От векове румънците и българите си помагат, не се конфронтират!

Посланикът на Румъния Йон Гъля пред Bulgaria ON AIR
28 ное 2016 20:17, Елка Василева
70
От векове румънците и българите си помагат, не се конфронтират!
Йон Гъля. Снимка: Аджерпрес

Румъния и България са много близки партньори в рамките на ЕС и си сътрудничат добре по европейски теми. Това каза посланикът на Румъния Йон Гъля пред Мартина Ганчева в интервю за Bulgaria ON AIR.

Господин посланик, в България президентските избори тъкмо приключиха. В Румъния парламентарните избори чукат на вратата. Със сигурност следите ситуацията. Правите ли паралели?


На първо място бих искал да кажа, че изборите и в двете страни са упражнение по демокрация. Това е паралелът, който правя. Според конституцията желанието на народа се изразява чрез избори. В Румъния не искаме нищо повече от това изборите да се проведат по нормален и коректен начин, а след това и процедурата по съставянето на кабинет и правителство да протече така. Що се отнася до изборите в България, искам да отбележа само, че на 14-ти ноември румънският президент Клаус Йоханис изпрати поздравителен адрес до новоизбрания държавен глава на България Румен Радев, в който споменава традиционно добрите двустранни отношения, подплатени от членството ни в ЕС и НАТО.

Сътрудничеството между двете държави е добра новина, вие познавате ситуацията в България и Румъния, но познавате много добре и правото на Европейския съюз. Какво се е променило и кое е основното предизвикателство пред Общността?

Не мога да кажа, че съществува едно основно предизвикателство. Има много предизвикателства, като например миграцията, Brexit-ът и един вид особено недоверие на жителите на Общността към европейските институции. Що се отнася до европейското право, не мисля, че нещо съществено се е променило. Но мисля, че Европейския съюз трябва да функционира по-ефикасно, по-прагматично, чрез проекти, които са по-близки до гражданите и това да възстанови тяхното доверието.Искаме гъвкав, прагматичен Европейски съюз, ориентиран към конкретни проекти.

Румъния и България са много близки партньори в рамките на Общността и си сътрудничат добре по европейски теми – регионална политика, източното партньорство, Дунавска стратегия. Фактът, че България поема председателството на Европейския съюз през 2018-а година, а Румъния през 2019-а, ще бъде само един плюс за това сътрудничество. Шенген е и трябва да продължава да бъде важна цел за двете страни. А докато я изпълним, трябва да работим и с държавите, които проявиха сдържаност по отношение на нашето членство в зоната без граници.

Въпросът, по който се координирахме изключително добре, са визите за Канада. Що се отнася до миграционния процес, Румъния още от самото начало заяви, че трябва да се справим с външното измерение на този въпрос, да изследваме причините. 34 румънски полицаи работят в България в рамките на Фронтекс. Срещнах се с няколко от тях и мога да кажа, че си партнират отлично както с българските си колеги, така и с тези от другите страни-членки на ЕС.

В този смисъл партньори или конкуренти са Румъния и България?

Бих искал да си послужа с цитат от един известен румънски славист Йон Богдан, който през 1895 година пише: „От 13 века, не, вече 15 века румънците и българите живеят на двата бряга на Дунава, ту едните, ту другите пресичат водите на старата река, винаги за да си помагат, а не да се конфронтират. Мисля, че тези думи най-добре описват духът на нашите отношения. Икономическите отношения между двете държави са много добри.  През 2015-а общият търговски обмен между нас е надхвърлил 3,7 милиарда евро.

Румъния пожъна големи успехи в борбата с корупцията. Какъв опит може да заимства България?

Истина е, че добре функционираща правосъдна система и борбата с корупцията са приоритет за Румъния. След присъединяването на двете държави към ЕС беше създаден механизмът за сътрудничество и проверка, чрез който бяха отправени няколко препоръки, така наречените бенч маркс. Те са различни за България и Румъния. Нас Брюксел ни похвали за приемането на Граждански и Наказателен кодекс. Не мисля, че Румъния би могла да даде конкретни, специфични препоръки на България. Не искаме да даваме препоръки!

Споменахте за някои икономически успехи. Румъния бележи най-голям икономически растеж след кризата. Дайте ни рецепта!

Наистина статистическите данни показват, че през първото тримесечие на 2016-а година Румъния бележи икономически ръст от 5,2 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Но видях цифрите и за вашата страна и мога да кажа, че се справяте не по-малко добре. Няма обаче заучени уроци и готови рецепти.

Туризмът също допринася. Румънските туристи предпочитат България.  Как обаче да привлечем инвестиции?

Истина е това, което казвате. През 2015 година, периодът, за който имам данни, мисля, че и през 2016-а не е по-различно, над един милион румънски туристи са посетили България. Най-голямото число като брой хора. Не е за пренебрегване и фактът, че през 2015-а година 400 000 български туристи са посетили Румъния.  И двете държави са много атрактивни.  Що се отнася до инвестициите, в България има 2 544 компании със смесен или изцяло румънски капитал. В Румъния има 2 188 компании със смесен или изцяло български капитал. Ако ми позволите да дам няколко примера – в България Дачия, Ромстал, Ромпетрол. В Румъния фирма Евроинс. Искаме тази позитивна тенденция да продължи и инвестициите да бъдат ориентирани към икономически растеж и създаване на работни места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От векове ли? Върнете Добруджа!
59
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Да си стоят в Румъния,и без това си имаме много *** по пътищата.Само тези камикадзета ни липсват.България граничи със врагове,заграбили нейни земи!Никога не го забравяйте.
58
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 7 години
Чувства се много приятелски тон - това е добре и за двете ни страни ! Що се отнася за миналото, до 16-17-ти век румънците са ползвали нашата азбука, а службите в църквите им са били на български. Има старинни карти, на които повече от половината днешна Румъния (южната част) е обозначена като България. Така че, общите неща в културите ни са неоспорими ! Като цяло и отношенията помежду ни наистина са били почти винаги добри, с някои редки изключения на моментни грешки, в последствие поправени.
57
2
 
8
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 7 години
България и Румъния са приятели: по съдба. България и Румъния заедно постигнаха членството си в Евросъюзът и ако се провалят, пак ще се провалят заедно. Затова, България и Румъния са приятели по съдба.
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От векове... ама ако си спомним 1913 г.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственият ни сносен съсед. Трябват обаче поне още 4-5 моста.
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, бе, като изключим динените кори, които ни слагат, като се крият зад западни покровители и "инвеститори". И особено, когато искат да се открият румънски училища в България, защото имало "многобройно" румънско малцинство у нас (депутатка от техния парламент, бивша прокурорка). Бърза за парче от разфасовка. А иначе румънците са симатяги. Редовият румънец извлече голямо тегло. Тежко му беше. Но работи по-добре и по-умно от нас. Както и правителствата им. Толкоз.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 100-130г.На Балканите изпъква националната идея, и кой е по-велик. В Румъния също но ,сравнение със Сърбия и Гърция ,,болеста,, е по лека форма. Ние трябва да гледаме напред, болшинството от хора /и от двете страни на Дунава/си имат други проблеми.
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, да гледаме напред, стига с тези остарели приказки! От околните държави тази е с най -голям потенциал за сътрудничество! Балканските приказки за врагове и т.н. да ги оставим на сърбите!
51
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви приятели!? Каква дружба!? Преди 1,2 години алчните румънци пак искаха българска територия - остров около Дунав.
50
4
 
5
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Това може да твърди човек който има двойка по история и не е виждал паметниците около Тутракан. Когато нашата армия е била толкова очарована от демонстрирането на братската дружба, че дори не са стреляли нашите войници.Просто са ги изклали с щиковете си. Идете до Тутракан и вижте паметниците. Те са си на наша българска територия, която дедите ни са отстояли храбро.
49
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Добруджанецпо-ценно им е било да прибавят към държавата си територии с ромъно-говорящо население (Бесарабия) отколкото територии с чуждо население (в случая българско)
48
4
 
4
 
! Отговори
trol преди 7 години
da da zatova predi 1 vek dadoha dobrudja na Rumaniq.ve4na obi4 s mamaligarite.balgarska rabota
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влиянието на лобистите и корпорациите от америка не е същотото както в турция защото нямаме такава икономика и не правят управляващите ни макар и крадливи да са отровни сорямо съседите си.
46
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Допреди 2 века никога не е имало държава Румъния!
45
7
 
18
 
! Отговори
горо преди 7 години
Да да, знаем я тая помощ. Историите за битите и порумънчени в добруджа не са забравени.
44
4
 
14
 
! Отговори
Добруджанец преди 7 години
До до Добруджанец: Румъния имала интерес към някои територии от Австро-Унгария? То 50% от територията на днешна Румъния е била Австро-унгария. Бесарабия е просто една степ, а Северна Добруджа е излаза им на Черно море. Кое според теб е по ценното?
43
0
 
13
 
! Отговори
Добруджанец преди 7 години
До Лилит: Както казах нямам нищо против румънците, те не са лоши хора, имам лични впечатления и съм обиколил цяла Румъния. Посочих факти от историята, съдбата на българите от северна Добруджа имат същата съдба като тези от беломорска Тракия.
42
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в район в който има власи, впечатлението ми е ,че това напълно лоялен етнос към българската държава,без претенците които предяват другите турци ,роми идр. Освен 1 световна и 2балканска/което е много подло нападение/ ние с тях не сме воювали. За сведение Румъния и Сърбия нямат нито един военен конфликт в своята история.Румъния остава единственият съсед ,който ние върнал територия.
41
2
 
4
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
До ДобруджанецИ ти, българино, се сети 100 години след това са питаш къде са на Калоян костите? Влез в час, зарадвай се на това позитивно младо, пий една за " у покой" и давай напред. Един език с тях няма да говорим, една земя няма да делим, нямаме и една вяра, някой *** реши, че Христа има претенции към обичните си, и по- обичните, разбираш, нали...Браво на румънците, много успехи, здраве и просперитет им пожелавам!