Скопският "Дневник": Как така ние крадем, а Гърция не краде българската история?

В България нямало реакции на изказването: Македония е гръцка!
Обновена: 20 окт 2016 10:45 | 20 окт 2016 10:44, Елка Василева
88
Скопският "Дневник": Как така ние крадем, а Гърция не краде българската история?
Снимка: архив, Булфото

Как така ние крадем, а Гърция не краде българската история, пита в публикация македонският вестник "Дневник", като изтъква, че двете страни членки на ЕС не могат да се договорят чии са македонците.

Българските държавни ръководители през последните два дни не излязоха с никаква реакция на завчерашното изявление на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, че "Македония е гръцка", направено на честване във Воден, пише изданието.

Още по темата

Мълчанието на официална София след серията изявления на гръцки държавни представители за "гръцкия характер на Македония" на това, че "кръстникът е избрал грешното име за Република Македония" стана вече традиция, твърди изданието.

Това отношение е учудващо, тъй като сред българската политическа, експертна и друга общност съществува единна позиция, че негръцкото население, което живее в Егейска Македония, е с български етнически характер. Такава позиция за българския характер на населението, както е известно, присъства и когато става дума за македонското население в рамките на Република Македония, която се обозначава с тезата "един български народ в две държави", се казва в публикацията.

Българските функционери и особено настоящият президент Росен Плевнелиев са изразявали досега многократно публично позиции, с които официално Скопие е обвинявано че "краде българската история".

На една от срещите си с македонския президент Георге Иванов, проведена в Белград, българският президент Плевнелиев поиска "да престане манипулацията и идеологизирането на историята в Македония", пише още "Дневник".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
17
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 години
България има "щастието" двете най жалки племена (македония и турция) да са и съседи.
28
2
 
8
 
! Отговори
АСД преди 7 години
Не е ясно за коя Македония е казал, че е гръцка. Ако е за частта, която е в Гърция, трудно можем да претендираме официално. Много е сложно и рисковано. Изключено е да го правим урболешката, че някой бил казал нещо, което съответства на закона.А не вярвам да е имал предвид сегашната държава Македония.
27
0
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Гърция не претендира за територия, а за име. Македония се простира от Вардар до Халкидики. Гърците използват името Македония за северната част на страната много години преди изобщо на някой да му е трекнало да прави подобна държава. Иначе за територията може и Италия да има претенции, ама не става.
26
1
 
4
 
! Отговори
Македонци,че има ли? преди 7 години
Добре де,ще бъда културен,няма да пиша индианците,а помюсюлманчените Ромите след 20 години,ще присъединят България към Турция
25
2
 
14
 
! Отговори
do 22 преди 7 години
Македонците (тези от времето на Ал. Македонски), нямат много общо с елините. Те са смесица от няколко племена включително елини и траки. В древността гърците ги смятат за варвари, подобно на траките.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за нас е хубаво че най добри отношения имаме с гърция.макетата да си лаят колкото искаят.ще стоят извън ес докато албанците ги вземат в голяма албания
23
0
 
2
 
! Отговори
21 преди 7 години
договорът е моллов кафандарис. бг и гърция изчистват малцинствените си проблеми и започват да нормализират отношенията си.
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами няма спор, името,,Македония"е гръцко, населението е българско( същите главанаци)
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сърбомекедонските комунисти би трябвало да знаят че между България и Гърция въпросите са решени с договорите за размяна на населението.така черноморското крайбрежие е българско и егейска македония е гръцка.тези които са останали в България са български граждани от гръцки произход и тези останали в Гърция са гръци граждани без право да претендират за малцинствени права
20
4
 
18
 
! Отговори
Разочарована от маке преди 7 години
Наистина не знам каква реакция очакват от БЪЛГАРИЯ когато поругаха български военен паметник!!!!!Да не очакват, че сме *** и толкова лесно, ще им простим! Те са нагли, безочливи, когато трябва да се подмазват на Сърбия обаче когато имат някакъв проблем хленчат на БЪЛГАРИЯ нали?Смятах,че поне журналистите им са що годе интелигентни и исторически грамотни, но явно дълбоко съм се заблудила. ЯВНО МНОГО УДОБНО СА ЗАБРАВИЛИ, ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ ПЪРВИ ГИ ПРИЗНАХМЕ И ИМ ПОДАДОХМЕ РЪКА!!!!!
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците говорят за територията, че е гръцка не за вас смешници ,че сте гърци .Никога няма да чуеш от грък, че като народ имате нещо общо с тях
18
7
 
3
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 7 години
БЮРМ съществува от 20 години , територията и е в СФРЮ от 70 години .Преди това е била разделена на България и Гърция , в техните предели и администрация .Но все пак Адмирации за Политиката и Управляващите в БЮРМ - България е далече от стандарта на живот в тази територия .
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато малките палета се джафкат, сивият анадолски вълк следи с потекли лиги да ги удуши.А паленцата си джафкат...
16
12
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До Анонимен 9Не е вярно, че са гръцки!А траките(или българи все едно и също е)?А Източната римска империя, в която гърците са етнос и са концентрирани преди всичко на юг от Лариса, пак ли е гръцка?
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че каквито и племена да е имало е било и свършило завинаги и няма никакво значение.Има значение всички братски народи да са против неоосманистка турция.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е да де. Като е стъпил Аспарух по тия земи, какви са били? Византийски. На държавата Византия.
13
12
 
8
 
! Отговори
История преди 7 години
Не са гръцки земите, а тракийски. След това са завоювани от Рим. Накрая славяните се сливат и може би избиват местните мъже без жените и се смесват генетично. Гърците нямат нишо общо. Завзели сме техните земи в БеломорскаТракия, защото не са се рзмножавали. След това те са прогонили местното население, а останалите са погърчили. Румъния е също българска земя. След падане под турско робство те са започнали политика на измилен език и измислена нация. Затова говорят за 1000 тъмни години от история
12
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
истината е че тука е имало гръцки племена, а днешните гърци нямат нищо общо с тях, те са бивши византийци
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои са толкова късогледи и умствено ограничени, че дори не усещат как сами влизат в капана на турците. Разединението и недобросъседството на Балканите работи единствено за турция. Добрият съсед е повече от брат, а злият съсед е като змия в пазва.
10
9
 
8
 
! Отговори
Македонци,че има ли? преди 7 години
Ние трябва да се откажем от тая ***.И да не им позволяваме да влизат в ЕС.Тогава сами,ще дойдат на колене да ни се молят.Другият вариант е да бъде поделена на 2 или 3.Между Гърция ,България може и Сърбия