Турция в траур! Терористични актове отнеха живота на 29 души

Две експлозии избухнаха снощи до стадион "Водафон Арена" в Истанбул
Обновена: 11 дек 2016 07:32 | 11 дек 2016 07:19,
176

Снимка: Reuters

В Турция е обявен национален траур във връзка с терористичния акт, в резултат на който загинаха 29 души и пострадаха 166, съобщава Azeri Press Agency. Траурът е за срок от един ден. Заповедта е подписал премиерът Бинали Йълдъръм.

Снощи до футболния стадион "Водафон Арена" в най-големия турски град Истанбул избухнаха две експлозии – кола-бомба беше дистанционно взривена близо до стадиона, а секунди по-късно атентатор-самоубиец се самовзриви в парк в непосредствена близост.

Още по темата

По последни данни загинали от експлозиите са 29 души, а ранените са над 160. Почти всички загинали, както и по-голямата част от пострадалите, са служители на реда, тъй като избухването на колата бомба беше срещу автобус на жандармерията, която се намираше в района поради провелия се часове по-рано мач между отборите "Бешикташ" и "Бурсаспор".

В съобщение в социална мрежа министърът на транспорта на Турция Ахмет Арслан определи експлозиите в Истанбул като терористична атака.

Съединените американски щати, които са съюзници с Турция както в НАТО, така и в рамките на офанзивата им срещу терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, осъдиха "най-категорично" терористичното нападение.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди двойния терористичен акт, съобщава ТАСС.

"Генералният секретар на ООН изразява най-дълбоко съчувствие и съболезнования към семействата на жертвите, правителството и народа на Турция, а също желае бързо оздравяване на ранените. Той се надява, че виновните за този терористичен акт ще бъдат бързо идентифицирани и предадени на правосъдието", гласи комюникето от ООН.

"Тази нощ ние отново станахме свидетели на подлото лице на терора. Ясно е, че целта на терористичния акт, който се случи веднага след мача "Бешикташ" – "Бурсаспор", е била максимален брой жертви. За съжаление, имаме загинали и ранени", заяви в изявление турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу съобщи, че 10 души са задържани във връзка с експлозиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за кой ли път и този атентат е копи-пейст на предишни подобни. Толкова ли не съзнават, да променят тактиката при придвижване на групи полицаи и военни!
32
6
 
12
 
! Отговори
Гадорян преди 7 години
Явно са ПКК. Майтап пък да са гюленистите. И да не са това е идеален претекст за Ердоган да втвърди тона. Той определено умее да се възползва от всяка ситуация.
31
13
 
25
 
! Отговори
до Гадорян преди 7 години
Целта определено е била военни и полицаи,защото извършителите са изчакали хилядите запалянковци и тогава са ударили.В Турция се води гражданска война срещу режима на Ердоган,който върна страната в 18 век.
30
3
 
8
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
По интересното е чие дело е този атентат. ПКК или ИД? По принцип именно ПКК напада предимно полицаи и военни. Докато ИД по скоро цели цивилни жертви.
29
7
 
28
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
И нищо за факта че ИД за малко да завземат пак Палмира! Но руската авиация така ги избомби че 200 убити , 30 Тойоти с тежки картечници и 13 танка на терористите са на пепел. Така се прави. Баба Меца не прощава.
28
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъде го измисли, че деля хората по етнос? Не ги деля. Деля хората само по един пойказател. На добри и лоши.Но не мога да си затварям очите от деструктивното поведение на Турция спрямо другите народи в региона. За съжаление и ние сме сред тях.
27
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко, от което турците се оплакват си го причиняват сами с политиката си. Ако започнат да се държат добре със съседите си и атентатите ще спрат. Не може да търсят съчувствие ако самите те избиват хора и се месят във работите на другите.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извинявам се ком.беше за анонимен 66
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 67.Хитрино е в България недей натяква, че много българи били дали кръв,те дават за пострадали в българско село хубаво е, че не делят българските граждани по етнос както го правиш ти.
24
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До туркинята. Никой не се радва. Ако турците така ти казват, значи лъжат. Вчера много българи отидоха и даваха кръв в Шумен и Бургас. Днес евакуират селото, за да се спасят останалите и работят да обезвредят цистерните. Това не го ли виждате?
23
19
 
8
 
! Отговори
Turkinya преди 7 години
Za kvo se radvate
22
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами как да мръднеме на милиметър като поведението на Турция спрямо нас е агресивно?Кой праща турски политици да се месят във вътрешните ни работи? Коой прави партия /Местан/, която да работи срещу интересите на България? Кой организира хората в Турция по принуда да гласуват на изборите за кандидат за президент, който е готов да продаде България?Досега българи и български политици не са се месили на Турция.при това положение какво очакваш?
21
9
 
15
 
! Отговори
ddddd преди 7 години
bulgarite koito se radvat na atentati da ne govorqt za civilizaciq
20
4
 
21
 
! Отговори
Али Кемал атакист преди 7 години
Гледам как се ядете бьлгари и турци, как се юлюете постояно,та нямали наи накрая да се разберете бе хора писна ми от вас бе,то невиждач свестен коментар само глупости
19
19
 
18
 
! Отговори
БГ-ТР преди 7 години
Здравейте, злобари :) откачатели като чуете турчин, Турция. Занимавайте с полезни неща за Вас самите не се занимавайте с глупости. И 5000 години да минат в устите ви ще е пак Турцуя.
18
3
 
7
 
! Отговори
do73 преди 7 години
До Анонименgovorq i na bg i na turski govorq turski ezik s po razlichen akcent kakto i v turciq v nqkoi gradove se govori malko po razlichen turski ezik
17
13
 
22
 
! Отговори
До турчина преди 7 години
Първо пиши на кирилица. Щом живееш тук, значи знаеш как се пише в България.Второ Турция дали е напреднала или не това не ни интересува. По сериялите им, които са доста лъскави не се вижда да са много напреднали. Може да имат стоки, но бащите още пребиват дъщерите си за нищо. Просто решил, че така му харесва. То не само индустрия трябва, но и цивилизовано поведение.
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление подобни събития са ежедневие в Турция. От десетки години имат проблем, който трябва да разрешат, а те се правят че не съществува.Ердоган много добре знае, че само може временно да отложи това което предстои да се случи, но не и да го предотврати.
15
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо очакваш, че Турция ще нападне България.Ми то има ли съсед на Турция, който да не го очаква? Питай гърците. Питай арменците. За кюрдите да не говорим. В момента какво търсят в Сирия?Просто Турция е държава агресор и това всички го знаят.
14
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво прави Турция в Сирия? Тръгнали да избиват хора. Защо се намесва и навлиза с войски в чужда държава? Турция се държи като терорист, но Ердоган нахално говори, че отишъл да сваля "лошия" Асад. Докато това се случва турците нямат право да се оплакват. И ще има още атентати. Каквото причиняваш на другите то ти се връща.