След референдума в Република Сръбска: Ще има ли нова война?

Сараево не признава допитването, Белград с остра реакция
22 сеп 2016 13:46,
78
След референдума в Република Сръбска: Ще има ли нова война?
Снимка: архив, Ройтерс

Референдумът за бъдещето на Република Сръбска, насрочен за 25 септември 2016 г., може да доведе до война, съобщават сръбските и босненските медии.

След 3 дни в Република Сръбска ще се гласува дали националният празник на автономията да бъде на 9 януари - дата, която наранява националните чувства на другите националности в Босна и Херцеговина - бошняци и хървати.

Напрежението във федерацията се засили още повече, след като бившият началник на Генералният щаб на Босна и Херцеговина генерал Сефер Халилович заяви в интервю пред босненската телевизия ТВ Н1, че "война провокират тези, които не уважават държавата и отклоняват общественото внимание от престъпните си намерения", визирайки босненските сърби, пише агенция Фокус.

Според Халилович "никой разумен човек не иска конфликт, но няма как нацистите да бъдат наградени с 50 % от територията на Босна".

Изявлението на бившият началник на Генералния щаб, а именно, "че няма да има Република Сръбска, ако се проведе референдума", предизвикаха острата реакция на сръбските власти, предава ТАНЮГ.

Халилович смята, че "Милошевич вече е мъртъв, а с него си е отишла ЮНА (Югославската народна армия) с хилядите си танкове и бронирани машини, така че Сърбия не може да помогне на Република Сръбска".

Сръбските медии съобщават, че заради засиленото напрежение в Босна и Херцеговина, премиерът Александър Вучич е прекратил посещението си в ООН, като цитират негово изявление, според което "Република Сръбска няма да изчезне и Сърбия ще направи всичко по силите и, за да се запази мира."

Медиите цитират и министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, който категорично е заявил, че "Сърбия е достатъчно силна да защити себе си и няма да позволи унищожаването на Република Сръбска, ако тя бъде нападната."

Междувременно президентът на Република Сръбска, Милорад Додик, който се намира на посещение в Москва е заявил в интервю пред "Спутник", че "ако Република Сръбска бъде нападната, тя ще отговори с отцепване от федерацията."

Според изданието на срещата си с руския президент Владимир Путин, се очаква Додик да получи подкрепа за провеждането на референдума.

За руската подкрепа на референдума съобщава и македонското издание "Фактор".

Македонският "Репортер" пише, че сръбският премиер Вучич е прекратил визитата си, заради заплахата за война в Босна и Херцеговина.

Сръбският "Blic" съобщава, че по време на визитата си в Москва, Милорад Додик ще обсъди с руския президент Путин политическата и икономическата ситуация в Pепублика Сръбска".

"Vesti-online.com" пише, че през последните месеци се засилва натиска за заселване на република Сръбска с лица от арабски произход, които умишлено се опитват да променят профила на населението на републиката. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Сульо преди 7 години
Абе ако не друго,както се разпадат държавите в бивша Югославия Босна и Херцеговина ще се разпадне на 3 държави - Босна, Херцеговина и "и".
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои "стратези" вечно виждат агресията на Русия,а се правят,че Турция стои и нищо не прави за реализиране на "Стратегическата дълбочина",в която ОСОБЕНО МЯСТО ЗАЕМА НЕ ПРОСТО ТУРСКОТО А МЮСУЛМАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НА бАЛКАНИТЕ.Самото това мюсулманско население е добре обработено с турско,или протурско съзнание.Така вече е оформена и подготвена протурската дъга,като се започне от Родопите и Сееверна Гърция,през Македония,Албания,Косово,Санджак и се стигне до Босна и Херцеговина !!!Спете,овце!!!
57
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега видяхте ли кой мъти водата? - Русия! Русия насъсква сърбите да имат самочувствие и насажда омраза. Целта е да има тлеещи конфликти и да умират хора, за да може големите да си мерят п ишките. Така Русия смело припознава сърбите като съюзник на Балканите. Както е било и в миналото - Русия насърчава Сърбия да води войни с нас и да откъсва земи от нас. За руснаците сърбите са "славянски братя", а ние никакви не сме. Вярвайте още на предварителни и незавършени договори като Санстефанския!
56
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е намесена Русия значи ще има война.Путин поддържа тероризма за да има нестабилност в Европа и Сирия.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и Гърчето ходи да скимти на Волдемор, ама получи само напътствия.
54
1
 
11
 
! Отговори
Волдемор крои нещо преди 7 години
Те затова са побеснели толкова дeмoнитe на Империята на Злото.Той затова се е качил оня журналист на 2500 м височина да разбива с чук Български паметник.
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПритесненЕми Сърбите ще си направят войната да си берат дерта нас какво ни засяга .
52
3
 
11
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
От 100 години глезлата на Европа беше Югославия-измислиха им федерация,напомпаха ги с територии и смочувствие ... Глезлата на света пък беше СССР-всичко им се прощаваше и на виска сцена бяха поставени.Идва време когато всичко се плаща! На РФ и предстои-тя е днешната глезла.
51
8
 
7
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Случващото се доказва,че насила нищо не става. Не може с 'присъединявания' или както е тук/Югославия/да "създаваш" федереции и да очакваш трайна държава. Измишльотините СФРЮ, СССР неизбежно се разпадат. С кръв! И продължително! СЪЩОТО очаква и т.н. РФ.
50
6
 
14
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
Най-голямата грешка на еволюцията са русофилите-***!!!А сърбите са руски слуги (servus), за разлика от българите!Българите сме единствено и само българофили.
49
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЕ БЪДЕ НАПЕЧЕНО НО АКО ВОЛОДЯ ТОЯ ПЪТ ДОКАРА ТЕЖКАТА АРТИЛЕРИЯ БОСНА ИЗЧЕЗВА КАТО НАИМЕНОВАНИЕ.А ХАЛИЛОВИЧ НАЙ ВЕРОЯТНО ЩЕ ЗАБЕГНЕ В ШВЕЦИЯ КАТО ВСИЧКИТЕ СМЕЛИ БОСАНЦИ.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kam61 I ESTESTVENO SATANATA ZIONUSA
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
boschniazi i sarbi harvati sa edin narod ezik ama religiite im prechat i zlobata
46
13
 
11
 
! Отговори
СТРАБОН ХЕЗИХИИОС преди 7 години
БОСНА И ХЕРЗЕГОВИНА Е ДВУ-СЪСТАВНА ЧАСТ - РЕПУБЛИКА СРЪБСКА С 51 ПРОЦЕНТА И ХЪРВАТО-МУСЛАМАНСКА ФЕДЕРАЦИЯ С 49 ПРОЦЕНТА.МНОГО СКОРО МУСЛАМАНИТЕ ЩЕ БЪДАТ НАТИРЕНИ ОТ БОСНА.ДА ЖИВВЕ СЪРБИЯ !!РОССИЯ И ГЪРЦИЯ ЩЕ СЕ БИЕМ ЗА СЪРБИЯ И ЗА СЪРБИТЕ. !
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
наследството от косово като го имаме за пример защо не
44
6
 
8
 
! Отговори
ами преди 7 години
до 55 - ами давайте бе, бийте ги мюсюлманите. Бошняците ви казват, ако ни унижите на Референдума ще има война, сърбите отиват и скимтят при Путин с подвита опашка. Хващайте пушкалата и спечелете войната, а недейте само да мрънкате, че тоя виновен, оня виновен. Всеки сърбин пушка, всяка сръбкиня бомба. Ама то не е като маането на *** в чалготеките.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TOVA E ISTINATA ZARADI TOVA SOROS VKARVA BEJANZI ZA DA UDARI GRANIZITE NA ISLIAMA DO AVSTRIA I UNGARIA A I V ZAPADNA EVROPA IMA OGROMNI MASI MISULMANI I MOGAT DA PREDEZVIKAT GRAJDANSKA VOINA V EVROPA
42
2
 
17
 
! Отговори
ами преди 7 години
Първата световна война започва от Сараево и убийството на Франц Фердинанд, а явно третата световна ще започне от Баня Лука! Да видим кой ще сгази първи лука.
41
4
 
23
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Референдумите винаги водят до грешно решение. Глупаците винаги са повече от умните хора.Справка: Англия.
40
2
 
15
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Май наистина има за какво да се тревожат американците-в реда наложен от тях взеха да се появяват сериозни пукнатини!Проблемът е обаче как ние да оцелеем при тяхното рухване,щото много нещо ще повлекат със себе си....