Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!

Но срамът бил за българите – влезли в ЕС и от 9 млн. станали 6 млн.
Обновена: 13 мар 2017 18:19 | 13 мар 2017 14:00,
435
Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!
Снимка: DW

"Кандидатстването за български паспорт бе най-голямото унижение в живота ни. Но нямахме друг изход", разказва пред македонския сайт fokus.mk една трийсетгодишна жена от Велес и признава, че заплатите, които тя и съпругът ѝ получават в Македония, просто не им стигат, за да водят нормален живот.

Тя споделя, че нейни близки приятели още преди много години взели български паспорти и се преселили във Великобритания: "И ние със съпруга ми решихме да кандидатстваме за българско гражданство, за да можем да се преместим в чужбина, където заплатите са много по-високи".

Авторката на статията Вики Клинчарова пише, че по време на разговора събеседничката ѝ се изчервила от срам, пише "Дойче веле". Срамувала се от самата себе си, защото трудностите в живота я били накарали "да играе по чужди правила и да твърди, че е нещо, което никога в живота си не е била".

"Трябваше да научим техните празници и исторически личности"

По-нататък трийсетгодишната жена разказва пред журналистката как цели групи - все кандидати за български паспорти - ползват услугите на посредници, които уреждат формалностите около подаването на документите и ги подготвят за интервюто на български език.

"Трябваше да научим техните празници, известни исторически личности, а освен това трябваше да докажем, че имаме български роднини или че някой наш родственик, например дядо, е служил в Българската армия. Беше ни казано да не си и помисляме да споменаваме името Македония", разказва жената. По време на интервюто самата тя отговаряла на въпросите на македонски език, защото не искала да "слага допълнително сол в раната".

30-годишната македонка разказва още, че цялата процедура трае доста дълго, а и струва немалко пари. "Всичко за мен и съпруга ми излезе 1000 евро. И пак повтарям, за мен това беше унизително, но го направихме в името на семейството и нашето дете".

Аторката Вики Клинчарова е разговаряла и с други македонци, получили българско гражданство. Например с 40-годишния Д.Д. от Неготино. И той кандидатствал за български паспорт заради безпаричието в родната му страна. Сега работел като шофьор на камион.

"Ако разгледате обявите за шофьори на камиони, ще видите, че кандидатите трябва задължително да притежават български паспорт - заради пътуванията в чужбина. Взех български паспорт, защото като шофьор поне мога да изхранвам семейството си", признава мъжът. Д.Д. споделя пред македонското издание, че след като получил българско гражданство негови приятели започнали да го наричат "предател".

Срамът е за македонските политици

Във Facebook журналистката Вики Клинчарова пише обаче, че македонците, кандидатстващи за български паспорт, няма от какво да се срамуват. Според нея, трябва да се срамуват политиците: "Да не забравяме списъка с имена на политици, които са взели чужди паспорти, а същевременно продават на хората истории за патриотизъм", коментира тя и добавя: "Ние взимаме български паспорти, но пък самите българи са за съжаление - откакто влязоха в ЕС от 9 милиона останаха само 6 милиона".

От публикацията във fokus.mk става ясно, че през последните десет години около 64 000 македонци са станали български граждани. Не е ясен броят на онези, които са подали молби, но все още не са получили паспорти.

Същевременно, по данни на Евростат, 18 000 македонци са получили швейцарско гражданство, 10 000 - италианско, а около 4000 са взели австрийски паспорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ние взимаме български паспорти, но пък самите българи са за съжаление - откакто влязоха в ЕС от 9 милиона останаха само 6 милиона".Когато влязохме в ЕС не бяхме 9 милиона, а сега не сме 6 милиона. Явно да си съчиняваш е типична македонска черта.
224
3
 
11
 
! Отговори
Безпартиен преди 7 години
Специално за Велес в САЩ имах колеги от там, нямаха българско самосъзнание, тези от Охридско, Дебърско, Струмишко си знаят кое как е било. Щип, Велес, Скопие си е останка на Тито и Г.Димитров идеите за македонска нация. Не трябва да ги съдим толкова строго. НИЕ имаме много вина, че ги отритнахме навремето, сега как да ни обичат.
223
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая трябва да се издири и да и бъде отнето българското гражданство.
222
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Срамувала се от самата себе си, защото трудностите в живота я били накарали "да играе по чужди правила и да твърди, че е нещо, което никога в живота си не е била"Мислех, че вече е свикнала да твърди, че е нещо, което никога не е била (потомък на античното македонско царство).
221
1
 
67
 
! Отговори
Гено преди 7 години
Винаги съм се чудил защо толкова внимание обръщаме на македонският въпрос и защо им се дава българско гражданство на тея българомразци??? Трябва да се дава българско гражданство директно на бесарабските българи, понеже те с гордост се самоопределят като българи и страшно много милеят за всичко българско, те са истинси БЪЛГАРИ!
220
3
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Идеята да си заселим волжки българи, които наистина се смятат за българи, независимо от религията си, съм я казал отдавна. Защото нашите "български граждани" всички искат тука да стане Турско, сиреч клатят държавата. А ние, просто сменяме едни мюсюлмани с други. Султан Ердоан, трябва да е доволен. Той ще си получи електората, а ние - нашето си.
219
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кандидатстването за български паспорт бе най-голямото унижение в живота ни. Но нямахме друг изход"По-голямо унижение от това да се наричаш "македонец" надали има.
218
42
 
0
 
! Отговори
Вие булгурите татари преди 7 години
Не съм учуден,става дума за народ, който трича кучета, удря се с дрянови клонки по гърба, гази въглени...По големи диваци от нас българите няма,по фолклора и обичаите ни си личи.
217
0
 
30
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 7 години
Та значи на интервюто я били питали на Български език,а тя отговаряла на македонски.Те тези интервюиращите сигурно знаят македонски перфектно,защото са завършили македонската езикова гимназия в Полски Тръмбеш,профил македонска фиология.Да не говориме че просто от Българска страна са изисквали Български произход,и готово.
216
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отоманската империя е правила преброяване на хората в империята, в градовете и селата е имало българи, гърци, турци, власи, арменци, *** и др. Никъде не се споменава за македонци. Изведнъж след хиляда години в анонимност, македонците се появяват, говорят български и пишат на български, явно забравили за елинското си минало. Възможно е по време на отоманите да са имали бг паспорти
215
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото чисто чувство, което изпитвам към тази долнопрбна държава и пркаженият и народ,е чистата ми омраза към тях.
214
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМИ КАТО СТЕ *** МАКЕДОНЦИТЕ НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА НАУЧИТЕ НЕЩО ЗА ВАШАТА ПЪРВОРОДИНА ! ИМАТЕ НУЖДА ,ЦАЩОТО СТЕ ЗОМБИРАНИ И НИЩО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА СВОЕТО МИНАЛО !
213
1
 
6
 
! Отговори
До 230 преди 7 години
Айде стига лъга, поне малко се засрами от делата на предците си, ако изобщо си от тяхното семе, защото много от съвременните "турци" са всъщност с други корени, включително и български ! А що се отнася до запазването на вероизповеданието, също грешиш - направили са го не от желание за събиране на данъци, а защото са знаели, че е практически невъзможно да смениш насилствено вяврата на милиони хора, и особено на таскива, които вярват в безсмъртието на душата, и във Възкресението !
212
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименAз не плюя руския народ.Плюя само фашистът путин.И то безплатно, и по убеждение.
211
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А такива като теб плюят руския народ за пари.Не е вярно. По русия плюя безплатно!
210
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 230Робство е имало в азиатската част на османската империя. Алегорията с три синджира роби идва от пленниците на османците от войните, които са водили на северозапад от нас и вярно са ги прекарвали през българските земи. Християните на балканския полуостров са били рая, което е различно от роб. Те са били собственици на бащни. Османците са събирали данък за издържане на империята.Умишлено не са ги ислямизирали, защото мюсолманина данък не е плащал.
209
2
 
9
 
! Отговори
До 230 преди 7 години
Продължение : Залавяни и отвеждани в робство са били предимно жени и млади момчета, като най-често това е ставало след "провинение" или неподчинение на хората от някое поселище, и последвалото му опустошение, но не само. Навързвали са ги на синджир, точно както в песните и народните предания, и са ги карали като *** за продан към Цариград. Така че, просто млъкни и я забрави тая твоя про-отоманска пропаганда, истината не може да се скрие !
208
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе маке как да ти дадат български паспорт ако не докажеш, че имаш нещо общо с България, значи намерихте документи, че дядовците и бабите са ви били българи, ама ви не сте, жалки промити сърбомански мозъци, ходете сърбите да ви дават паспорти или направо албанците
207
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Регистрирайте си колите в македония що ги карате с БГ номера
206
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега да им отнемат българските паспорти заради лъжа, ама нашите муньовци по върховете нямат тази смелост.