че гърците трябва да връщат реални пари срещу имагинарни цифри, но ако не ги върнат те, ще ги върнем ние, източна европа, затова не се радвам много. а и англия също трябва да бъде изгонена от ЕС
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам тролската бригада пак налази сайта. Сега всички са организирани да ни доказват колко са *** гърците. Ами истина е средният българин, се е вторачил в сметката си за ток, смята, че "всички са маскари" лесно се манипулира. Добре, че има народи като гръцкия.
9
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nz kvo gi 4aka tiq ligavi marzelivci :D sled 1 mesec she sa suglasni na vsi4ko she se molqt losho e za BG mn hora se hranqt ot tam pari se vlivat v ikonomikata ma kvo da praish
8
4
 
26
 
! Отговори
До 10 преди 8 години
Не съм съгласен. Тези пари, които им отпускаха не са нито немски, нито френски. Това са напечатани пари от МВФ, по подобие на САЩ, с цел печалба срешу хартия. Ако бяха немски пари, защо Германия не изплати борчовете си на кредиторите в размер на 3 трл, а ги дава на ненадеждни кредитори. Меркел и господарите и от ционските ФАЩ има тепърва да отговарят пред немския народ
7
3
 
23
 
! Отговори
До 10 преди 8 години
ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ и сам си вярваш!!! Какви милиарди за развитие на икономиката, какви пет лева! ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА еуропката - дава пари (печата хартийки) а ИКОНОМИКАТА НА НЯКОИ СТРАНИ СЕ СЪСИПВА! Каква икономика например у нас и всички бивши соцстрани? А Гърция - ВСИЧКО ГРЪЦКО Е СЪСИПАНО, само немски фирми, а гърците - обслужващ персонал. СЪСИПИЯ - ТОВА Е ДНЕШНА еуропка!!?!! Да изчезва!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да му мислим ние. Бедна България храни стотици хиляди държавни, общински и какви ли не още хрантутници, половината от които са напълно излишни. ЕС отправя искания към Гърция за намаляване на държавната администрация, но за нас нищо не казват. Ние сме "отличници" !
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващите години ще са тежки за бедните , не само за гърците ! Всички държави в ЕС имат по-големи борчове от гърците, италианците и испанците. Но за тях няма проблеми, защото държат и ножа и хляба.
4
4
 
5
 
! Отговори
foreigner преди 8 години
Жалко за гръзкия народ,жертва на политиците си.
3
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За първи път виждам някой да се радва, че ще се самоубива.
2
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се напъвайте. Гърците ще се оправят но ние никога.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис е подал оставка току-що. Да видим какво ще последва.