Турция гневна на ЕС и Германия заради поговорка

Посланикът на ЕС в Турция бе извикан във външното министерство
19 май 2016 11:00, Елка Василева
125
Турция гневна на ЕС и Германия заради поговорка
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters

Ръководителят на делегацията на Европейския съюз в Турция е бил извикан в министерството на външните работи в Анкара заради негови критични изказвания за споразумението за миграцията между страната и ЕС, предаде Ройтерс.

"Изразихме пред посланика гнева си от неговите коментари и осъждаме използваните от него думи", заяви източник от турското външно министерство.

Ръководителят на мисията на Европейския съюз в Турция, германецът Хансйорг Хабер, направил миналата седмица въпросните коментари, описвайки как прилагането на плана за либерализиране на визовия режим за пътуване на турците в ЕС е започнало добре, но се е натъкнало на проблеми в последно време.

"Ние имаме поговорка: "Да започнеш като турчин и да завършиш като германец". В този случай обаче се случи обратното. Започна като германец и завършва като турчин", казал Хабер пред журналисти в петък според турския вестник "Хюриет", визирайки прилагането на плана за визова либерализация.

През март Брюксел и Анкара договориха смекчаване на ограниченията за пътуване на турските граждани като част от споразумението за овладяване на миграционната вълна към Европейския съюз през Турция.

Въпросът обаче забуксува, когато ЕС настоя Турция да реформира суровото си антитерористично законодателство като предварително условие за възобновяване на преговорите за членство - искане, което тя категорично отхвърли, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: ЕСТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
45
 
! Отговори
ined преди 7 години
Сега и поговорките ли ще си цензурираме защото не се харесвали на Ердоган?
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не се пише за стихотворението на бившия кмет на Лондон за Ердоган.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарение на евро предателите Европа се държи като пудел на Турция!!!
3
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз си мислех, че поговорката е "отдолу pязaн, в главата - празен".
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха, сега Меркел да вземе да накара прокуратурата да заведе дело срещу този посланник, как може да говори обидно за Турция?1
1
3
 
48
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Много добре го е казал, а турците много си повярваха, никой не им е длъжен за нищо. Жалко, че ръководството на ЕС е само от марионетки и няма един истински европейски политик, който да натири турците където им е мястото, в Анадола!