Александър Вучич встъпи в длъжност като президент на Сърбия

Закле се да пази териториалната цялост, включително и Косово
Обновена: 31 май 2017 15:54 | 31 май 2017 14:32, Елка Василева
14
Александър Вучич встъпи в длъжност като президент на Сърбия
Александър Вучич. Снимка: Reuters

Новият президент на Сърбия Александър Вучич положи клетва на тържествено заседание на Народната скупщина.

„Заклевам се, че ще посветя всичките си сили за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Република Сърбия, включително и Косово и Метохия като нейна съставна част, както и реализирането на човешките и малцинствените права и свободи, зачитането и защитата на Конституцията и законите, запазването на мира и благосъстоянието на всички граждани на Република Сърбия и че съвестно и отговорно ще изпълнявам всичките си задължения“, закле се Вучич.

Още по темата

Така той встъпи в длъжност като президент на Сърбия.

Александър Вучич се закле, положил ръка върху Конституцията на Сърбия и най-древния паметник на сръбската писменост - Мирославовото евангелие от 12 век.

"Сърбия не иска да се присъединява към военни пактове и алиаси, нейната цел ще бъде политика на военен неутралитет", заяви в своята реч Вучич, след като положи клетва. "Ние искаме да имаме своя армия, да бъдем силни, за да се защитим. Ние ще се придържаме към политика на военен неутралитет, поддържайки отношения с нашите партньори", добави той.

Обръщайки се към хилядите ликуващи свои поддръжници пред парламента, Вучич заяви, че обещава да пази мира и стабилността и да защитава бъдещето на сръбските деца.
    
Малко по-късно Александър Вучич ще се срещне с досегашния държавен глава Томислав Николич, който при приемането и предаването на длъжността ще му връчи държавния печат и специално знаме.

В центъра на Белград имаше спорадични сблъсъци между поддръжници и опоненти на Вучич, а полицията попречи на демонстрантите да стигнат до сградата на парламента, съобщи АП, цитирана от БТА.

Александър Вучич беше избран за президент на страната на изборите, проведени на 2 април 2017 г. Той получи над 55% от гласовете на избирателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събия пак прави грешка ако мисли че при вленен конфликт Русия ще им помогне както им помогнаха с Косово!!!
10
2
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
8: Западните фирми ни търсели? За 20 години не влязоха свестни инвеститори в страната, та сега ли?
9
2
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Сравняването на БГ, че дори и Гърция с Сърбия е опасен прецедент за ЕО. Той показва как дългогодишни членки на ЕО не са по-добре от една държава расипана от бомбардировки и с прясно откъснати територии. Това окуражава сърбите да се перчат на запада
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия показа Анти-българска политика. Отказа да предаде Василев , за да бъде съден по казуса КТБ. Сърбия показа среден пръст на всеки един от вас , които имахте пари в КТБ. И на всички останали , които нямаха пари там , но от техните данъци ви се плати загубеното.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е добре. Колкото по крайни и изолациони политици има Сърбия , толкова повече ние ще напредваме. Помним преди ЕС в каква дупка бяхме ...Никой не щеше да чува за нас и за бизнес с нас. Сега вече западни фирми сами ни търсят. Сърбите да продължават да спат и да гладуват.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбските окупатори да връщат западните покрайниниБългария над всичко
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вучич би шута на НАТО, БРАВО.Сърбите помнят кой бомбардира страната им.Само в България строят паметници на терористите-американци, които сринаха София и избиха хиляди софиянци.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петко, Цветанов може и да е откраднал парите на КТБ, ама си е в София, с другите крадци.А този в Сърбия се казва Василев, ама ти откъде да знаеш.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЕТКО, ПЕТКО! ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТЕН СИ БРАТЧЕ, ПРАВОПИСЪТ ТИ СЕ ГУБИ. МАЛКО СИ УЧИЛ, ЗА ДА ИМАШ МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щял да брани териториалната цялост и на Косово. Смех. Абе всички ли подвластни на Москва губят връзка със станцията майка?
1
3
 
3
 
! Отговори
петко преди 6 години
Сърбия не е независима държава.Политиците им се управляват от Кремал.Ако решат да се опънат ще има стрелба.Сърбия укрива Цветанов който открадна парите на България от КТБ,за да заминат пак за Кремал.Мафията е навсякъде.Да,такива работи правят нащи славянски братя.