Турция гневна на ЕС и Германия заради поговорка

Посланикът на ЕС в Турция бе извикан във външното министерство
19 май 2016 11:00, Елка Василева
125
Турция гневна на ЕС и Германия заради поговорка
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters

Ръководителят на делегацията на Европейския съюз в Турция е бил извикан в министерството на външните работи в Анкара заради негови критични изказвания за споразумението за миграцията между страната и ЕС, предаде Ройтерс.

"Изразихме пред посланика гнева си от неговите коментари и осъждаме използваните от него думи", заяви източник от турското външно министерство.

Ръководителят на мисията на Европейския съюз в Турция, германецът Хансйорг Хабер, направил миналата седмица въпросните коментари, описвайки как прилагането на плана за либерализиране на визовия режим за пътуване на турците в ЕС е започнало добре, но се е натъкнало на проблеми в последно време.

"Ние имаме поговорка: "Да започнеш като турчин и да завършиш като германец". В този случай обаче се случи обратното. Започна като германец и завършва като турчин", казал Хабер пред журналисти в петък според турския вестник "Хюриет", визирайки прилагането на плана за визова либерализация.

През март Брюксел и Анкара договориха смекчаване на ограниченията за пътуване на турските граждани като част от споразумението за овладяване на миграционната вълна към Европейския съюз през Турция.

Въпросът обаче забуксува, когато ЕС настоя Турция да реформира суровото си антитерористично законодателство като предварително условие за възобновяване на преговорите за членство - искане, което тя категорично отхвърли, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: ЕСТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
9
 
! Отговори
до 59 преди 7 години
Аха за 500 години ''присъствие'' тука нищо повече от джамия не са построили неудачници отвсякъде.
45
4
 
21
 
! Отговори
до гордия т. преди 7 години
А вие пък с какво сте толкова горди не се знае. Султаните ви - пияници или импотентни, не знаят кой е баща им, дали бившия султан или някой недоскопен пазител на харема. За майките да не говорим. А и самите вие не знаете какви сте. Преди 80 години Ататюрк ви обяви за турци, но сте някаква смес. Най известни сте с опитите да избивате цели народи. Да имате известни архитектил строители, композитори? Пълна мъгла. И все някой съседен народ ви е пречката в живота.
44
2
 
6
 
! Отговори
До turkey преди 7 години
Тероризма е лошо нещо пич, ама той не се бори с армия, най-големия кошмар на всяка еедна армия, дори и най-мощната е да впюва с паравоенни формирования
43
2
 
8
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Ердоган да не е бременен та е пратил друг да протестира? Щото есента един му се канеше да го "обиди",но не знам после какво стана.
42
5
 
13
 
! Отговори
хаха преди 7 години
До Горд Турчинизказа се неподготвен за какви руски и османски империи говориш , некви племена дошли от някъде иизклали народа и ти им викаш империи , не знам защо турците се правят на интересни , от къде на къде ще изискват каквото и да е било от европейския съюз , да си мълчат там и това е
41
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Ердоган е тъпо парче, като Путин мечтае си за някакво възраждане на неща, които отдавнаса умряли
40
3
 
6
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 години
А ОПИТИТЕ в турция продължават
39
4
 
11
 
! Отговори
Лумпен Лумпенян преди 7 години
Турция има да чака за ЕС. Докато влезне и той отдавна ще е минало свършено. Хахаха.
38
2
 
12
 
! Отговори
Оху преди 7 години
Този от малцинството какво надига на Европа- я да си кротува в гетото!
37
12
 
4
 
! Отговори
turkey преди 7 години
iskam samo da popitam gospodata bulgari ako vseki den se lee krav po va6ite zemi delo na teroristi4na organizaciq a bulgarskata armiq pravi vsi4ko po silite si da q izkoreni i umirat bg voinici i evro sauza vi kaje smek4ete si antiteroristi4nata politika kakvo 6tqhte da peete no uvi va6ite mozaci sa promiti po rojdenie
36
2
 
8
 
! Отговори
Оху преди 7 години
Този Миза-лют Чуш-оглу ми изглежда потенциална мутра- пазете си джобовете когато минава край вас!
35
2
 
13
 
! Отговори
до бай осман преди 7 години
А ти запомни една друга поговорка- Който хвърчи високо, пада ниско. А сега още една, следствие от първата: От високо се пада най-тежко.
34
4
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Аз Смятам че още от сега трябва да почнем пазарлък с Гърците за Константинопол и Европеската част на Турция!
33
4
 
17
 
! Отговори
до Осман преди 7 години
Османе скоро време с твоята държавица с която много се гордееш ще заприлича на разбита Клоака.Европа знае много по добре от Турция какво е да се къпеш в кръв! Още малко ще ви потраем. НАТО вече гледа на вас по различен начин .ЕС много скоро ще им писне.Чакаме само да се сменят някой Евро-Толерастки лидери и ви почваме.Помни ми думата Турция след 15 години няма да е в този си вид!!!!
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ хора
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поведението и обидчивостта на турската държава са типичен симптом на развитието на автократизма в една държава. Като добавим и законовите промени, които дават още повече власт на държавния глава, ограничаването на свободата на словото и нарочването на групи от населението за проблемите в страната, подобен стил на поведение са показали всички диктатури до момента. Този път не е нов и винаги води до следното: граждански войни, масова смърт, хаос и разпарчетосване на държави. Едроган е глyпaв.
30
1
 
20
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Ердоган прави всичко възможно да загуби и последните си партниори в Лицето на ЕС и САЩ .Скоро това ще стане и тогава няма кой да опази Турция от Путин !!!
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато само си говорят в ЕС ще е така. Ердоган ще си затвори гнусната турска уста само след звучен плесник след който ще гледа като насрано дете майка си. Но Европа няма сила за това. Само Путин може да ошамари и отрезви набързо самозабравилият се ага.
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега Европа да види какво ни е било на нас 500 години.
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На турците нормалното им състояние е да са обидени на някого. сега решиха - на цяла Европа. Но и на Европа един ден ще и писне от превземките им.