Хиляди отново по улиците в Македония, искат оставката на президента

Протести имаше в Скопие, в Прилеп и Битоля
4 май 2016 10:07, Елка Василева
1
Хиляди отново по улиците в Македония, искат оставката на президента
Снимка: архив, Reuters

Хиляди привърженици на опозицията излязоха вчера на улиците в македонската столица и редица други големи градове с искания за оставката на президента на страната Георге Иванов и отлагане на планираните за 5 юни предсрочни парламентарни избори за по-късна дата, предаде ТАСС.

Демонстрантите настояваха също за анулиране на указа на държавния глава от 12 април за прекратяване на наказателните преследвания срещу бивши и настоящи чиновници, заподозрени в организиране на подслушване на телефоните на над 20 хиляди македонски граждани.

Протестната акция беше организирана от привърженици на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев, който активно е подкрепян от САЩ и ЕС, отбелязва ТАСС.

По традиция протестът в Скопие започна около сградата на специалната прокуратура, след което демонстрантите се отправиха организирано към конституционния съд, по чиято фасада хвърляха балони с боя. Оттам те продължиха към сградата на министерския съвет, където протестът приключи.

Подобни протестни акции се състояха също в Прилеп и Битоля. За да не се допуснат масови безредици, в градовете имаше засилено присъствие на полицията и специалните части.

Масовите демонстрации в македонските градове започнаха на 12 април, когато македонският президент издаде указ за прекратяване на разследванията срещу сегашни и бивши чиновници, включително опозиционни, заподозрени, според местни медии, че са участвали в организиране на масови телефонни подслушвания в страната.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: македонияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на хаерлия, скоро и у нас, че тая 70 годишна пасмина не се търпи!