Присъдата на Караджич: Разделението продължава

Западният печат: Той може някога да бъде освободен
Обновена: 25 мар 2016 11:54 | 25 мар 2016 11:52, Елка Василева
52
Присъдата на Караджич: Разделението продължава
Радован Караджич. Снимка: Reuters

Жертвите смятат, че 40-годишната присъда за геноцид срещу Радован Караджич е прекалено мека, а много сърби все още подкрепят извършителя на клането в Сребреница през 1995 г., пише британският в. "Гардиън".

Това е най-сериозната присъда за престъпления срещу човечеството, издадена от съд в Европа след Нюрнбергския процес. Жертвите обаче бяха разочаровани от оправдаването на Караджич по второто обвинение в геноцид, отнасящо се към началото на войната в Босна през 1992 година. На практика присъдата от 40 години след приспадане на вече излежаното време означава около 19 години в затвора – което пък означава, че 70-годишният бивш психиатър може някой ден да бъде освободен, подчертава "Гардиън".

В същото време единственото, за което бившите войнстващи сръбски националистически партии са на едно мнение, е, че международното правосъдие се е отнесло несправедливо със сърбите. "А какво да кажем за тези, които извършваха същите престъпления срещу сърбите?", питат роднини на Караджич.

Още по темата

Изданието цитира и мнението на Неджад Авдич, оцелял от клането в Сребреница, който също смята, че присъдата не носи справедливост. По-голямата несправедливост според него е разделението на Босна на Република Сръбска и мюсюлманско-хърватска федерация, което означава, че практиката на етническото прочистване е била потвърдена от закона, пише британският вестник. "Делото на Караджич остава тук, в Сребреница, и няма начин една присъда да промени това", смята Авдич, цитиран от в. "Гардиън".

Присъдата над Караджич беше произнесена близо четвърт век след извършването на престъпленията, пише американският в. "Вашингтон пост". За САЩ и Европа конфликтът в бивша Югославия събуди спомени от Втората световна война и усещането, че трябва да се потърси отговорност от виновниците, отбелязва изданието.

Присъдата на Караджич е най-важната от 80-те произнесени досега, отбелязва американският ежедневник. И макар че международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия може да бъде обвиняван за различни неща, включително за бавния ход на делата, работата му помогна за консолидиране на демокрацията в бивша Югославия, като осигури някаква справедливост, без да проявява отмъстителност. Колелата на правосъдието се въртят бавно, но се въртят, подчертава в. "Вашингтон пост".

Въпреки че сръбски ултранационалисти протестираха в Белград, според повечето сърби е най-добре войните от 90-те години на 20-и век да останат в миналото, било осъдени или просто забравени, пише британският в. "Индипендънт".

"40 години е голяма присъда, но е нещо неизбежно", казва чиновник от Белград, интервюиран от британското издание, и допълва: "Ние искаме мир в региона".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Радован Караджич
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Marin преди 8 години
До МУНЧОNedei da govoris gluposti nesi bil tam i nedej da komentiras
29
2
 
7
 
! Отговори
МУНЧО преди 8 години
Аркан и Караджич реагираха на мюсюлмански издевателства-проблемът започна, когато мюсулмани-бошняци нахлуха и изнасилиха младоженка на сръбска сватба- и какво, да сме толерантни ли?
28
2
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
Белгия подкрепяше джихадистите и бомбардираше Сърбия с Ф-16.
27
8
 
5
 
! Отговори
Аркан преди 8 години
Ееех да беше Путин тогава на власт при инсценирания разпад на Югославия...сега историята щеше да бъде коренно различна
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако Левски бе жив днес щеше да е в затвора с максимална присъда !
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радован Караджич получает 40 лет тюремного заключения. Именно в эти дни. Буквально через день после осуждения Савченко. ...Это месть, причм месть не за Савченко (кому она на самом деле нужна?), а за то, что не прогнулись...
24
4
 
12
 
! Отговори
Оху преди 8 години
Като ви напънат още малко мулслюманговците бързо ще разберете,че този е бил невинен.
23
7
 
6
 
! Отговори
Занзибар преди 8 години
До НФБТихо, ще ти кажат, че си русофил или сърбофил, а може и туркофил!Иначе, на България й трябва само един човек, който да има цялата власт, тогава ще има просперитет. Справки - историята!
22
1
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До ЗанзибарА за мюсюлмански терористи условни присъди...пак двоен стандарт...САЩ разбунва света.
21
6
 
4
 
! Отговори
Занзибар преди 8 години
До РУСОФОБА С 23Интересно ми, г-не, все пак сте на възраст за уважение, как така всички такива като вас фоби, защото, за да сте русофоб, значи сте фоб и в други области, а това е безспорен факт, когато има някой несъгласен с вашето мнение му се лепва етикетът "...фил"?! Кой ви дава това право - възрастта, образованието, общественото положение, кое?! Не аз не съм русофил или американофил, или суахилифил. АЗ СЪМ БЪЛГАРИН, който поставя интересите на БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО! Разбра ли, робе-фил!!?
20
0
 
2
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Не знаех, че да живееш на свобода но да се укриваш е затвор:))) Моля те не се излагай. Питай компетентен юрист....може и някой новобранец. Днес БГ да си поправи статията.
19
1
 
0
 
! Отговори
Васо преди 8 години
До варна: Сметката е вярна бе. Щото му приспадат и тия години дето се е крил от европейското правосъдие. Това пак си е било затвор.
18
1
 
1
 
! Отговори
варна преди 8 години
На практика присъдата от 40 години след приспадане на вече излежаното време означава около 19 години в затвора което пък означава, че 70-годишният бивш психиатър може някой ден да бъде освободен, подчертава "Гардиън".Значи е лежал 21 години?!?!?!. Днес БГ излагате се. Та той е заловен през 2008 година в Белград. Как смятате
17
3
 
3
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Да му осигурят в затвора достъп до средства за масова информация, защото опита му много скоро доста европейци ще поискат да бъде споделен. Жестоко и жалко звучи, но ще е необходимост. Те ни го налагат, и натам вървят нещата. Интеграция е невъзможна и само *** вярват още на тая мантра. Иде кърваво време за Европа и европейците. Това дето стана в Югославия е само малко въведение към Апокалипсиса.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Занзибарзаради огромните изкопаеми богатства на Косово - сърцето на Сърбия и нейната 'златна мина'......tova e samo vtoricna pricina...cape Bondsteel e nai-goliamata kravarska baza v Evropa. Cial grad-25000 glavi dobituk...A drugata Osnovna pricina-suzdavane na trun v petata na Evropa/mudzahidinska no-man's land v centura na Evropa-scitai vzrivatel na potencialna mina za sledvastite 50-100 godini.../I transportno depo za heroina ot Afganistan...samoletite kacat i albanskata mafia go poema..
15
0
 
1
 
! Отговори
Занзибар преди 8 години
До академик БалканскиНа колко 23 години си?
14
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тази война сърбите бяха жертва,а не агресор.Те се защитаваха като мъже,а не легнаха като нас докато им съсипват държавата. Браво на сърбите. Резултатът днес може и при тях,и при нас да е катастрофа,но поне те стигнаха до тази катастрофа достойно.
13
8
 
22
 
! Отговори
Занзибар преди 8 години
Сърбия си защити територията и държавата и беше отнесена от фесовете от СРАЩ! А цялото това нещо се прави, заради огромните изкопаеми богатства на Косово - сърцето на Сърбия и нейната 'златна мина'. Сега всичко е наред, ресурсите са в наши хора, като в България и почти навсякъде другаде. Разликата е, че Сърбите скочиха като един народ, в една обща лудост довела до погром, а ние просто преглътнахме бялата течност, избърсахме устите и продължихме напред. Кой е постъпил редно, кой може да каже...?
12
2
 
22
 
! Отговори
АлО преди 8 години
А ИЗКЛАНИТЕ ХРИСТИЯНИ ОТ албанците и алжирските главорези, дето ги докара ЦРУ -то в Босна, за да предизвикат бунтове и да се намеси САЩ? Някой да си спомня, че нямаше никаква Резолюция на ООН против Сърбия, а Нато ги нападна и бомбардира с бомби с обогатен уран ???И разбира се нашите продажни политици дадоха небето ни за "мисии" и се изпокриха в миша дупка...
11
5
 
20
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 8 години
Не трябва да го съдят, а да го наградят затова, че още 90-те години е прозрял що за хора са мюслитата. Към днешна дата и с оглед на последните събития в Белгия вместо този скапан съд да го съди, трябва да го освободят веднага. Ама къде ти .......Европа е пълна с лицемери и толерантни балами.