Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!

Но срамът бил за българите – влезли в ЕС и от 9 млн. станали 6 млн.
Обновена: 13 мар 2017 18:19 | 13 мар 2017 14:00,
435
Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!
Снимка: DW

"Кандидатстването за български паспорт бе най-голямото унижение в живота ни. Но нямахме друг изход", разказва пред македонския сайт fokus.mk една трийсетгодишна жена от Велес и признава, че заплатите, които тя и съпругът ѝ получават в Македония, просто не им стигат, за да водят нормален живот.

Тя споделя, че нейни близки приятели още преди много години взели български паспорти и се преселили във Великобритания: "И ние със съпруга ми решихме да кандидатстваме за българско гражданство, за да можем да се преместим в чужбина, където заплатите са много по-високи".

Авторката на статията Вики Клинчарова пише, че по време на разговора събеседничката ѝ се изчервила от срам, пише "Дойче веле". Срамувала се от самата себе си, защото трудностите в живота я били накарали "да играе по чужди правила и да твърди, че е нещо, което никога в живота си не е била".

"Трябваше да научим техните празници и исторически личности"

По-нататък трийсетгодишната жена разказва пред журналистката как цели групи - все кандидати за български паспорти - ползват услугите на посредници, които уреждат формалностите около подаването на документите и ги подготвят за интервюто на български език.

"Трябваше да научим техните празници, известни исторически личности, а освен това трябваше да докажем, че имаме български роднини или че някой наш родственик, например дядо, е служил в Българската армия. Беше ни казано да не си и помисляме да споменаваме името Македония", разказва жената. По време на интервюто самата тя отговаряла на въпросите на македонски език, защото не искала да "слага допълнително сол в раната".

30-годишната македонка разказва още, че цялата процедура трае доста дълго, а и струва немалко пари. "Всичко за мен и съпруга ми излезе 1000 евро. И пак повтарям, за мен това беше унизително, но го направихме в името на семейството и нашето дете".

Аторката Вики Клинчарова е разговаряла и с други македонци, получили българско гражданство. Например с 40-годишния Д.Д. от Неготино. И той кандидатствал за български паспорт заради безпаричието в родната му страна. Сега работел като шофьор на камион.

"Ако разгледате обявите за шофьори на камиони, ще видите, че кандидатите трябва задължително да притежават български паспорт - заради пътуванията в чужбина. Взех български паспорт, защото като шофьор поне мога да изхранвам семейството си", признава мъжът. Д.Д. споделя пред македонското издание, че след като получил българско гражданство негови приятели започнали да го наричат "предател".

Срамът е за македонските политици

Във Facebook журналистката Вики Клинчарова пише обаче, че македонците, кандидатстващи за български паспорт, няма от какво да се срамуват. Според нея, трябва да се срамуват политиците: "Да не забравяме списъка с имена на политици, които са взели чужди паспорти, а същевременно продават на хората истории за патриотизъм", коментира тя и добавя: "Ние взимаме български паспорти, но пък самите българи са за съжаление - откакто влязоха в ЕС от 9 милиона останаха само 6 милиона".

От публикацията във fokus.mk става ясно, че през последните десет години около 64 000 македонци са станали български граждани. Не е ясен броят на онези, които са подали молби, но все още не са получили паспорти.

Същевременно, по данни на Евростат, 18 000 македонци са получили швейцарско гражданство, 10 000 - италианско, а около 4000 са взели австрийски паспорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EI ZATOVA TURZIA AKO NAPADNE BALGARIA NIMA DA ZASHITAVAME BALGARIA ZASHOTO AKO TRAGNEM NAPRED OTZAD PRODAJNITE BULGARI SHE STRELIAT V TIL SHE NI IZBIAT ZA PARI I TURZITE OTPRED SHE STRELIAT TAKAV PRODAJEN NAROD NIMA VAV SVETA ZATOVA NIAMA BALGARIA DA SASHESTVIVA SLEN NIKOLKO 10 ki GODINI RAZDAVAT PASPORTI NA NAI GOLEMIAT SI VRAG NIKADE V EVROPA NE SAM VIDIAL TURCHIN OT TURZIA DA OBIJDA VIE STE ZIGANI BALGARITE NE ZNA KAKVO A MAKEDOBZI S BG PASPORTI PLUJAT PO NAS
264
0
 
9
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Хайде сега да им отнемат така лелеяните от тях.българските паспорти.Що ли пък ги раздаваха на кг?И кой всъщност спечели?
263
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корупирани и продажни сте , за това най лесното нещо е да се сдобиеш с бг паспорт .Вие трябва да се засрамите , ама магаре срам има ли ...за пари и майчиното си мляко продавате . Хванете си първо продажните политици и трафиканти на бежанци и тогава елате да се правите на морални . Продажно корумпирано племе
262
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееех Зоране, Зоране, поне да си бяхте откраднали от гърчулята език и писменост, че да се правите на наследници на Александър, пък то пишеш на развален архаичен български, голям майтап сте,,нация" и половина !
261
2
 
26
 
! Отговори
fuck off преди 7 години
Като сме *** българите, не се редете за паспорти ни, жалки нещастници. Запоменете нещо много важно. Вие за нищо не ставате. Измислена държавица с измислени мекерета. Часовникът тиктака, албанците идват.
260
1
 
10
 
! Отговори
Бугарин преди 7 години
Зоране, прати ми г-жа Дебърска, да ти каже дали сме хомо !
259
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонски ***!Пак ги е срам нещо...А за бутафорните "паметници" в Скопие срим ли ги е?А за измисления селски дървен език срам л иги е?А за стотиците избити и тормозени българи там по времето на Тито срам ли ги е?А като ги таковат албанците срам ли ги е тези ***?Ти му даваш танкове да се защитава, то ги реже са скрап.В Македония албанците сега са повече от 30% и до 10 г ще станат 50%. След 20 г ще са 70%. Тогава тази зачервената от срам, с гордост ще размахва албанския паспорт.
258
0
 
4
 
! Отговори
Bulgarinmakedinec преди 7 години
Palqchowci!
257
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правим бутафорни църкви, строим огради, които всеки прескача, раздаваме гражданство, като рекламни брошури...това не е патриотизъм, това могат да го измислят само нискоинтелигентните ни управляващи.
256
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е верно, македонци с булгаско самосъзнание има, просто тая е бооклук.
255
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие се продавате повече бе *** . Кое ви възмущава, кое не знаехте , че сте така изненадани ? Всеки човек със средна интелигентност знае че македонците българи няма да станат никога . Те само ви използват, а вие се хвалихте че търчали за бг паспорти от любовТе и каталунците в Испания скоро ще поискат да са самостоятелна държава, така че вие не сте никакъв фактор да определяте кой какъв да е и как да се чувства . Ясно ли ви е
254
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямо унижение ще да е било, да учиш собствената си история.
253
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българино, уважавай себе си, за да те уважават другите. Унижени сме ние в случая, хората родени, учили, работили, и плащали данъци за тая държава, да разберем как се раздава българско гражданство като на селски пазар.
252
0
 
17
 
! Отговори
Shopp преди 7 години
В крайна сметка или е излъгала за произхода и трябва да отиде на съд или се е иза кала върху паметта на предците си. Бооклук!
251
1
 
17
 
! Отговори
Защото преди 7 години
И ние като холандците сме нацисти и затова ги образоваме малко за собствената им история. Храни куче да те лае.
250
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да се вземе американски паспорт, например, се полага изпит, макар и минимален по историята на държавата и минимален тест за владеене на езика устно и писмено. Полага се клетва и процесът на проверка на кандидата трае около година. А тия нагли хора искат да си платят една дребна сума и да си ходят във Великобритания. Че и унижени се чувстват. Думи нямам за продажната система.
249
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учили празниците и историческите личности....Лошо няма те все пак трябва да познават историята си.....Интресно е на какъв Македонски език е отговаряла...и тя е сръбско ***...български език със сръбски чуждици.Е това е да нямаш Благодарност...дедите им ше се обърнат в гробовете си ако ги чуят какви глупости говорят....
248
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А македонците колко останаха :)
247
1
 
3
 
! Отговори
Без име преди 7 години
ТиЯ СА ГОЛЯМА ***
246
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не паспорти... Визи им сложете и като влязат в България да се кълнът пред знамето като войници !!!