Сърбия няма да приема икономически мигранти

Важното е и другите страни да не го правят, заяви Вучич
22 ное 2015 11:12, Петя Славова
31
Сърбия няма да приема икономически мигранти
Снимка: архив, БТА

Сърбия няма да приема икономически мигранти, ако Словения, Хърватия и Унгария не правят същото, заяви сръбският премиер Александър Вучич на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщи ТАСС.

Противното би означавало Сърбия да поеме цялата тежест, подчерта Вучич. Той увери, че Белград е готов да помага на съседите си, но очаква комплексно решение на ЕС по въпроса за бежанците. "В този случай Сърбия ще се съгласи със всяко решение" увери той, но предупреди, че страната му няма да приеме към нея да се прилагат едни правила, а към останалите - други.

"Благодарен съм на Туск, че поиска да чуе нашето мнение и позиция", добави Вучич, цитиран от БТА.

Доналд Туск увери на свой ред, че Сърбия "може да разчита на постоянна подкрепа от страна на ЕС в ситуацията с миграционната криза". Той подчерта, че посещението му в Белград има за цел преди всичко обсъждането на тази тема и обеща европейска финансова подкрепа на Сърбия.

"Ще помоля лидерите на ЕС да подкрепят Западните Балкани, които се оказаха на първа линия. Ако искаме да запазим Шенген, трябва да подкрепим Западните Балкани", заяви Туск. Той подчерта, че в момента ЕС работи по укрепване на външните си граници в Гърция, което трябва да доведе до намаляване на броя на мигрантите, пристигащи в Сърбия.

Туск призна, че за момента няма отговор на тази криза, което налага да се намери комплексно решение възможно най-бързо. За тази цел е необходимо сътрудничеството с партньорите в Близкия изток и на Балканите. "Събитията потвърдиха моето убеждение, че е ефективният контрол на външните граници е от съществено значение. Това не е решение за всички проблеми, но е необходимо условие, за да се върви напред", подчерта той.

"Заради недостатъчният контрол на външните граници между ЕС и Турция някои страни от региона укрепват контрола на своите граници. Не можем да ги осъждаме за това, но за Европа би било по-добре да се предприемат съвместни действия", заяви Туск. Той посочи, че сегашната миграционна криза е безпрецедентно предизвикателство, което изисква близко и постоянно сътрудничество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Сърбиямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
матросчето преди 8 години
а ти, защо ги пускаш, а не си ходил при президента Путин.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Ципрас и Вучич почнаха да пускат емигрантите след посещението им при Путин. Някои много бързо забравиха това.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко ще си приемат шумадиците те само могат да *** нищо друго
13
0
 
7
 
! Отговори
АДСКИ ПРАВИЛНО!!! преди 8 години
КОНТРОЛ , КОНТРОЛ ...И ПАК КОНТРОЛ ПО ГРАНИИЦИТЕ НА ЕВРОПА!"КОНТРОЛ" И "ОТГОВОРНОСТ"-----ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА!!ВСИЧКО ДРУГО --СА ПЛОД НА ДЕМЕНТНИ ГЕРМАНСКИ МОЗЪЦИ, С КОМПЛЕКСИ ОТ ВСВ!СВОБОДАТА Е "СВОБОДА" -----КОГАТО Е СПОДЕЛЕНА .....И ОТ ВЗАИМНА ИЗГОДА!ЕВРОПА ---НЕ Е БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ЦЕНТЪР И ОБЩА ХРАНИЛКА!ВСЕКИ НА ТОЗИ СВЯТ---ТРЯБВА ДА ОТВОЮВА СВОБОДАТА СИ И ДА СЕ БОРИ ЗА НАСЪЩНИЯ!"ПОДАРЕНА СВОБОДА" ---НЯМА!!!!!!!!!!!!!!!!!/..това е пак ---РОБСТВО"!
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ципрас е виновен , той ги покани заедно с лудата тасия , сега да им ги върнат Един милион ,и те си имат 3 ,няма проблем , левите както винаги предатели
11
1
 
11
 
! Отговори
ЗАБРАНА ЗА ВСИЧКИ преди 8 години
Всички са икономически емигранти.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трънки били по зле от нас сърбите, аз бях тази година в Сърбия и не ми се видяха по-зле. Белград е по-чист и по-приветлив от София. По селата къщите и дворовете им са огромни и подредени...поне е близо идете и вижте дали са 15 години назад. Апропо младежи има, спортуват и нямат татуировки. Вечерно време на улиците има заведения с жива поп, рок, латино музика и е много приятно, нещо, което ние затрихме. Казват ,че са родината на чалгата, но такава не чух както в бг да се лее отвсякъде
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СССР и Източния блок като се разпадаха все така търсеха "комплексно решение", бяха назначили хиляди комисари и изпълняваха петилетки, ситуацията в момента е същата. Абсолютно неадекватна бюрокрация и ръководство. Най - вече липса на ръководство, Европа скри глава в пясъка ....
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"И В БЪЛГАРИЯ НЕ ГИ ЩЕМЕ !"Спокойно, тук икономически емигранти няма, щото там откъдето бягат е било по-добре от България : ))) Те самите си признават, че по-добре да се върнат насред войната, отколкото да останат в България, само след няколко месеца престой тук.Въпроса е защо те предпочитат война, пред реалността тук, а ние си траем?!?
7
13
 
8
 
! Отговори
ко? не! преди 8 години
Сърбия е изстанала поне 15 години от нас. А едно време ние ни можехме и да си мечтаем за техния просперитет.
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сърбите трябва да се лишат от Войводина и да върнат Западните покрайнини вкл и Пирот и Зайчар на България
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България само Руски газ не пуска да минава през нея въпреки ,че губи 400 милиона на година!
4
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашата по-малка сестра Сърбия трябва да се учи от примера на нашите мъдри и достойни ръководители, особено ген. Борисов.Под неговото вещо управление изникнаха магистрали, детски градини, нови фабрики, народът усеща сигурност и вяра в бъдещето.
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
друже не така а какво ще правят нашите каналджий и полицай без хляб ли ще ги оставиш
2
3
 
19
 
! Отговори
ктб преди 8 години
Ми те вече приеха един мустакат такъв от България!? Няма ли да ни го екстрадират вече!?
1
7
 
49
 
! Отговори
На Буров чичата преди 8 години
Раздробиха им държавата...Бомбандираха ги...Ембарго...И пак са по-добре от нещастните българи....