Пожар лумна в потребителската кошница в Гърция

С колко скачат цените на храните и таксите за обучение
21 юли 2015 11:34, Елка Василева
104
Пожар лумна в потребителската кошница в Гърция
Снимка: архив, Reuters

Цените на основни стоки от първа необходимост и на таксите за обучение в Гърция скачат от 9 до 23 на сто, след като от вчера в страната влязоха в сила промените в ДДС, договорени между Атина и кредиторите, които бяха сред условията за започване на официални преговори за трети спасителен пакет, съобщават гръцките електронни издания.

Още по темата

"Пожар в потребителската кошница в Гърция", алармира в. "Етнос". Изданието помества изследване, което показва, че скачат цените на телешкото месо, колбасите, солта, оцета, маргарина, доматеното пюре, месните продукти, кафето, козметиката и препаратите, сладкишите, подправките, хляба за тостове и други.

Освен поскъпването на 28 вида хранителни продукти за първи път родителите в Гърция ще трябва да се бръкнат, тъй като и таксите за обучение скачат с 23 на сто.

Според изданието годишните такси в лицеите скачат със 782 евро, което означава, че семейство, плащало досега 3400 евро на година, сега ще трябва да плати 4182 евро.

В циркулярно писмо на финансовото министерство се казва, че с 9 на сто скачат и цените в ресторантите и таверните.

Поскъпват "сувлакито", кафето, закуските, бургерите, баниците със сирене, напитките и други, тъй като те вече ще се облагат с по-високата ставка на ДДС - 23 на сто, а не както досега, с 13 на сто.

Така свинското шишче - "сувлакито" скача с 0,14 евроцента и ще струва 1,74 евро, свинският дюнер поскъпва с 0,18 евроцента и ще се предлага вече за 2,18 евро, пица "маргарита" за вкъщи вече ще е 8,49 евро от 7,8 евро досега, еспресото става 1,09 евро, а капучиното поскъпва от 1,52 на 1,74 евро. Цената на питие в бар скача от 7 на 7,62 евро.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно от малкото умни неща,които е казал Чърчил е:Германия на всеки 30г,трябва да се бомбардира.Ако либералчетата имаха волята и уменията да проследят историята на гръцкия дълг,ще им светне,че от цялата работа по-голяма изгода имат дойчовците,а тази дългова спирала в момента я захвана и Тикваря,за бабата е най-добре да си намери продажни,и некомпетентни политици за партньори и германската икономика,ще просперира(защото иначе азиатските тигри,отдавна изпревариха дойч,като цена и качество)
14
1
 
1
 
! Отговори
елка... преди 8 години
...с IQ на зелка!
13
4
 
13
 
! Отговори
Стига пропаганда ! преди 8 години
А в България кошницата е празна и няма какво да се запали :) Гърците били зле. А какво да кажем за БЪЛГАРИТЕ ? Добре ли сме НИЕ ? Това би трябвало да е много по-важно за БГ медиите, нали?Последните новини показват следните неща - Гърция получава помощ и съкращаване на дълговете, а България е гарант по този заем и ще плаща, ако се издънят нещата. Гърция ще разселва из Европа талибаните дошли в страната, а България ще трябва да приюти 500 от тях. Толкова за лошото положение на Гърция !!!
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Eс е развалина без никакви надежди за възвръщане на някогашния си просперитет.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да разбирам, че според теб цялото общество в Гърция, Италия и България разчита на минималната пенсия, че това е нещо нормално и че няма никакви други възможни източници на доходи?...Разбира се, че пенсионерите имат други алтернативи, не бива да разчитата само на пенсиите си. 2.5 милиона пенсионери в България могат да станат спасители на плажа, ИТ специалисти, собственици на казина, да вземат банков кредит и да отворят бензиностанции - либералния капитализъм предлага на всички равни възможности
10
4
 
18
 
! Отговори
Pich преди 8 години
:)))И какво излиза, гърците са получавали до 10 пъти по-високи доходи в сравнение с България, но цените са им били по-ниски за много от стоките и услугите. Само за справка, частно училище в България върви към 8-10000 лева на година. Те са плащали 3400 Евро, а сега щели да плащат 4182 Евро. Хайде сиктир! Ще ме извиняват всички защитници на гърците, не злорадствам, ама това е безобразие! Ако имат икономика, приходи, реформи, нека да получават. Те какво имат?! Едно голямо самочувствие!
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Пожар в потребителската кошница в Гърция"......!!!!!!!!!!Те ако имат пожар,НИЕ ИМАМЕ ТОРНАДО !!!!ДНЕС.БГ в държава с въведена система РЕГУЛИРАНА БЕДНОСТ/пари на населението,колкото да не пукнат от глад/,писането или препечатването от някъде Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ И ВОДИ ДО СРАМ!!!!
8
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така свинското шишче - "сувлакито" скача с 0,14 евроцента - всъщност Суфлакито до колкото се спомням е като дщнера а шишчетата са други, калимаки или нещо такова беше...
7
2
 
8
 
! Отговори
киро преди 8 години
Не е скъпо. Ако беше скъпо нямаше да ходим толкова българи на почивка в Гърция. Това е просто една от многото малки стъпки към снижаването на стандарта на живот на гърците.
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо, лошо ... гърците най-накрая ще трябва да почнат да се разпростират според чергата си и да плащат за това, което получават.
5
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Всъщност тия цени ми се виждат доста евтини. Като сметна че шишчето е 4.50 тука бирата и тя 3-4 паунда, безаплкохолното е 2, пица 10 и тн... За стандарта им не е непосилно. Да не говорим че очакванията ми са за 4 пъти скачане в цените а не за 1/4. :) Все пак е още рано, ще видим какво ще стане. Мисля обаче ще им удари туризма, все пак последния плаща ДДС-то.
4
5
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
Гърците вървят със стройна крачка към нашия стандарт на живот. Днес са към 1,5 -2 пъти по-добре, но преди 10 г. бяха 2,5 пъти по-добре. Към нас идват. честито!
3
5
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
koga grak se uniji da vzema balgarska zaplata znaete li koga nikoga nqma da stane tova ,nie sme pro6lqcite na Evropa,xodim po neq da im var6im 4ernata rabota za jalti stotinki a posle idvat si u nas i lajat kvo sa rabotili za6toto gi e sram ,koi meil koli koi bral portokali
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
горките ...
1
5
 
42
 
! Отговори
Момо преди 8 години
***, обясни на майка ми, жена на 74 години, диабетичка, хипертоничка със сърдечни проблеми и пенсия от 193лв(пенсия + инвалидни добавки) колко са зле гърците!