Консерваторите печелят изборите в Хърватия

Получават 61 от общо 161 депутата и леко изпреварват социалдемократите
12 сеп 2016 08:37,
1
Консерваторите печелят изборите в Хърватия
Снимка: Reuters

Консервативната партия Хърватска демократична общност получава 61 от общо 161 депутатски мандата и леко изпреварва социалдемократите, които получават 54 места. Това сочат резултати от преброяването на половината бюлетини, подадени на вчерашните парламентарни избори, предаде Франс прес.

Окончателните резултати се очакват тази нощ. Анкетите на изхода на изборните секции показваха изравнени позиции на двете партии.

Дори да се потвърди преднината на ХДО, тя няма да й е достатъчна, за да може лидерът й Андрей Пленкович да състави правителство без подкрепа от други партии.

За управляваща коалиция няма да й стигнат и 12-те гласа на другата консервативна и реформаторска партия - "Мост", отбелязва АФП.

Ако обаче тези резултати се потвърдят, те ще бъдат провал за социалдемократите, които бяха фаворити след падането на предишното консервативно правителство, загубило властта след близо месец политически застой, вътрешни дрязги в партията и критики заради национализъм и залитане вдясно.

През юли партията ХДО, основана от Франьо Туджман, смени лидера си Томислав Карамарко с по-умерения евродепутат Андрей Пленкович, който я насочи към центъра и се отдалечи от националистическата риторика на предшественика си, добавя АФП.

Активността на избирателите вчера е била 52 на сто. Ниското участие вероятно е израз на недоволството на избирателите от политиците, посочв

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари