Пожар лумна в потребителската кошница в Гърция

С колко скачат цените на храните и таксите за обучение
21 юли 2015 11:34, Елка Василева
104
Пожар лумна в потребителската кошница в Гърция
Снимка: архив, Reuters

Цените на основни стоки от първа необходимост и на таксите за обучение в Гърция скачат от 9 до 23 на сто, след като от вчера в страната влязоха в сила промените в ДДС, договорени между Атина и кредиторите, които бяха сред условията за започване на официални преговори за трети спасителен пакет, съобщават гръцките електронни издания.

Още по темата

"Пожар в потребителската кошница в Гърция", алармира в. "Етнос". Изданието помества изследване, което показва, че скачат цените на телешкото месо, колбасите, солта, оцета, маргарина, доматеното пюре, месните продукти, кафето, козметиката и препаратите, сладкишите, подправките, хляба за тостове и други.

Освен поскъпването на 28 вида хранителни продукти за първи път родителите в Гърция ще трябва да се бръкнат, тъй като и таксите за обучение скачат с 23 на сто.

Според изданието годишните такси в лицеите скачат със 782 евро, което означава, че семейство, плащало досега 3400 евро на година, сега ще трябва да плати 4182 евро.

В циркулярно писмо на финансовото министерство се казва, че с 9 на сто скачат и цените в ресторантите и таверните.

Поскъпват "сувлакито", кафето, закуските, бургерите, баниците със сирене, напитките и други, тъй като те вече ще се облагат с по-високата ставка на ДДС - 23 на сто, а не както досега, с 13 на сто.

Така свинското шишче - "сувлакито" скача с 0,14 евроцента и ще струва 1,74 евро, свинският дюнер поскъпва с 0,18 евроцента и ще се предлага вече за 2,18 евро, пица "маргарита" за вкъщи вече ще е 8,49 евро от 7,8 евро досега, еспресото става 1,09 евро, а капучиното поскъпва от 1,52 на 1,74 евро. Цената на питие в бар скача от 7 на 7,62 евро.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
5
 
! Отговори
Челбир преди 8 години
Поскъпва сувлакито???!!! Е, т'ва вече е революция... :-D
54
0
 
8
 
! Отговори
Пиянде преди 8 години
И мадамите поскъпват
53
2
 
6
 
! Отговори
men преди 8 години
Въобще статиите ти днес за Гърция са супер!
52
3
 
7
 
! Отговори
men преди 8 години
И тази статия е много хубава ***.Браво.
51
5
 
9
 
! Отговори
Трудовакъ преди 8 години
Време е гърците да си спомнят за полк. Георгиос Пападопулос, полк. Николаос Макарезос, бриг. ген. Стилианос Патакос, ген. - майор Георгиос Зойтакис, ген. - лейт. Димитриос Йоанидис, ген. - лейт. Феедон Гизикис. След 1967 г. не научиха гърците да работят усърдно, да не си губят времето в кръчмите и политическите клубове на партиите. Над 360 млрд. евра 11,5 млн. гърци няма как да върнат, то с едни кораби, маслини, риба и консерви не става. Гърците нямат високи технологии, полезни изкопаеми, нищо!
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що му се връзвате на кандидат-милионера?
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви имам заглавията напоследък! През тази жега "пожар лумна" звучи твърде буквално, за да го ползвате преносно ;)
48
6
 
9
 
! Отговори
Чичо алеко преди 8 години
То какво повече да поскъпва в магазините там ?преди 2месеца бях в Солун,и се осмелих да влезна в супермаркет.Няколко маслини,парче салам,малко кашкавал едно авокадо,.5 парчета маринована риба от една кутийка по една педя дълги......42евро.Та това бях го взел да си направя ,,узо мезе'' нали съм екскурзиант,Ами заболя ме корема.там в магазина ме гледат като отровна гъба,и когато се огледах хората какво пазаруват,какво констатирах.те копуваха по няколко резанчета от кашкавала и салама .
47
4
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 8 години
На крачка си от фашизмът,даже не се усещаш!Много неолиберални простотии са ти влезли в главата,но си прекалено наивен,за да бъдеш успешен по техните критерии.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 65 (До 62)Има, има. Разходи се до Столипиново, Факултето или друга махала. Принципът моето си е мое, чуждото е общо е всесилен и няма милиционер, прокурор или съдия, който да го обори ;)
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен70Предполагам,че битността ти на милионер тепърва предстои,дерзай!Ако имаш достъп до държавни поръчки,ако Тиквун ти разписва концесии за без пари,или дядо ти е имал 30дка на първа линия,то тогава ти си човекът.Но,ако бизнесплана ти е това с ябълките,или тото 6/49,бъди малко по-скептичен!
44
5
 
1
 
! Отговори
Знаете ли преди 8 години
Полето ражда тикви,а морето хора, затова са по добре гърците.
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предполагам,че се шегуваш,тогава е добро,но иначе..................другари и другарки, ... спора комунизъм срещу капитализъм е решен. Тепърва да спорите за това е глупаво ... колкото до "справедливостта" ... такова нещо в природата не съществува.Когато лъва изяжда газелата, справедливо ли е ?четете повече, образовайте се и ще намерите отговорите, които ви интересуват.СТИГА ЧАЛГА и СЪВЕТСКА ТЕЛЕВИЗИЯ !!!
42
0
 
2
 
! Отговори
да се посмеем преди 8 години
До Анонимен66Предполагам,че нашият приятел би ти предложил да опаковаш круши,дини,картофи,или грах,веселяк е той,с перфектния бизнес план.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквата цял живот е ял яйца и картофи, а вие шишчета искате,че и свински !
40
4
 
7
 
! Отговори
До 62 преди 8 години
До АнонименТова ли ви казва партията- майка?Че, всички капиталисти трябва да се избиват, защото печелят на гърба на трудовите хора?Който работи повече, ще печели повече. Който има повече акъл в главата и е по-комбинативен, ще успява повече и ще има повече пари.Такова нещо като богатство за всички, по равно, НЯМА!!!
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 62"Ще ти кажа коя е най-справедливата система - тая, която мели такива като тебе на тор"...Мдааа, а някои казват, че разни *** били изпращани несправедливо в Белене.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен61Предполагам,че се шегуваш,тогава е добро,но иначе...
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Някой прости люде май не разбират от къде идват парите. Забогатява се само и единствено за сметка на другите. Няма такава схема в която всички да са успешни капиталисти"Не е вярно! Пазарния капитализъм в условията на демокрация е най-справедливата система. Дава възможност на всеки да забогатее. Всеки може да купи от пазара една ябълка, да я увие в целофан с панделка и да я продаде на двойна цена. После с парите да купи две ябълки и пак така докато стане милионер.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен46Лошата новина за теб е,че,ако всички бяхме милионери,парите щяха да са просто шума(не,че сега не са).Чистата еманация на дясната мисъл е:Оцеляват само най-силните.Ти смяташ ли,че се за такъв?Ако няма социално мислене,как смяташ,че ,ще оцелеят хората на наемният труд(защо ли си мисля,че и ти си такъв,но си твърде млад да оцениш социалният си статус)?