Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!

Но срамът бил за българите – влезли в ЕС и от 9 млн. станали 6 млн.
Обновена: 13 мар 2017 18:19 | 13 мар 2017 14:00,
435
Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!
Снимка: DW

"Кандидатстването за български паспорт бе най-голямото унижение в живота ни. Но нямахме друг изход", разказва пред македонския сайт fokus.mk една трийсетгодишна жена от Велес и признава, че заплатите, които тя и съпругът ѝ получават в Македония, просто не им стигат, за да водят нормален живот.

Тя споделя, че нейни близки приятели още преди много години взели български паспорти и се преселили във Великобритания: "И ние със съпруга ми решихме да кандидатстваме за българско гражданство, за да можем да се преместим в чужбина, където заплатите са много по-високи".

Авторката на статията Вики Клинчарова пише, че по време на разговора събеседничката ѝ се изчервила от срам, пише "Дойче веле". Срамувала се от самата себе си, защото трудностите в живота я били накарали "да играе по чужди правила и да твърди, че е нещо, което никога в живота си не е била".

"Трябваше да научим техните празници и исторически личности"

По-нататък трийсетгодишната жена разказва пред журналистката как цели групи - все кандидати за български паспорти - ползват услугите на посредници, които уреждат формалностите около подаването на документите и ги подготвят за интервюто на български език.

"Трябваше да научим техните празници, известни исторически личности, а освен това трябваше да докажем, че имаме български роднини или че някой наш родственик, например дядо, е служил в Българската армия. Беше ни казано да не си и помисляме да споменаваме името Македония", разказва жената. По време на интервюто самата тя отговаряла на въпросите на македонски език, защото не искала да "слага допълнително сол в раната".

30-годишната македонка разказва още, че цялата процедура трае доста дълго, а и струва немалко пари. "Всичко за мен и съпруга ми излезе 1000 евро. И пак повтарям, за мен това беше унизително, но го направихме в името на семейството и нашето дете".

Аторката Вики Клинчарова е разговаряла и с други македонци, получили българско гражданство. Например с 40-годишния Д.Д. от Неготино. И той кандидатствал за български паспорт заради безпаричието в родната му страна. Сега работел като шофьор на камион.

"Ако разгледате обявите за шофьори на камиони, ще видите, че кандидатите трябва задължително да притежават български паспорт - заради пътуванията в чужбина. Взех български паспорт, защото като шофьор поне мога да изхранвам семейството си", признава мъжът. Д.Д. споделя пред македонското издание, че след като получил българско гражданство негови приятели започнали да го наричат "предател".

Срамът е за македонските политици

Във Facebook журналистката Вики Клинчарова пише обаче, че македонците, кандидатстващи за български паспорт, няма от какво да се срамуват. Според нея, трябва да се срамуват политиците: "Да не забравяме списъка с имена на политици, които са взели чужди паспорти, а същевременно продават на хората истории за патриотизъм", коментира тя и добавя: "Ние взимаме български паспорти, но пък самите българи са за съжаление - откакто влязоха в ЕС от 9 милиона останаха само 6 милиона".

От публикацията във fokus.mk става ясно, че през последните десет години около 64 000 македонци са станали български граждани. Не е ясен броят на онези, които са подали молби, но все още не са получили паспорти.

Същевременно, по данни на Евростат, 18 000 македонци са получили швейцарско гражданство, 10 000 - италианско, а около 4000 са взели австрийски паспорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
32
 
! Отговори
Мунчо от Под игото преди 7 години
хахаха отговаряла на македонски?! ами той македонският си е български с югозападен диалект:)
204
2
 
4
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
УДБА -та работи, не си губи времето. Македония е Южна Сърбия! Това е сръбската стратегическа цел. И хората си действат! Тази лелка е развълнувала поне още няколко женица. А това върши работа!
203
2
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Това са хора ***. Ти му даваш шанс за един нормален живот,а той се обръща да те плюе. Да си ходят с македонския паспорт тогава като много знаят. И разбира се,че има изисквания да се даде гражданство,даже нашите са прекалено малко,трябва да се забрани двойното гражданство,или си българин,или си македонец,турчин или какъвто искаш,но ако имаш българско гражданство си само българин. Човек трябва да се определя само с една националност. Какво е това-турчин,ама роден в Германия. Фурнаджийска лопата
202
0
 
35
 
! Отговори
Сс преди 7 години
Как успяха 500г под турско робство да запазят българското си самосъзнание а само за 100г под сръбска власт да се отричат.
201
2
 
8
 
! Отговори
До 230 преди 7 години
Върви чети повече бе, човек, не се изказвай така "дълбокоумно", и същевременно толкова неподготвен - ако не история, поне намери книги, предания, текстове на народни песни и др. ! "Трите синджира роби" не са някаква литературна измислица, а жива реалност за хората от ония времена, отразяващи действителността - робството е било нещо "нормално", и съвсем обичайна практика в Османската империя и в частност за Балканите чак до началото на 19-ти век, а в Цариград са били най-големите робски пазари !
200
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 238Ако гугъла ти е критерий за достоверност си достоен за съжаление. Това е търсачка, която по търговски интерес ти предлага отговори на зададени въпроси, които да ти удволетворят ниския интелект, та пак да влизаш, да търсиш, да генерираш трафик и съответно пари на собствениците.А що се отнася до пропагандата, това е индустрия. Те за това рашките продължават да ни доят, щото има много жертви като тебе и политиците се съобразяват с този печален факт.
199
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЮРМ-ите не се научиха да целуват ръката, която им протягаме приятелски вече почти 3 десетилетия. Накрая ще ни целуват продълженията на гърба!
198
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не плюе неруските народи. А такива като теб плюят руския народ за пари. Но както и тази македонка във всеки народ има отпадъци.
197
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да бяхте взели сръбски паспорти или косовски, а бе най-добре албански!
196
4
 
5
 
! Отговори
sd преди 7 години
ген Тотлебен е латвиец. Като плюете неруските народи от бившата руска империя имайте предвид че точно те са мнозинството загинали във войната.
195
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След време....На Бългоро-Албанската граница всичко е спокойно.Това е бъдещето, което очаква Македония...., за огромно съжаление!
194
2
 
11
 
! Отговори
Д-то преди 7 години
Горд българин съм, живял и работил в чужбина. Там видях мои сънародници в същата положение като македонката - уж срамуващи се от себе, но кандидатстващи за чуждото гражданство. Дори в страни, където трябва да се откажеш от българското, въпреки че са в ЕС... Продажници има навсякъде
193
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно българи , не се ядосвайте . Погледнете и другите новини , има една която със сигурност ще се сбъдне . И тя е че към България са се запътили много турци със български паспорти . Радвайте се и не пожелавайте на македонците лошо, че който лошо желае обикновено на него се случва.
192
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
235. Това, което си написал е лъжа. Отвори си Гугъла и прочети колко са загиналите и какви са по националност. Просто е. Сега остава да кажеш, че и Гугъл се занимава с руска пропаганда.
191
2
 
10
 
! Отговори
42 преди 7 години
До228През 19в. украинска и македонска нация не са съществували.
190
2
 
6
 
! Отговори
42 преди 7 години
До 230Били сме и по-зле от роби, защото сте ни крали и от гените. Римските робовладелци са били ангели в сравнение с вас.
189
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НелитоВъв войната между Руската и Османската империи за завладяване на българските земи са загинали около 17000 руски войници /основно поради некадърни генерали като Скобелев/ и 35000 български опълченци.Чети трудове на сериозни историци, щото това дето в училище му викат история не е наука, а съветска прапганда
188
3
 
13
 
! Отговори
До 230 преди 7 години
Айде без сороска и протурска пропаганда. Ходи в някой турски сайт да им обясняваш на турците колко ги обичаш.
187
2
 
15
 
! Отговори
сс преди 7 години
Забрана за издаване на български паспорти за македонци. Изграждане на ограда с ток по границата. Това е решението. Заради македонците сме загубили много територии в Тракия и Добруджа. Факт.
186
1
 
22
 
! Отговори
Оле преди 7 години
Горката тя, какво унижение само ! Я най-добре да го върне тоя паспорт, да не продължава така да се унижава !