Македонци зарязват Македония – мързелуват, мизеруват...

25% безработица, 25 години след обявяването на независимост
12 сеп 2016 08:14,
25
Македонци зарязват Македония – мързелуват, мизеруват...
Снимка: Reuters

"Вече съм живял година и половина в чужбина. Сега искам отново да замина", казва Блажен Малески пред Дойче веле.

Младият политолог е на почти толкова години, на колкото е и неговата независима родина. Но Блажен иска да я напусне, за да си осигури по-добър живот.

Много македонци мислят като него. Само през 2014 година 20 000 души са напуснали страната. Това са преди всичко млади хора, които търсят начин да избягат от мизерията в Македония. Те не виждат никаква перспектива в тази страна, която 25 години след обявяването на независимост продължава да тъпче на едно място.

Държавният дълг възлиза на 49% от БВП, безработицата достига почти 25%, а 22 на сто от македонците живеят в бедност. От това развитие са засегнати повече от половината млади хора под 29 години, които на практика марзелуват.

При все това Македония дълго време минаваше за отличник по европейска интеграция - от 2005 година страната има статут на кандидат за присъединяване към ЕС.

Когато чашата на търпението преля

Но не е само кретащата икономика - корупцията е повсеместна, медийната свобода никаква я няма, спазването на човешките права се влошава постоянно. Дълго време управляващият елит не носеше никакви последици от това развитие. От началото на 2015 обаче настроенията в страната се промениха.

Опозицията публикува откъси от хиляди подслушани телефонни разговори между политици и бизнесмени. Записите разкриха огромните мащаби на злоупотребите с власт. Разкриха и механизмите, с които управляващата националконсервативна партия ВМРО-ДПМНЕ контролира институциите и медиите.

Чашата на търпението преля, когато президентът Иванов обяви амнистия за 56 политици и държавни служители. Страната бе залята от масови протести, а натискът от улицата, както и посредничеството на Запада и най-вече на Германия, в крайна сметка дадоха резултат. Амнистията беше отменена, а основните политически актьори седнаха на масата за преговори и сключиха споразумение за нови избори през декември.

Македонците не са на едно мнение по отношение на предстоящите избори. "Те са исторически шанс да кажем "не" на старата политика и да накажем лошите управници. Те са шанс да измием срама и да си възвърнем надеждата", казва бившият дипломат Никола Димитров пред Дойче Веле.

"Заради пропагандата, която се лееше от нашите зависими медии, години наред живяхме като в риалити-шоу. Бомбардираха ни с истории за предатели и чуждестранни шпиони и постоянно слушахме колко отговорно и предано работи правителството ни. Сега обаче тази приказка свърши", допълва Димитров.

По-малко оптимистичен е бившият македонски вътрешен и външен министър Любомир Фръкоски.

В интервю за Дойче Веле той казва, че Македония има голям проблем с демокрацията: "Затова не бива да отдаваме толкова голямо значение на изборите. Модерните диктатури, към които спада и македонският авторитарен популизъм, преодоляха проблема с изборите. Следователно има един-единствен изход: целият инструментариум трябва да бъде изтръгнат от ръцете на управляващите и да бъде поставен под международен мониторинг", казва Фръкоски. Прогнозата му за близкото бъдеще се базира на една проста формула: "В нашата политика важи следното правило: първо десет години диктатура, после десет години възстановяване от нея. Големият проект за следващите десет години ще бъде реинституционализирането на страната ни. Защото днес в Македония няма никакви институции. Те бяха присвоени от управляващите".

Балканският експерт Франц-Лотар Алтман твърди на свой ред, че Македония няма време за губене. Според него от голямо значение за страната са не само предстоящите избори, но и приключването на спора с Гърция за името, който блокира пътя за присъединяването на Македония към ЕС и НАТО. В същото време спорът с Атина и свързаната с него блокада на европейската интеграция се използват в Македония като оправдание за буксуващите реформи и за засилващата се изолация на страната, казва бившият дипломат Никола Димитров. "Ние трябва да отговорим на гръцката блокадна политика с внимателни и мъдри решения. Защото ако успеем да осъществим нужните реформи, ще спечелим другите държави на наша страна", посочва Димитров.

Не, малките стъпки вече не са достатъчни, казва на свой ред младият политолог Блажен Малески. И добавя: "За да тръгнем напред, трябва да се случи някаква тектонична промяна. А това означава, че старите политически елити трябва да освободят постовете си и да дадат път на младите. Защото в противен случай македонската младеж ще потърси бъдещето си другаде".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
2
 
! Отговори
Димитров преди 7 години
Не знам дали знаете но годината е 2016, работа има бол в сферата на услугите която може да бъде извършвана дистанционно, ама трябва да се бачка яко, иска английски език и малко акъл. Простият Българин или е за фабрика или за гастербайтер по чужбина да го правят на *** и черен работник. Като нямаш умения ходиш да береш домати по Англия.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ami to balgaria ne e po rozovo kvo e napravila bulgaria otkakto e demokrati4na darjava i v evropeiskia saiuz a samo pasporti za da mogat da se mahat nedovolnite i v skoro vreme parlamenta shte raboti za sebe si tai kato niama da ima narod za koito da raboti
16
2
 
8
 
! Отговори
македонци и българи преди 7 години
трябва да изчистим кошарите си от ненаситните хищници, след което отново да можем да ги наречем с гордост своя родина!
15
2
 
18
 
! Отговори
преди 7 години
Аз избягах от Македония 2008-***, дойдох в София, заобичах България даже повече от Македония, ожених се имам три деца, плащам си данъци, всякакви такси, искам да съм нормален гражданин, да бъда пример за децата и приятелите - но, нищо. Планувам отселването си към Запада, защото искам да работя здраво, но искам и да ми плащат нормално, и да има нормални детски градини, и болници, и улици, и училища. Като няма ще бягаме, с *** и мутрите няма оправия.
14
3
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Защо не напишете че 2006 година когато ВМРО-ДПМНЕ взе властта е 36% а сега е 24% а не както експертите тук пишат 25%? Или че се строят две магистрали и започва строежа на още няколко скоростни пътища низ страна двойно по-малка от България. Нищо де. Кажете защо поне когато взимате информация за Македония все е от медии финансирани от Сорос чрез "Отворено Общество" на Владимир Милчин? За тези дето не вярват на последното проверете източниците в новините от Македония и ще видите къде е заека.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е па наши хора сме си. И при нас и при тях емигрират и няма оправия. Няма какво да отричат, че сме бракя.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великите Македонци са си баш едни антички ***, и затова извършват същите библейски простотии едно към едно. Говвна си бееме, говвна си останааме.
11
7
 
17
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Защо бе разбита СФРЮ?! За да бъде превърната ето в това, и после да разполагат с нея както си искат. Защо бомбардираха Сърбия?! Защото не се поддаваше. Сърбия все още държи правилната посока. (с малки изключения).
10
3
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Прав си, но по същия начин обясни каква е била България преди демокрацията. Давай.
9
1
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Василев, да говориш за себе си от трето лице е пристъп на шизофрения! Потърси помощ, докато още има време.
8
4
 
9
 
! Отговори
хаха преди 7 години
нищо, важното е че са 'независими'
7
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където здраво е работил Коминтернът, разрухата е пълна!
6
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някак си не е странно че и 2-те държави - българската и македонската имаме толкова общо. Все пак сме една кръв. Мизерници от всякъде.
5
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Василев е прав, но много българи са глупави и по руски начин на живот и манталитет, все обвиняват другите за собствените ди провали.Василев ви каза неведнъж - работете здраво!А вие драскате против България за едните копейки от Кремъл.Тогава не се оплаквайте, че сте бедни
4
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми и оттатък Вардар като и тука...
3
21
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мила родна картинка,Но в България е по зле, защото вече 9 години сме в ЕС, а доходите на българите са по ниски от македонските и сръбските.Това показва че България е собственост на мафията и олигархията.
2
10
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сякаш България е по-добре. Подобно нещо не ни се е случвало и след най-опустошителните войни. Загубихме една трета от населението си, предимно младите хора, което ни превръща в нация със затихващи функции. Сами затрихме армията си и унищожихме въоръжението и техниката така, както никой следвоенен договор не ни е принуждавал да го правим. Образование няма, работещите са по-зле от безработните на запад, корупция навсякъде, а здравеопазването... по-добре да не говорим...
1
13
 
28
 
! Отговори
мъка преди 7 години
добре, че не се присъедини към България и да се мъчим с тях